|

Kastillo kapandı Halep yolu kesik

Halep kent merkezini dış dünyaya bağlayan tek yol Kastillo, fiilen Suriye rejiminin kontrolü altına girdi. Yüzbinlerce sivilin yaşadığı Halep’e insani yardım sağlayan yol, Esed’in keskin nişancılarının tehdidi altında. Eğer yol açılmazsa 300 bin kişinin etkileneceği büyük bir insani kriz kapıda

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/07/2016 Cumartesi
Güncelleme: 21:23 - 8/07/2016 Cuma
Yeni Şafak

Uzun bir süredir Esed rejiminin tehdidi altında bulunan Kastillo Yolu rejim güçlerinin ateş menzili içine girdi. 'Devrimin kalesi' olarak nitelendirilen Halep'e tek giriş-çıkış ve ikmal hattı olarak kullanılan yol kullanıma tamamen kapandı. Rejim birlikleri askerlerini yola indirmiyor ancak Kastillo net olarak rejim unsurları tarafından görülebiliyor. Bu nedenle Halep kent merkezi fiili olarak kuşatmaya alınmış durumda.



KESKİN NİŞANCILAR VAR


Rus uçaklarından yapılan bombardımanlar ile füze atışları nedeniyle zaten uzun bir süredir Kastillo Yolu'nda çok büyük riskler vardı. Mellah cephesinde Usamet bölgesinde muhaliflerin bazı noktaları kaybetmesiyle rejim güçleri ilerleme kaydetti ve yola hakim tepelere yerleşti. Halep içinden yerel kaynaklar, Mellah'taki caminin minaresine keskin nişancı yerleştirildiğini ve camiden ısı güdümlü füze atışları yapıldığı bilgisini verdi. Esed'in bayram öncesi ilan ettiği ateşkes ise sözde kaldı. Esed'in ateşkes ilanının ardından Halep'e yönelik operasyonlar hızlandı ve şehir kuşatmaya alındı. Ateşkes ilanının ardından rejim tüm ağırlığını Halep'e yöneltti.





BÜYÜK KRİZ KAPIDA


Fiilî olarak kuşatılan Halep'e giriş-çıkış yapmak isteyen araçlar şimdi Esed rejiminin yoğun ateşi altında. Dolayısıyla bu yol şu an kullanıma kapalı. 2013 yılında devrim hareketine katılan Halep'in yarısı muhalif güçler tarafından kontrol ediliyor ve buı alanlarda 300 binden fazla sivil yaşıyor. Şehre insani yardım da bu yol kullanılarak sağlanıyor. Eğer Kastillo Yolu tekrar açılmazsa şehirde yaşayan yüz binler için büyük bir kriz başgösterecek.



İran Filistinli mültecileri cepheye sürdü


Halep'te Mellah dışında diğer önemli cephe de Kastillo bağlantılı Handerat/Muhayyem bölgesinde. Rejim bu cephede ön saflara Filistinli mültecileri sürüyor. Rejimin 'Liva Kudüs' adında Esed yanlısı bir tugay kurarak mültecileri burada muhaliflere karşı savaştırdığı biliniyor. Halepliler, Liva Kudüs içindeki Filistinlilerin İran tarafından 'şiileştirildiğini' belirtiyor. Bunun yanında İran'ın Suriye'deki savaş sürecinde Tahran'daki askeri merkezlerde eğittiği 'Sukur es Sahra' ismindeki özel birliklerin büyük kısmının da Halep'e kaydırıldığı öğrenildi. Askeri ağırlığını kentteki muhalif mevzileri ele geçirmek için Halep'e veren rejim, Handerat ve Mellah yönünden büyük saldırılar düzenliyor. Halep, 1 yılı aşkın bir süredir kuşatılmaya çalışılıyor ancak muhalifler direnişle kuşatmayı engelliyordu.



'Canımız pahasına'




Muhalif birlik komutanlarından Muhanned Halil'e göre yaklaşık 4 kilometrelik Kastillo Yolu'na yapılan saldırı tamamen Suriye


devrim hareketini boğmaya yönelik. Halil, “Yol zaten çok büyük risk altındaydı ancak tüm risklere rağmen kullanılıyordu. Şu an


tamamen kullanıma kapalı. Halep'teki tüm muhalif unsurlar yolu açıp devrimi korumak için canları pahasına savaşıyor” dedi.



#Halep
#Kastillo
#Suriye rejimi
8 yıl önce