|

İran'dan darbe girişimine ilginç yorum

İran İçişleri Bakanı Abdulrıza Rahmanifazlı, FETÖ'nün başarız darbe girişimiyle ilgili yorumunda bölgedeki istikrarsızlığı "bölgesel boyutta dünya savaşı"olarak değerlendirdi. Rahmanifazlı, Komala örgütü ve İran Kürdistan Demokrat Partisi'ne (İ-KDP) bağlı Peşmergelerin 20 yıldan sonra yeniden İran'a karşı silahlı eylemlere başladığını belirtti.

Yeni Şafak
17:29 - 21/07/2016 Perşembe
Güncelleme: 14:36 - 21/07/2016 Perşembe
AA

İran'ın yarı resmi ajansı Mehr'in haberine göre, başkent Tahran'da düzenlenen bir toplantıda konuşan Rahmanifazlı, Batı Azerbaycan ve Kürdistan eyaletlerinde bazı Kürt gruplarla yaşanan çatışmalara işaret ederek, Rahmanifazlı, "Silahlı eylemlerini 20 yıl önce durduran Komala ve Demokratlar (İran Kürdistan Demokrat Partisi) 20 yıldan sonra yeniden eylemlere başladı." dedi.


İran'ın doğusunda ise terörist gruplar tarafından bölgede bombalı saldırılarda bulunmak amacıyla tüneller kazıldığının tespit edildiğini aktaran İranlı bakan, düzenlenen operasyonda tünellerin imha edilerek 40 kişinin gözaltına alındığını belirtti.



Rahmanifazlı söz konusu grupların bölgedeki çatışmaları İran'a taşımak istedikleri yorumunu yaptı.



"Bölgesel boyutta dünya savaşı yaşanıyor"

Bütün bölge ülkelerinde huzursuzluk ve istikrarsızlığın mevcut olduğunu belirten İranlı bakan, "Adeta bölgesel boyutta dünya savaşı yaşanıyor." ifadesini kullandı.



Rahmanifazlı, "Bunun en önemli örneği de bütün bölgesel aktörleri ve siyasi analistleri büyük bir şoka uğratan Türkiye'deki başarısız darbe girişimidir. Güç sahibi olduklarını iddia eden ülkeler bir gecede öngörülemez bir durumla karşılaşabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.



Ülkenin batısında da Komala ve İ-KDP militanlarıyla çatışmalar yaşandığını söyleyen Rahmanifazlı, "Silahlı eylemlerini 20 yıl önce durduran Komala ve Demokratlar (İ-KDP) 20 yıldan sonra yeniden eylemlere başladı." dedi.



İran Barzani yönetimini suçluyor

İran'ın kuzeybatısındaki bölgelerde 15 Haziran'dan itibaren İ-KDP mensuplarıyla İran askerleri arasında başlayan çatışmalarda iki taraftan onlarca kişi hayatını kaybetmiş, bölgedeki çatışmaların artmasının ardından İran ordusu, IKBY'de yer alan Erbil kentine bağlı Soran ilçesindeki dağlık sınır bölgesini obüslerle bombalamıştı.



İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutan Yardımcısı Hüseyin Selami, 2 Temmuz'da yaptığı açıklamada "Irak'ın kuzeyindeki siyasi yetkililere, yükümlülüklerine bağlı kalmaları uyarısında bulunuyorum. İran'a tehdit oluşturan her noktayı hiç tereddüt etmeden yok edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.



#iran
#İran İçişleri Bakanı Abdulrıza Rahmanifazli
8 yıl önce