|

ABD, DEAŞ ordusu kuruyor

ABD, Suriye’nin kuzeyini küresel terörün eğitim sahasına dönüştürdü. PKK/PYD’ye 4 bin tırdan fazla silah veren ABD, şimdi Haseke’deki mülteci kampında çoğu DEAŞ’lılardan oluşan 'Yeni Suriye Ordusu' isimli bir örgüt kuruyor. Yeni Şafak’ın ulaştığı bilgilere göre Pentagon, DEAŞ’ın kurucusu El Bağdadi’yi de Haseke’de koruyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/12/2017 Pazar
Güncelleme: 10:14 - 17/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
ABD’nin 'DEAŞ ordusu'nu Rusya Savunma Bakanlığı deşifre etti. Buna göre Haseke’de 6 aydır 400’ü DEAŞ’lı toplam 750 terörist eğitiliyor.
ABD’nin 'DEAŞ ordusu'nu Rusya Savunma Bakanlığı deşifre etti. Buna göre Haseke’de 6 aydır 400’ü DEAŞ’lı toplam 750 terörist eğitiliyor.

PKK/PYD eliyle kurulacak terör koridoru için tasarlanan DEAŞ’ın ABD ile bağlantıları her geçen daha gün net bir şekilde açığa çıkıyor. Beyaz Saray’a bağlı sömürge valisi Brett McGurk’ün Rakka’dan ‘kurtarıp’ başta İdlib olmak üzere yeni görev yerlerine sevk ettiği DEAŞ’lılara ilişkin yeni bir skandal daha ortaya çıktı. Rusya Savunma Bakanlığı’na göde ABD askerleri, PKK işgali altındaki Haseke’de DEAŞ’lıları eğiterek ‘Yeni Suriye Ordusu’ isimli bir yapılanma kuruyor. ABD’li uzmanların Suriye’nin Haseke vilayetindeki sığınmacı kampında aralarında DEAŞ’lıların da bulunduğu yeni bir silahlı grup hazırladığını kaydeden Rus makamları, burada eğitim gören milislerin Suriye güneyine gönderileceği uyarısı yaptı.

KAMP 750 KİŞİLİK

Rus Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “ABD’nin DEAŞ’ı yok etme konusunda kararlı olduğuna dair sözlerine rağmen uluslararası koalisyon, Suriye’de kalan militanlarla işbirliğine devam ediyor. ABD’li özel operasyon güçlerinden eğitmenlerin yönetiminde, Haseke’deki sığınmacı kampında 6 aydır farklı terör örgütü militanları eğitiliyor ve ‘Yeni Suriye Ordusu’ isimli yeni bir silahlı oluşum kuruluyor. Evlerine dönen sığınmacıların açıklamalarına göre ABD’li eğitmenlerin hazırlıkların bitmesinin ardından, hükümet güçleri ile savaşması için Suriye’nin güneyine gönderilecek. Kampta 400’ü DEAŞ’lı 750 militan bulunuyor.”


Bağdadi ABD üssünde

DEAŞ’ın kurucusu Ebu Bekir el-Bağdadi’nin akıbeti gizemini korurken, terör örgütü elebaşına yönelik ABD himayesine dair yeni bir iddia ortaya atıldı. Yeni Şafak’ın ulaştığı Suriyeli bir kaynak, Bağdadi’nin Irak’ta ABD’liler tarafından ‘yakalandığını’ ve el-Kerame bölgesinden Suriye’ye sokulduğunu söyledi. Daha önce Cund’ul Aksa grubunda görev almış militanın verdiği bilgilere göre, Bağdadi önce Resulayn bölgesindeki ABD üssüne taşındı; daha sonra da Haseke-Rimeylan’daki diğer ABD askeri üssüne götürüldü.


‘Paket’ yapılan grup içerisinde DEAŞ elebaşı ile birlikte 7 üst düzey ismin daha bulunduğunu söyleyen kaynak, bu isimlerin birinin Iraklı, diğerlerinin ise Suriye ve Irak dışından gelen DEAŞ yöneticileri olduğunu belirtti. DEAŞ’lının iddiasına göre Bağdadi yakalandığında ayağından yaralı haldeydi. Bağdadi’nin hangi çatışmada yaralandığı ve ABD üssüne götürülerek ne amaçla korunduğu henüz bilinmiyor.

#DEAŞ
#ABD
#Bağdadi
6 yıl önce