|

Ukrayna'dan Rusya'ya Kırım Tatarları için çağrı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Rusya’dan, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ümerov’u bir an önce serbest bırakmasını istedi.

Yeni Şafak
13:08 - 22/08/2016 Pazartesi
Güncelleme: 10:14 - 22/08/2016 Pazartesi
AA

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maryana Betsa, Rusya'ya Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov'u bir an önce serbest bırakması çağrısında bulundu.



Betsa, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “İlmi Ümerov'un (sağlık) durumu kötü. İşgalci yönetimden, bir an önce baskıya, cezalandırıcı yönteme son vermesini ve Ümerov'u serbest bırakmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.



Ümerov, ATR televizyon kanalında yaptığı konuşmada, "Rusya'nın Kırım'dan ve Donbas'tan çekilmeye mecbur bırakılması gerektiği" yönündeki ifadeleri yüzünden 12 Mayıs'ta gözaltına alınmış, daha sonra hakkında ev hapsi kararı verilmişti.



Akmescit'te 11 Ağustos'ta Rus mahkemesinde duruşma esnasında tansiyonu yükselen Ümerov, hastaneye kaldırılmış, 18 Ağustos'ta ise hastaneden taburcu edilerek psikiyatri kliniğine götürülmüştü. Ümerov'un kızı Ayşe Ümerova, basına yaptığı açıklamada babasının tutulduğu psikiyatri kliniğinde içmesi gereken ilaçların verilmediğini ve babasıyla görüşmelerin kısıtlı olduğunu açıklamıştı.



Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov da Ümerov'un sağlık durumunun kötüye gittiğini belirterek, “Ümerov her an ölebilir." açıklamasında bulunmuştu.



#Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov
#Ukrayna Dışişleri Bakanlığı
#Rusya
#Kırım
8 yıl önce