|

FED kararı sonrası TL değer kazanıyor

ABD Merkez Bankası (FED) yılın ilk toplantısında politika faizini sabit tutma kararı almasının ardından gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazanmaya başladı. Türk lirası hafta başından buyana yüzde 3,55 ile dolara karşı en çok değer kazanan para birimi oldu. TCMB’nın son derece isabetli hareket ettiğini ifade eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Kur baskısının yavaş yavaş düşmeye başlayacağını göreceğiz” dedi.

Ömer Faruk Aktaş
11:30 - 3/02/2017 الجمعة
Güncelleme: 14:33 - 20/08/2019 الثلاثاء
Yeni Şafak
FED'in faizi sabit tutma kararı sonrası Türk lirası yükseliş eğilimini sürdürüyor.
FED'in faizi sabit tutma kararı sonrası Türk lirası yükseliş eğilimini sürdürüyor.
FED kararı sonrası gelişmekte olan ülke para birimlerinin yükseliş eğilimi sürüyor. Türk lirasındaki değer kazancında dış gelişmelerin yanında TCMB'nin uyguladığı sıkı para politikalar da etkili. Gelecek dönemde Trump'ın eko-politiği ve Merkez Bankalarının kararları dövizin yol haritasını belirleyecek.

Merkez Bankası'nın son dönemdeki yaklaşımlarını son derece isabetli bulduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Merkez Bankamızın bağımsız bir kuruluş olarak çok güçlü enstrümanları vardır. Gerekli olan adımları atmakta çekinmeyecektir. Bunları da çok akıllı şekilde yapıyor. Önümüzdeki süreçle ilgili de olabilecek potansiyel gelişmeleri yakından izliyor ve bununla ilgili hazırlıklarının son derece isabetli olduğunu görüyorum. Önümüzdeki süreçte faiz artırımını ben pek gerekli görmüyorum. Kur baskısının yavaş yavaş düşmeye başlayacağını göreceğiz" dedi.


FED'in temkinli tutumu sürüyor

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, gelişmekte olan ülke para birimlerinin FED'in mevcut temkinli tutumu sayesinde sermaye akımları üzerinden değer kazanma potansiyeli barındırdığını açıkladı.


Yılmaz, FED'in faiz arttırmama kararına ilişkin, "ABD'de Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından güven endekslerinde kayda değer artışlar gözlemledik. İlaveten Trump'ın seçimlerden sonraki söylemleri bütçeyi genişlemeci yönde kullanacağına yönelik açıklamaları sonucunda ABD'de faiz hadleri yükselme eğilimine girdi. 10 yıl vadeli devlet tahvil faizi yüzde 1,8 oranından yüzde 2,60 oranına kadar yükseldi. Bu gelişmelerin sonucunda iktisadi faaliyete yönelik iyimserlik artarken piyasa faizleri kendiliğinden parasal koşulları sıkılaştırdılar. Aynı dinamikler dahilinde dolar endeksi DXY da 103 seviyesine güçlenerek 2003 yılından beri en yüksek noktaya ulaştı" açıklamasında bulundu.

  • "ABD ekonomisi kırılganlıklar barındırıyor
    "
  • Toparlanmanın sekizinci yılındaki ABD ekonomisi kırılganlıklar barındırdığını ifade eden Yılmaz, FED'in faiz tutumuna ilişkin, "Şu ana kadar Trump'ın ifadeleri söylem aşamasından eyleme dönüşmedi. Aynı şekilde anketleri cevaplayanların iyimserliği de verilerde somutlaşmadı. Bu nedenle FED, artan piyasa faizleri ve güçlenen Dolar konjonktüründe piyasayı sakinleştirici, toparlanmanın kırılganlıklarının gözetildiği şekilde açıklamalar yapıyor. Açıklamalardan anlaşılan FED'in, ekonomide somut, kayda değer iyileşmeyi görmedikçe kademeli faiz arttırım tutumunu koruyacağı" dedi.
Trump'ın politikaları belirsizliğini sürdürüyor

Trump'ın Başkanlık yarışındaki zaferi sonrası politikalarındaki belirsizliğin devam ettiğini vurgulayan Yılmaz, "Trump'ın henüz politikalarını gözlemlemedik. Ancak söylemleri enteresan. Mikroblog Twitter üzerinden kamuoyu ile doğrudan iletişim kurmayı tercih eden Trump'ın dolar ile ilgili yorumları son dönemde gevşemeyle sonuçlandı. Trump'ın ekonomi politikalarının dolar üzerindeki etkisi halen tartışma konusu. Zira kimi gözlemcilere göre Trump'ın enflasyonist politikaları FED'in tahmin edilenden hızlı faiz arttırımlarııyla sonuçlanacağı için dolar güçlenecek. Kimi gözlemcilere göreyse bütçe açığı ve ABD'nin kendi içine dönmesi küresel dolar talebindeki azalmayla birlikte doların değerinde düşüşle sonuçlanacak. Bunu en iyi Avro tahminleri yansıtmakta. Bir grup avronun ABD Doları karşısında parite diye tabir edilen 1 belki de daha düşük seviyelere değer kaybedeceğini savunurken bir başka grup ise avronun ABD Doları karşısında değer kazanarak 1,10 seviyesinin üzerine güçleneceği görüşünde. Dolar endeksi DXY'ın yüzde 58'ni avro oluşturduğu için avro/dolar kur çaprazının nasıl seyredeceği dolar fiyatlaması açısından kritik önemde" dedi.

  • Türk lirası en çok değer kazanan para birimi
  • Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Yardımcısı Aysun Göksu ise, Trump'ın güçlü dolar istememesi, FED'in faiz artırım zamanlamasına dair belirsizlik ve içeride TCMB'nin uyguladığı politikanın sürmesi TL'nin dolara karşı kazançlarını artırmasına zemin hazırlayabileceğini vurgulayarak, "Hafta başından buyana gelişen ülke para birimleri arasında dolara karşı en çok değer kazanan para biriminin yüzde 3,55 ile Türk Lirası olduğunu söyleyebiliriz. TL'nin bu değer kazancında dış gelişmelerin yanında TCMB'nin uyguladığı sıkı para politikaların da önemli rol oynadığı söylenebilir" dedi.




#TCMB
#TL
#Nihat Zeybekci
#ABD
#FED
#Bora Tamer Yılmaz
#Aysun Göksu
#Ömer Faruk AKTAŞ
٪d سنوات قبل