|

Bakan Bozkır: Türkiye Avrupa Birliği üyesi olacak

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, vizenin kalktığı, Gümrük Birliği’nin güncellendiği ve Türkiye’deki bütün fasıllar itibariyle belli bir noktaya gelindiği bir ortamda AB’nin Türkiye’yi üye yapmama lüksü olduğuna hiçbir zaman inanmadığını belirtti.

Yeni Şafak
14:11 - 26/01/2016 Salı
Güncelleme: 12:13 - 26/01/2016 Salı
AA

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, vizenin kalktığı, Gümrük Birliği'nin güncellendiği ve Türkiye'deki bütün fasıllar itibariyle belli bir noktaya gelindiği bir ortamda AB'nin Türkiye'yi üye yapmama lüksü olduğuna hiçbir zaman inanmadığını belirterek, “O noktaya geldiğimizde zaten kesinlikle her şey dengi dengine gelmiş olacaktır ve Türkiye Avrupa Birliği üyesi olacaktır" dedi.



Bozkır, dün, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ile Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn'ın katılımıyla Ankara Palas'ta yapılan “Türkiye- AB Üst Düzey Siyasi Diyalog Toplantısı"nı değerlendirdi.



Bakan Bozkır, toplantının Türkiye'nin müzakere süreci, taraflar arasında 29 Kasım'da yapılan zirvede kararlaştırılan yeni tablo ve Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra Türkiye'nin çevresinde olan ve tüm dünyada barışı tehdit eden terör ortamının da değerlendirilmesine vesile olması açısından önemli olduğunu vurguladı.



AB süreci bakımından bu tür platformların güçlendirilmesinin önemine değinen Bozkır, "Dışişleri Bakanının sadece Gymnich tarzı toplantılara davet edildiği ancak kararların alındığı önemli toplantılarda yer almadığı dönemler yaşadık. Şimdi ise Dışişleri Bakanımız, Dışişleri Bakanları Konseyi'ne katılıyor. Bu toplantılar vesilesiyle de AB ile çok önemli meseleleri görüşme fırsatını buluyoruz" diye konuştu.



"Bu toplantılar geliştirilecek"


Türkiye'nin AB ile çok önemli bir müzakere sürecinin içinde olduğunu dile getiren Bozkır, şöyle devam etti:



"Uzun süredir açılamayan 5 faslın açılması için çalışmalar sürüyor. En önemli husus da vizenin Türk vatandaşlarına kaldırılması olacak. Bu, 36 yıl sonra gerçekleştirmiş önemli bir adım olacak. Türk vatandaşları hiç hak etmedikleri için gerçekten çok üzüldükleri bir konuda da serbest vize hakkına sahip olmuş olacak. Toplantıda bütün bunları konuştuk. Bu toplantı, bu yıl gerçekleşecek 2 Türkiye-AB zirvesine hazırlıkların en somut şekilde ele alındığı bir toplantı oldu. Bundan sonraki dönemde çeşitli vesilelerle bu toplantılar geliştirilecek."



"Bölgedeki gelişmeler de ele alındı"


Bölgenin önemli sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Volkan Bozkır, bu kapsamda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Mogherini ile Suriye, Irak'taki gelişmeler, Türkiye ile İsrail arasında olabilecek imkanlar, bölgedeki gelişmeler, Rusya ile yaşanan kriz, Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerginlik, İran'ın Batı dünyasıyla yeniden anlaşması sonrasında elde edeceği konumu çok geniş bir yelpazede konuştuklarını anlattı.



Kıbrıs sorununun çözümü konusunun da görüşmede ele alındığına dikkati çeken Bozkır, "Hem Türkiye hem AB olarak sorunun çözüme kavuşması arzusunu tekrardan dile getirdik. Arzumuz Kıbrıs'ta iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı, iki tarafı da memnun edecek ve yeniden eski günlere dönmeyi önleyebilecek bir çözüm gerçekleşmesidir" diye konuştu.



"Stratejik hedef, AB üyeliği"


AB Bakanı Bozkır, bu yılın AB bakımından Türkiye ile ilişkilerin çok daha güçlendiği, Türkiye açısından ise Avrupa yılı şeklinde ifade edilebilecek, yeni bir resme bakılan ve gerçekten her iki taraf için çok önemli sonuçlar elde edilebileceği bir yıl olacağını kaydetti.



Türkiye'nin stratejik hedefinin AB üyeliği olduğunu vurgulayan Bozkır, şunları söyledi:



"Bu, bütün hükümetlerin programlarında yer almış bir husustur. Bu yürütmekte olduğumuz temaslar Türkiye'yi AB'ye daha da yakınlaştırmaktadır. İnşallah, üyelik de gelecektir ama Türkiye o kadar güçlü bir ülke ki AB'nin bütün ülkeleri arasında 22 üyeden daha iyi bir ekonomiye sahiptir. Vizenin kalktığı, Gümrük Birliği'nin güncellendiği ve Türkiye'deki bütün fasıllar itibariyle belli bir noktaya gelindiği bir ortamda AB'nin Türkiye'yi üye yapmama lüksü olduğuna hiçbir zaman inanmadım. O noktaya geldiğimizde zaten kesinlikle her şey dengi dengine gelmiş olacaktır ve Türkiye AB üyesi olacaktır."

#AB
#Bozkır
#türkiye
8 yıl önce