AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Yargıtay adayları belirlendi

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi Yedek Üyeliği için 3 aday belirledi. Cumhurbaşkanı Sezer, adaylardan birini yedek üyeliğe seçecek. Yargıtay Genel Kurulu'nda yapılan seçimler sonucunda, Yargıtay 8. Hukuk Dairesi Üyesi Cafer Şat, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi Üyesi Aytaç Malkoç ve Yargıtay 4. Ceza Dairesi Üyesi Ünal Başoğlu aday olarak belirlendi.


RTÜK Yasası'nın 10. maddesi değişiyor

Hükümet, TRT Genel müdürü sorununu çözmek için, RTÜK yasasında değişiklik öngören tek maddelik bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı ile, TRT Genel Müdürü'nün, yeni seçilecek RTÜK üyeleri tarfından belirleneceği hükmünün yer aldığı RTÜK Kanunu'nun geçici 10. maddesi değiştiriliyor. Değişiklik tasarısı ise, TRT Genel Müdürü'nün mevcut RTÜK üyeleri tarafından seçileceğini hükme bağlıyor. Cumhurbaşkanı Sezer, TRT Genel Müdürlüğü'ne Şenol Demiröz'ün atanmasına ilişkin kararnameyi, RTÜK Kanunu'nun 10. madesine aykırı olduğu gerekçesiyle geri gönderilmişti.


Bakan Gül: Olay yerel olabilir

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Süleymaniye'deki gözaltına alma olayına ilişkin ilk intibalarının, bu olayın yerel olduğu yönünde olduğunu belirterek, konuya ilişkin Genelkurmay ile aralarında görüş farklılığı bulunmadığını söyledi. Gül, Dışişleri Bakanlığı'ndan ayrılırken gazetecilerin bu konudaki sorusuna "Ben böyle (yerel) olduğunu tahmin ediyorum. İlk intibalarımız böyle. Genelkurmay Başkanı'nın söylediği de aynı anlama gelir. Dolayısıyla farklılık yok." Bakan Gül, Süleymaniye'deki irtibat bürosundan ABD askerlerince alınan belgelerin bazılarının Türkiye'ye teslim edilmediğini de kaydetti.


Talabani: İhbarla hiçbir ilgim yok

IKYB lideri Celal Talabani, "Irak'ta Türk askerlerinin gözaltına alınmasını istedikleri" iddiasını yalanladı. Rusya'da bulunan Talabani, "Türk askerlerinin gözaltına alınmasını bizim istediğimiz yolundaki iddia tamaman asılsızdır" dedi. Talabani, şöyle konuştu: "Biz Türk askerlerinin gözaltına alınmasını ve onları bu halde görmek istemiyorduk. Onlar bizim misafirimiz. Onları biz davet ettik. ABD'lilere bunun yanlış olduğunu söyledik." Talabani, PKK/KADEK'in "Türkiye'ye tehdit olmayacağı" güvencesini verdi


INC lideri Çelebi, Ziyal'le görüştü

Irak Ulusal Kongresi (INC) lideri Ahmet Çelebi, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Uğur Ziyal ile biraraya geldi. Çelebi, yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Irak'ta demokrasi için verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, Ziyal ile Türkiye-Irak ilişkilerini ele aldıklarını kaydetti.


Org. Tolon Ankara'da

Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, ABD'den döndü. Orgeneral Tolon ve eşi Ayla Tolon, THY'nin tarifeli uçağıyla İstanbul'a geldi. Irak'ta 11 Türk askerinin ABD kuvvetleri tarafından gözaltına alınması nedeniyle Florida Tampa'daki ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığı'nın ''komutanlık devir-teslim töreni''ne katılmayan Orgeneral Tolon, Atatürk Havalimanı'nda herhangi bir açıklama yapmadı. Orgeneral Hurşit Tolon, THY'nin saat 12.45'teki uçağıyla Ankara'ya gitti


Genel Görüşme uzlaşması yok

TBMM Danışma Kurulu'nda, CHP Grubu'nun, Irak'ın Kuzeyi'nde Türk askerlerinin gözaltına alınmasıyla ilgili Genel Görüşme açılması önergesinin dün görüşülmesi konusunda uzlaşma sağlanamadı. TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın başkanlığında toplanan Danışma Kurulu'na AK Parti Grup Başkanvekili Haluk İpek ve CHP Grup Başkanvekili Oğuz Oyan katıldı. Oyan, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, bu konuda Grup önerisi vereceklerini bildirdi.


Bugün görüşecekler

Dönemin Başbakanı Ecevit ile MGK'da kavga eden Sezer, ekonomik krizin tetikleyicilerinden biri olurken, ülkesi bir uluslararası krizle boğuşurken Başbakanı'yla görüşmedi. Erdoğan, bugün saat 15.30'da Çankaya'ya çıkarak, Sezer'le haftalık olağan görüşmesini yapacak.


Yalçıntaş, AGİT Başkan Yardımcısı

Hollanda'nın Rotterdam kentinde hafta sonunda başlayan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi genel kurul toplantıları dün sona erdi. Asamble başkan yardımcılıkları için yapılan seçimlerde, Türk Grubu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, üç yıllık bir dönem için başkan yardımcılığına seçildi. Seçimlerde, Yalçıntaş, 6 aday arasından en çok oyu alan ikinci kişi oldu. Asamblenin üç ana organından biri olan Demokrasi ve İnsan Hakları Komisyonu'nun raportörlüğüne Hollanda Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Türk kökenli milletvekili Nebahat Albayrak seçildi.


Türkiye'nin başına çuval geçirildi

DYP lideri Mehmet Ağar, "Irak'ta yapılan muamele ile Türkiye'nin başına çuval geçirilmiştir" dedi. Ağar, TBMM'de yaptığı açıklamada, milleti derinden yaralayan bu olayın, TBMM'de alınması gerektiğini ve kurulacak bir komisyonla da olayla ilgili tüm sorulara yanıt bulunması gerektiğini söyledi. Ağar, "Milletin meselesi için bir Meclis tavrına ihtiyaç var" dedi.



10 Temmuz 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED