AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

H A Y A T
Ruh sağlığınız için en iyi ilaçlardan biri
SİESTA
Öğle uykusunun insan bedeninin tabii bir ihtiyacı olduğu, uykudan sonra dikkat ve verimliliğin arttığı belirtildi. SSK Vakıf Gureba Hastanesi Psikiyatri Klinik Şefi Doç. Dr. Sefa Saygılı, son yıllarda yapılan araştırmalarda, İslami terminolojide 'kaylüle', Akdeniz ülkelerinde ise 'siesta' olarak adlandırılan öğle ukusunun bir 'tembellik' değil, vücudun doğal ihtiyacı ve bir sağlık şartı olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Gün ortasında inişe geçen insan enerjisinin öğle saatlerindeki 15-20 dakikalık bir uyku ile tekrar yükseldiğinin araştırmalarla belirlendiğini ifade eden Doç. Saygılı, "Öğle uykusunun faydalarını araştıran bilim adamları, insanların öğleleri uyumak üzere programlandığını, çalışma şartları sebebiyle bu uykuya zaman ayrılmadığında, çalışma temposunda bir düşüş yaşandığını ifade ediyorlar "dedi.

HERKESİN İHTİYACI

Başta Amerika ve İngiltere olmak üzere dünyanın bir çok yerinde 'uyku düzeni' ile ilgili yapılan araştırmaların ortak sonuçlar doğurduğunu belirten Doç. Saygılı, "Bütün araştırmalar öğle uykusunun vücudun bir ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor. Akdeniz ülkelerinde öğle uykusuna izin veren bir "siesta"geleneği vardır. Bu ülkelerde öğle saatlerinde hayat duruyor ve hemen hemen şehirlerin tamamı öğle uykusuna dalıyor. Ayrıca dünyanın neresinde olursa olsun, öğle uykusu her insanın hakkıdır. Yani öğle uykusu, öğle yemeği, iklim, coğrafya ve kişilikten bağımsız bir özelliğe sahiptir" diye konuştu.

Verimliliği artırıyor: Uyku düzenlerini geceleri 6 saat, öğleleri de yarım saat olarak ikiye bölen insanların daha sağlıklı bir hayat sürdüklerini ifade eden Doç. Dr. Sefa Saygılı, "Öğle uykusu insanların verimliliğini artıran bir faktör olduğundan, işyerlerinde de beklenenin aksine yarar sağlayabilir. Araştırmalar, öğle uykusu uyuyan pilot, doktor ve kilit personelin daha az hata yaptığını gösteriyor. Dolayısıyla 15-20 dakikalık, azami yarım saatlik bir öğle uykusu performansı ve verimliliği artırıyor" şeklinde konuştu.

 
Mihriban'a selam olsun
AK Partililer TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un oğlu Mehmet Oğuzhan'ın sünnet düğününde buluştular.
'Nasreddin Hoca dalkavuk değildi'
Sivil itaatsizlik kampanyalarına katılacağım
19 yıl sonra komadan çıktı
Çamoluklular Çanakkale Şehitliği'nde
Giresun iline bağlı Çamoluk Derneği'nin Gençlik Kolları Komisyonu, Çanakkale Şehitlerini ziyaret programı gerçekleştirdi. Rehberlerin gözetiminde 90'ı öğrenci, toplam 120 kişinin katıldığı ziyarette zaman zaman duygusal anlar yaşandı. Çamoluk Kültür Merkezi'nde Çanakkale Savaşı hakkında bilgilendirme ve sinevizyon gösterimi ile başlayan ziyaret katılımcıların büyük beğenisini kazandı. Bu ve buna benzer proglamlara devam edeceklerini belirten Çamoluk Dernek Başkanı Veysel Ekmen, katılımcılara ilgilerinden dolayı teşekkür etti.
10 Temmuz 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED