AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

ABD yalan söylüyor

Türk askerlerinin göz altına alınmasına kılıf arayan ABD'nin, "Türkiye, yaralıları taşıyan ABD uçaklarına iniş izni vermedi" şeklindeki açıklamaları yalan çıktı.

ABD, "müttefikliği" ve "stratejik ortaklığı" hiçe sayarak Türk askerlerini gözaltına aldırmasının olumsuz sonuçlarını görünce, mazeret aramaya başladı. ABD'nin "Türkiye, yaralı taşıyan ABD uçaklarına iniş izni vermedi" şeklindeki açıklamalarının yalan olduğu ortaya çıktı. Operasyon sırasında, Türkiye'nin ABD'ye verdiği desteğin, koalisyon ülkelerinin kat be kat üstünde olduğu belirlendi.

60 nakliye uçağı indi

Yeni Şafak'ın yaptığı araştırmaya göre, operasyon boyunca 60'ın üzerinde savaş ve nakliye uçağının Türkiye'ye indiği tesbit edildi. TBMM'den verilen yetki ile Türk Hava Sahası'nın Koalisyon Güçleri'ne açılmasının ABD'ye ait uçaklar tarafından defalarca istismar edildiği belirlendi. Aynı imkan Fransa ve İtalya tarafından da ABD'ye sunulurken bu iki ülke, Amerikan savaş uçaklarının topraklarına inmesine izin vermedi.

Yaralılar tedavi edildi

Dışişleri yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Türk havaalanları ve üslere 4 adet yaralı asker taşıyan ABD uçağı indi. Bu yaralıların yine Türkiye'deki hastanelerde ön tedavilerinin yapıldığı, ardından yine Türk hava sahası kullanılarak Almanya'ya sevk edildiği bildirildi. Konu ile ilgili Yeni Şafak'ın sorusunu yanıtlayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, TBMM'den alınan yetkinin de dışına çıkılarak ABD uçaklarına iniş izni verildiğini söyledi. Gül, "Sadece yaralı uçaklara değil, yakıtı bitmiş uçaklara dahi izin verdik. Bu tür haberleri yazmak da yayınlamak da doğru değildir" dedi.

İşte çarpıcı rakamlar

Operasyon boyunca 60'ın üzerinde savaş ve nakliye uçağının Türkiye'ye indiği tesbit edildi. Türkiye, hava sahasını açmanın yanı sıra, yakıtı biten aralarında F-14, F-15, F-111 ve F-16'ların bulunduğu toplam 46 savaş uçağı ve 14 ağır nakliye uçağına iniş izni verdi. Irak'ı bombalayan savaş uçakları, Van ve Mardin üzerinde yine ABD'ye ait tankerlerden havada yakıt ikmali yaptılar.

Savaş uçakları tamir edildi

Yara alan ABD savaş uçakları, İncirlik üssünde onarılarak yeniden savaş bölgesine gönderildi. Bunun yanısıra deniz yoluyla İskenderun'a getirilen ve Ambulans olduğu beyan edilen 4 adet Skorsky helikopterin bölgeye gitmesine izin verildi

  • HASAN TAŞKIN ANKARA

  •  
    'YÖK tasarısı rektörlerin katılımıyla hazırlanacak'
    Irak politikamız gözden geçirilmeli
    Türk askerlerinin ABD güçleri tarafından gözaltına alınmasının ardından strateji uzmanları Türkiye'nin ABD ve Irak politikalarını gelişmeler ışığında yeniden gözden geçirmesini önerdiler.
    Sezer, Erdoğan'ı 5 gündür aramadı
    11 askerimizin Süleymaniye'de gözaltına alınması üzerine Türkiye ile ABD karşı karşıya gelirken, Cumhurbaşkanı Sezer, aradan geçen 5 gün boyunca Başbakan Erdoğan'a hiçbirşey sormadı.
    Olay, NATO'nun ders kitaplarına girecek önemde
    Türk-ABD krizi NATO resmi bülteninde manşet olurken, krizden ABD'yi sorumlu tutan NATO diplomatlarınca, olay "NATO ders kitaplarına girecek" nitelikte görülüyor.
    'Türk askeri esir olmadı'
    Bazı basın organlarında, askerlerimizin ABD askerlerince "esir alındığı" yolundaki ifadeler Milli Savunma Bakanı'nı kızdırdı.
    Türk-ABD gözaltı komisyonu toplandı
    'Gül ziyaretini iptal etmeli
    Demirel: Türkiye sarsılırken tepesi de sarsılmalıydı
    Kısa kısa...
    10 Temmuz 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED