|

İngiltere'de fanatizm korkusu

İngiltere’de kadın milletvekili Jo Cox’un öldürülmesi ülkede milletvekillerine yönelik ciddi tehditleri gün yüzüne çıkardı. Muhafazakar parti milletvekili Gavin Barwell evinin önünde bıçakla saldırıya uğradı. Cox’un öldürülmesinden birkaç saat sonra aynı partiden Ben Bradshaw ölümle tehdit edildi. İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı ankete katılan 36 vekil ise halka açık toplantılara katılmaya korktuğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/06/2016 السبت
Güncelleme: 22:20 - 17/06/2016 الجمعة
Yeni Şafak

İşçi Partisi milletvekili Jo Cox'un uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından İngiltere'de milletvekillerinin güvenliğinin artırılması gündeme geldi. Cox'un son 3 aydır tehdit mesajları aldığı ve polisin milletvekilinin güvenliğini sağlamaya dönük bir inceleme başlattığı öne sürüldü. Cox'un ölümünün ardından benzer tehditler alan ve fiziksel saldırı girişimlerine maruz kalan milletvekilleri de seslerini yükseltmeye başladı.



2010 YILINDA BAŞLADI


Muhafazakar milletvekili Bernard Jenkin katıldığı toplantılarda bir süredir kendisini tehlikede hissettiğini belirterek, “Artık seçmen toplantılarına tek başıma katılmıyorum, yanımda mutlaka birini bulunduruyorum” dedi. İngiltere'de bir milletvekiline yönelik son ciddi saldırı 2010'da gerçekleşmişti. İşçi Partili Stephen Timms, Irak savaşıyla ilgili oylamadaki tutumu gerekçesiyle bir kadın tarafından midesinden 2 kez bıçaklanarak yaralanmıştı.





CAN GÜVENLİKLERİ YOK


Geçen hafta Muhafazakar parti milletvekili Gavin Barwell bir gazeteye yaptığı açıklamada artık halka açık toplantılara katılmayacağını, seçmenlerle yakın ilişki kurmayacağını açıklamış, gerekçe olarak da güney Londra'daki ofisinin önüne gelen bir kişinin kendisini bıçakla tehdit etmesini göstermişti. İşçi Partili Jo Cox'a yönelik dünkü saldırının hemen birkaç saat sonrasında da aynı partiye mensup milletvekili Ben Bradshaw'ı telefonla tehdit eden bir kişi gözaltına alındı.



5 VEKİLDEN BİRİ TEHDİT ALIYOR


İngiltere'de siyasetçilerin sosyal medya üzerinden aldığı tehditler bir süredir gündemdeydi. İçişleri Bakanlığının bu yılın başında yaptığı bir çalışma, her 5 milletvekilinden birinin saldırı tehdidi altında olduğunu ortaya koymuştu. Çalışma kapsamındaki ankete katılan 36 milletvekili, halka açık toplantılara katılmaya korktuklarını dile getirmişti. Cox'un ölümünün ardından milletvekillerinin halka açık toplantılarında polisin daha etkin güvenlik önlemleri alması gündeme geldi.



ÖLDÜRÜLEN İLK KADIN VEKİL


2000 yılında da Liberal Demokrat Partili Nigel Jones samuray kılıcıyla yapılan saldırıda yaralanırken, yardımcısı Andrew Pennington hayatını kaybetmişti. Ülkede suikast sonucu hayatını kaybeden son milletvekili, İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) tarafından 1990'da arabasına konulan bomba ile öldürülen Muhafazakar Partili Ian Gow olmuştu. Önceki günkü saldırının kurbanı Jo Cox, İngiltere tarihinde aktif görevdeyken öldürülen ilk kadın milletvekili oldu.





Cameron: Dehşet verici


İngiltere Başbakanı David Cameron, olayı, “tamamen trajik ve dehşet verici” olarak tanımladı. Cox'un sığınmacılarla yakından ilgilendiğini vurgulayan İngiliz lider, “Suriyeli sığınmacılara nasıl bakacağımıza ve dünyamızda doğru şeyleri yaptığımıza ilişkin büyük bir ilgisi vardı. Harika bir yıldız kaybettik. Jo, işini yaparken hayatını kaybetti. Eğer onu gerçekten şereflendirmek istiyorsak, onun değerleri olan hizmet, toplum ve hoşgörüyü tanımalıyız" dedi.



CORBYN: ŞOKTAYIZ


Cox'un milletvekili olduğu İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn de tüm ülkenin Cox'un korkunç cinayetinden dolayı şokta olduğunu söyledi. Corbyn, "Jo bizlerden bir nefret eylemiyle, aşağılık bir eylemle alındı. Yaşanan, demokrasiye yönelik bir saldırıdır" dedi. Corbyn perşembe günü, düzenlenecek AB halkoylamasından ötürü çalışmalarına bir süre ara veren parlamentonun pazartesi günü toplanacağını duyurdu. Corbyn, acil oturumda vekillerin Cox'u anacağını söyledi.



Katil 'ULUSAL İTTİFAK' ÜYESİ


İşçi Partili kadın milletvekili Cox'u dün seçim bölgesinde ev yapımı bir tabanca ve bıçakla öldüren Tommy Mair'in, Amerika merkezli ırkçı Ulusal İttifak ile 1999'dan bu yana bağlantılı olduğu iddia edildi. Güney Yoksulluk Hukuk Merkezi (SPLC) adlı ABD merkezli sivil toplum kuruluşu, Mair'in Ulusal İttifak'tan silah ve patlayıcı yapımının anlatıldığı kılavuzlar satın aldığını gösteren 3 faturayı kamuoyuyla paylaştı. Beyaz ırkın üstünlüğü tezini savunan Ulusal İttifak, İslam ve Yahudi karşıtı görüş ve eylemleriyle tanınıyor.







#Gavin Barwell
#Jo Cox
٪d سنوات قبل