|

Casus Heron'a müdahale edilmedi

İnternete düşen şok ses kaydında Hatay'da iki İsrail casus uçağı tespit eden birliklerin tüm ısrarlarına rağmen 'vur emri' verilmediği, tam tersine olayın örtbas edilmesi için tüm radarların kapatıldığı iddia edildi.

Haber Merkezi
00:00 - 10/04/2012 Salı
Güncelleme: 02:28 - 10/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Casus Heron'a  müdahale edilmedi
Casus Heron'a müdahale edilmedi

Video paylaşım sitesi Dailymotion'a düşen bir ses kaydında, İsrail casus uçaklarının Türk hava sahasında casusluk faaliyetinde bulunmasına komutan emriyle müsamaha gösterildiği iddia edildi.

Ses kaydına göre, olay Hatay Kurtnasır Tepe'de 9 Eylül 2011 günü saat 01.30 sıralarında yaşandı. Buradaki radar üssünde görevli personel İsrail'in casusluk ve keşif amaçlı kullandığı Heron marka iki insansız hava araçını çıplak gözle gördü. Daha sonra radardan olayı doğruladı. Kurtnasır Tepe Hawk bataryası ve Diyarbakır 2. Hava Kuvveti'ne bağlı F-16 uçakları da Heron'ları tespit etti. Kurtnasır Tepe'de görevli personel durumu Diyarbakır Kontrol İhbar Merkezi'nde (BİKİM) görevli subaya, o da Diyarbakır Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi'nde (BHHM) görevli subaya rapor etti. Savunma sistemleri hedefe kilitlendi ve Diyarbakır 2. Hava Kuvveti BHHM Amiri Kur. Alb. Ahmet Kazdal'ın 'vur emri' beklendi. Ancak iddiaya göre 2. Hava Kuvvet Komutanı Korg. Veysi Ağar ile görüşen Kur. Alb. Kazdal 'vur emri'ni vermediği gibi, olayı gizlemek için tüm radarları kapattırarak Türkiye'yi havadan gelecek tehditlere karşı bir süre savunmasız bıraktırdı.

'YERİM SENİN 'İZ'İNİ DESEYDİN'

Kayıttaki konuşmalar şöyle gelişiyor: Kurtnasır Radar üssünde görevli Erdem Üstçavuş saat 01.20 itibariyle radarda belirsiz bir hedef görüyor ve durumu Diyarbakır BİKİM'de nöbetçi subay Yüzbaşı Kılınç'a bildiriyor. Erdem Üstçavuş, Yzb. Kılınç'a hedefin koordinatlarını da veriyor. Yzb. Kılıç, Erdem Üstçavuş'tan sonra Diyarbakır BHHM'deki nöbetçi Yzb. Takımcıyla görüşüyor, durumu anlatıyor ve Erdem Üstçavuş'u takdir edecek yerde, emir vermeden radarı aktif etmesine kızıyor. Yzb. Takımcı da Erdem Üstçavuş için 'Yerim senin gördüğün izi deseydin ya' diyor. Bu sırada Kurtnasır'da görevli Üsteğmen Kesici de Yzb. Kılınç'a hedefi gördüğünü söylüyor. Yzb. Kılınç, hedefi kendisinin de gördüğünü doğruluyor.

'EMİR VERİLİRSE VURURUZ'

Üstğ. Kesici, hedefi ayrıntılı bir şekilde tarif ediyor, hedefin menzil içinde olduğunu ve HAWK'ın hedefe ateş etmek istediğini söylüyor. Yzb. Kılınç, durumu Yzb. Takımcı'ya rapor ediyor. Bu esnada HAWK bataryası ısrarla hedefi vurmak için izin istiyor ancak beklenen izin bir türlü gelmiyor. Radar, tekrar hedefin menzil içinde olduğunu, Kaideye Monteli Stinger'in (KMS) emir verilmesi halinde hedefi vuracağını söylüyor. Yzb. Kılınç da beklemesini söyleyerek, tekrar Yzb. Takımcı'ya olayı rapor ediyor. Takımcı, ateş edilmemesi emrini veriyor. Bu arada Yzb. Kılınç, radarla görüşmesinde hedefi F-16'ların da gördüğünü itiraf ediyor. Bir süre sonra Yzb. Takımcı 'vur emri' yerine önce KMS, ardından da HAWK sistemlerinin kapatılması emrini veriyor. Kayıtta, bu sürede 2. Hava Kuvvet Komutanı Korg. M. Veysi Ağar, BHHM Amiri Kur. Alb. Ahmet Kazdal'ın durum değerlendirmesi yaptığı ve radar ve hava savunma sistemlerini kapatma emrini onların verdiği, amacın da olayı gizlemek olduğu iddiaları ortaya atılıyor.

'KEDİDİR ABİ'

Bu arada Yzb. Takımcı, Yzb. Kılınç'a raporda ne yazacağını anlatıyor. İz olarak değerlendirilen şeyin hava vasıtası olamayacağını, Kurtnasır tepesindenden gelen ihbarın doğru olamayacağını anlatıyor ve yapacak birşey olmadığını söylüyor. Yzb. Takımcı'ya başından beri 'abi' diye hitap eden Yzb. Kılınç'da, kendi sisteminde bir hedef görmediğini söylüyor ve hedef için 'kedidir abi' ifadesini kullanıyor. Yzb. Takımcı, 'Böyle yaz, yapacak birşey yok. Ya da zaten bir şey varsa yarın gazetede okuruz' diyor.



12 yıl önce