|

Ataşelerin ihaneti

Büyükelçiliklerde görev yapan askeri ataşelerin darbe girişimi sırasında WhatsApp’tan örgütlendiği ortaya çıktı. Genelkurmay'da sivilleri vuran Tuğamiral Sinan Sürer’in saat 21.40’ta “Ataşeler” grubunda, “Arkadaşlar TSK yönetime el koymuştur, bunu tüm muhataplarınıza derhal iletin” dediği belirlendi. “Emredersiniz komutanım” karşılığını veren ataşelerin de büyükelçilere gerekli bilgilerin verildiğini anlık olarak gruptan aktardığı tespit edildi.

Yeni Şafak
04:00 - 12/12/2016 Pazartesi
Güncelleme: 01:24 - 12/12/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün yurtdışı yapılanmasına yönelik olarak yürütülen soruşturma kapsamında, Türk büyükelçilikleri bünyesinde görev yapan bazı ataşelerin yer aldığı "Ataşeler" isimli WhatsApp grubunda 15 Temmuz gecesi konuşulanlar deşifre oldu. Soruşturma dosyasına giren WpatsApp konuşmaları, ataşelerin ihanetini de gözler önüne serdi.



GENELKURMAY'DAN YÖNETTİ


Ankara Savcısı Mustafa Gökçe'nin yürüttüğü soruşturma kapsamında, tutuklanan ataşelerin telefonlarında yapılan incelemede, WhatsApp'da "Ataşeler" grubu oluşturdukları belirlendi. 2015 Kasım ayında kurulan grubu yönetenin ise eski Genelkurmay 1. İstihbarat Analiz Değerlendirme Başkanı Tuğamiral Sinan Sürer olduğu ortaya çıktı. Sürer, 15 Temmuz gecesi sivil kıyafetle Genelkurmay Karargahı'na gelmiş, daha sonra kamuflajlarını giyerek sivillere kurşun yağdırmıştı. Silahından çıkan kurşunla sivil halkın öldüren Sürer'in bir yandan da yurtdışında görevli ataşeleri yönettiği tespit edildi. Bu arada, grupta sadece kendilerine yakın gördükleri ve büyükelçilerde görevli en üst rütbeli ataşelerin olduğu kaydedildi.



MUHATAPLARINIZA İLETİN


Soruşturma dosyasına giren WhatsApp konuşmalarında, Genelkurmay karargahında hareketliliğin yaşandığı ve İstanbul'da jandarmanın köprüyü trafiği kapattığı dakikalarda, ilk mesajın geldiği görülüyor. Gruptaki askeri ataşelerden birisi saat 21.34'te "Komutanım haber doğru mu?" diye soruyor. Bunun üzerine Sinan Sürer, saat 21.40'da "Arkadaşlar TSK yönetime el koymuştur. Bunu tüm muhataplarınıza derhal iletin. Genelkurmay'ın basın açıklaması kapsamında açıklama yapın" şeklinde cevap veriyor. Bunun üzerine grupta bulunan ataşeler sırayla "Emrederseniz komutanım" yanıtını veriyor.



SİZ GERÇEKTEN DAİRE BAŞKANI MISINIZ?


Ataşelerden Fethi F.'nin ise TSK'nın yönetime el koyduğunu bildirenin Sinan Sürer olup olmadığını teyit etmeye çalışması dikkat çekiyor. Fethi F., "Komutanım büyükelçiler ve diğer ataşeler durumu sormaktadır... Siz gerçekten daire başkanı mısınız? Eğer öyleyse lütfen bizi kendinize ikna edecek bir argüman verin... Çünkü hackerlar olabilir. Saygılar" şeklinde konuşuyor. Sürer ise "Evet. Ara beni Fethi" karşılığını veriyor. Fethi F. yaklaşık 2 dakika sonra tekrar mesaj yazarak, "Arkadaşlar sorun yok, komutanımızdır. Teyit ettim" diyor.



TSK İŞ BAŞINDA!


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın derdest edildiği bilgisinin basına yansıması üzerine de Fethi F., "Komutanım, Sn Genelkurmay Başkanı ile ilgili çeşitli açıklamalar var. Son durum nedir, arz ederim..." diyor. Sinan Sürer ise "Siz emirlere bakın endişeye gerek yok. TSK iş başında" talimatını veriyor.






