|

Milli savunma şovu

MÜSİAD’ın High Tech Port fuarı, milli ve özel savunma sanayi şirketlerinin şovuna sahne oluyor. 72 yerli savunma devi, yeni ürünlerini pazarlıyor. Son model teknolojilerle üretilen savunma, ulaşım, uzay ve lojistik araç gereçlerine katılımcılar yoğun ilgi gösteriyor. 34 ülkeden askeri delegasyon ağırlanan High Tech Port’ta iki günde bin 200 kayıtlı görüşme yapıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/11/2016 Cuma
Güncelleme: 00:54 - 11/11/2016 Cuma
Yeni Şafak

Türk savunma sanayisinin ileri teknoloji üretimlerini yapan 75 firma, MÜSİAD'ın High Tech Port fuarında üretimlerini sergiliyor. Otokar, Vestel, Katmerciler, THY, Kibar Holding ile kamunun Aselsan, Havelsan, Roketsan ve STM gibi savunma sanayi şirketleri fuarda boy gösteren firmaların başında geliyor.



Otokar ana yüklenicisi olduğu Altay Ana Muharebe Tankını, Vestel ise insansız hava aracı Karayel Taktik İHA'sını görücüye çıkardı. Katmerciler'in yeni zırhlı personel taşıyıcı aracı HIZIR da ilk kez High Tech Port'ta sergilendi. Fuarın dikkat çeken bir diğer ürünü ise Türk Hava Yolları, Türk Teknik ve Kibar Holding'in ortak girişimi olan koltuk arkası ekranlı kabin içi eğlence sistemiydi. Roketsan ilk güdümlü füze CİRİT, ASELSAN ise İHTAR, İhasavar, Kangal VE Cats'ı sergiliyor.







BİN 200 KAYITLI GÖRÜŞME


Yeni Şafak'a konuşan High Tech Port'un Organizatörü Hakan Kurt, fuar kapsamında 34 ülkeden askeri delegasyonu ağırladıklarını belirterek, yabancı iştirakçilerle savunma şirketleri arasında bin 200 kadar kayıtlı görüşme gerçekleştirildiğini ifade etti. Türk savunma ve havacılık sanayisinin ileri teknoloji ürünlerini katılımcı ülkelerin önde gelen isimleriyle buluşturduklarını anlatan Kurt, “Önceliğimiz iç pazardı şimdi ise dış pazarlara açıldık. Amacımız dost, kardeş ülkelerin askeri ihtiyaçlarını karşılamak. Ülkemizdeki katma değerli ürün algısını artırmak istiyoruz. Önceden iç pazarda Türkiye'nin savunma sanayisinin yerli olması için çaba sarfediyorduk şimdi ise kendi sınırlarınımızı aştık. Pazar hedeflerimiz giderek çoğaldı. Bu teknolojiyi Körfez ülkelerine satmaya başladık” dedi.








İhtar kuş uçurtmuyor


SELSAN standında ise ileri teknoloji ürünler arasında yer alan Anti-Drone Sistemi İHTAR, Çok Rotorlu İHA, el yapımı patlayıcıların karıştırılmasına yönelik geliştirilmiş olan Kangal, bomba imha robotu Kaplan, lazer güdüm kiti ve boru hattı güvenliğinin sağlanması için kurulan güvenlik yönetim merkezi sergilendi. ASELSAN üretimi milli sistem İHTAR fuarın en çok ilgi gören ürünü olarak göze çarptı. Bu sistem çok alçak irtifa hava savunmasında 'DRONE' diye tabir edilen mini insansız hava araçlarını önlemeye yönelik geliştirildi. İHTAR, şehir içi ve kırsal alanlarda; drone, mini ve mikro IHA tehditlerini yok etmek ve kritik tesisleri korumak görevini yürütüyor. Azami 40 kilometre menzile sahip ve mikro İHA'lara karşı dahi üstün koruma sağlıyor. İHTAR anti drone sistemi kritik bir üsse entegre edildi ve şuan kullanılıyor







Tanksavar Sabri Altay'ın yanında


OTOKAR'ın ana yüklenicisi olduğu Altay Ana Muharebe Tankı fuarın en çok ilgi çeken makineleri arasında yer aldı. Üzerinde ana silah 120 mm'lik 55 kalibre top mermisi bulunan Altay, ilk milli tank olarak biliniyor. 15 Temmuz'da Üsküdar'da art arda geçen 2 tankın önüne yatarak darbecileri durdurmaya çalışan gazi Sabri Ünal, fuarda sergilenen Altay'ı ziyaret ederek, hatıra fotoğrafı çektirdi.