Siz merak etmeyin büyüklerimiz çözer!


Ataşeler büyükelçilere bilgi verildiği bilgisini gruptan anbean aktarıyor. Çatışmaların yoğunlaştığı anlarda ise ataşeler Sinan Sürer'den bilgi almaya çalışıyor, ancak cevap alamıyorlar. İşte dakika dakika o ihanet konuşmaları:



  1. 22.16 - +968 9129 .... “Komutanım şu an Harbiye O/E deyim, dışarıdan patlama sesleri geliyor. ayrıca bazı ataşeler de WhatsApp'a erişemediklerini ifade ettiler"
  2. 23.18 - +234 807 687 .... “Arkadaşlar Ankara'dayım. MİT bombalandı, devam ediyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü bombalandı. F-16'lar sürekli uçuyor. Halk sokaklara indi. Halkı kışkırtıyorlar."
  3. 23.22 - Fethi Fırat: “Komutanım imkan dahilinde durumla ilgili bilgi verilirse uygun olur diye değerlendiriyorum. Çünkü TV'lerde farklı durumlar gösteriliyor ve muhataplarımız bize bunları soruyor... Arz ederim"
  4. 23.30 - +90 505 458 ....: “Deniz Kuvvetleri Komutanının ve 1. Ordu Komutanının ifadelerini yayınlıyor bazı kanallar. Bu konu ile ilgili bilgilendirme yaparsanız uygun olur diye değerlendiriyorum komutanım"
  5. 23.38 - +7 966 061 ....: “MİT, emniyet bombalamalarının gerçek dışı olduğu duyumu emniyet mensubundan alınmıştır."
  6. 23.53 - +90 505 583 ....: “Özel Kuvvetler Komutanının da açıklamaları var. Detaylı bilgi talep ediyoruz komutanım."
  7. 23.56 - +46 72 370 ....: “Komutanım sırf o değil. Deniz KKK'nı ve 1. Ordu Komutanının da açıklaması var. Detaylı bilgi talebine katılıyor.
  8. 00.00 - +234 807 687 ....: “Bırakın da insanlar işini yapsın"
  9. 00.00 - Fethi F.: “Bu da iş değil mi?"
  10. 00.04 - +234 807 687 ....: “Çatışma çıkar herkes soru sorar. Ama problemi çözecek olan temasta olanlardır. Bırakın nefes alsın büyüklerimiz"
  11. 00.16 - Fethi Fırat: “Sn Genelkurmay Başkanımızın durumu bize soruluyor. Ne diyeceğiz?"

Başarısız olunca çark etti


WhatsApp'taki konuşmalara göre, kalkışmanın başarısız olmasının ardından FETÖ'nün infazcı paşası Sürer'in çark ettiği görülüyor. Konuşmanın bu bölümünde Sürer'in darbe karşıtı bir görüntü vermeye çalışması dikkat çekiyor. İşte o bölüm:



  1. 06.26 - Sinan Sürer: “Her zaman olduğu gibi askeri hiyerarşi içinde görevinizi yapmaya devam edin"
  2. 06.28 - +90 505 458 ....: “Komutanım Taşkent'te askeri ataşelik personelinin Pazartesi'ye kadar içeriye alınmaması emrini vermiş büyükelçi. Malum ben izindeyim, idari ataşe bu şekilde bildirdi"
  3. 07.48 - İlhan Y.: “Yunanistan'da gece yarısı 3'e kadar MSB Başkanlığında üst düzey bütün komutan ve emniyet personeli ile bir toplantı yapılmış. Hudutların güçlendirilmesi, mülteci akınına karşı birtakım tedbirler alınması yönünde kararlar alınmış"
  4. 08.20 - Aytuğ Ş.: Bosna Hersek Savunma Bakanı Yrd. geçmiş olsun dileklerini tarafıma iletmiştir. Saraybosna Askeri Ataşesi Albay Aytuğ Ş."
  5. 08.58- Sinan Sürer: “Arkadaşlar görevimin başındayım, büyük bir badire atlattık. Telefonu bu hengamede ofiste bırakmıştım, şimdi ulaştım. Hepimize tekrar geçmiş olsun. Beni voipten arayarak durumunuzu rapor edin"
#FETÖ
#Askeri ataşe
#Sinan Sürer
7 yıl önce
default-profile-img