Hızır gibi yetişecek


Savunma ve güvenlik sektörüne yönelik yenilikçi ürünleriyle dikkat çeken Türk savunma sanayinin yeni gücü Katmerciler de lansmanını yaptığı yeni zırhlı muharebe aracı Hızır'la fuara damgasını vurdu. Kendi Ar-Ge Merkezinde geliştirdiği, NATO standartlarında, yüksek balistik ve mayın koruma seviyesine sahip, 4x4 taktik tekerlekli zırhlı muharebe aracı Hızır, lansmanıyla birlikte fuarda sektörün ilgi odağı oldu. Kırsal ve kentsel alanlardaki yoğun çatışma koşulları altında yüksek performans gösterecek şekilde tasarlanan Hızır, bu özellikleriyle silahlı kuvvetler ve güvenlik güçleri için güven artırıcı bir araç olmaya aday.



KATMERCİLER'DEN ZIRHLAMADA YERLİ ADIM


Katmerciler, HIZIR ile birlikte Jeep araç üzerine uygulanmış, Türkiye'de bir ilk olan “NEFER Zırh Sistemi”ni de fuarda sergiliyor. Bu zırhlama sistemi, 4x4 off-road özelliklerine sahip araçlar üzerine, hem kırsal hem de şehir içi kullanım için giydirildi. Araca özel, son teknoloji kompozit ve seramik bazlı malzeme sistemi geliştirilmiş olduğu için performansından neredeyse hiçbir kayba uğramayan araç tam yüksek koruma sınıfına sahip hale geliyor. Yurtdışından ithal edilen seramik bazlı zırhlama sistemi Katmerciler tarafından ilk kez Türkiye'de uygulanıyor. Şirket, Hızır için Ankara'da inşa ettiği 3 etaplı fabrikasında bu seramik bazlı zırhlama sisteminin yerli üretimi için de ayrı bir bölüm kuracak.







Ordunun göz bebeği CİRİT


2.75" Lazer Güdümlü Füze CİRİT, taarruz helikopterlerinden hafif zırhlı/zırhsız, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılan yüksek hassasiyetli etkin bir silah. Yeni nesil bir füze olan CİRİT, 2.75” güdümsüz roketler ile güdümlü anti-tank füzeleri arasındaki taktiksel boşluğu doldurmak amacıyla, 1.5 ila 8 kilometre menzil aralığındaki kritik hedeflere karşı kullanılması için tasarlandı. Kalifiye olarak seri üretime geçen, alanında ilk güdümlü füze CİRİT, ROKETSAN tarafından fuarda sergilendi. T-129 ATAK helikopterinin ana mühimmatlarından CİRİT, ziyaretçilerden büyük beğeni topladı. Ayrıca AT-802 Sınır Güvenlik Uçağı, AH-1W Cobra Taarruz helikopterleri, insansız hava aracı gibi farklı platformlara da entegre edilebiliyor.





Havada 20 saatlik kesintisiz denetim


Vestel Savunma Sanayi ise İnsansız Hava Araçları (İHA) Sistemleri ile fuarda boy gösterdi. Türkiye'de NATO'nun uçuşa elverişlilik standardı, STANAG 4671'e göre tasarımı ve üretimi yapılmış tek insansız hava aracı Karayel Taktik İHA'nın standı fuarda ziyaretçilerin en uğrak yerlerinden biri oldu. Vestel tarafından imal edilen Karayel, taktik insansız hava aracı kategorisinde değerlendiriliyor. Havada 20 saat kalabilen araç, 70 kilogram faydalı yük taşıyabiliyor. Vestel Savunma, ek olarak dünyada seri üretimi daha başlamamış olan Hidrojen ve Katı Yakıt Pili Teknolojisi alanında da çalışmalar yapıyor. Zırhlı araçlar için Katı Oksit Yakıt Pili prototipi geliştiriliyor.







Saldırıları önceden haber verecek


Kritik teknolojileri Türkiye'ye kazandıran Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticart A.Ş. (STM) de siber uzaydaki saldırıları daha gerçekleşmeden haber veren ilk Siber Füzyon Merkezi'ni fuarda görücüye çıkardı. Ankara'da STM bünyesinde faaliyetlerine devam eden bu yapı sayesinde siber güvenlik STM'nin iddialı olduğu alanlardan biri haline geldi. Siber füzyon, farklı kaynaklardan gelen verilerin birleştirilip, yapay zeka algoritmalarıyla analiz edildiği ve devamında makine öğrenmesi denilen mekanizmanın kullanıldığı yeni nesil bir yaklaşım olarak kullanılıyor. STM Siber Füzyon Merkezi sayesinde, her türlü tehdide karşı önceden önlem alınabiliyor.



#MÜSİAD
#Hakan Kurt
#Milli Savunma
7 yıl önce