|

İBB ile Pramitler kenti Giza kardeş şehir oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Mısır'ın Giza kentleri arasında Kardeş Şehir Protokolü yapıldı.

Aa
00:00 - 6/11/2012 Salı
Güncelleme: 20:37 - 6/11/2012 Salı
Yeni Şafak
İBB ile Pramitler kenti Giza kardeş şehir oldu
İBB ile Pramitler kenti Giza kardeş şehir oldu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Bu yüzyılda küçülen dünyada, bütün insanların ve şehirlerin kaderleri birbirine bağlı'' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Mısır'ın Giza kenti arasında hazırlanan, ''Kardeş şehir'' protokolü, Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği rezidansında imzalandı. Protokole İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Giza Valisi Ali Abdurrahman imza koydu.

Topbaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, hep beraber tarihe tanıklık ettiklerini, bir iz bıraktıklarını belirterek, buraya özellikle İstanbullular ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarıyla geldiğini söyledi.

Mısır ve özellikle Kahire'nin, kadim medeniyetlerin beşiği olduğunu ifade eden Topbaş, bu ülke ile Türkiye'nin dostluklarının ve yerel yönetimler arasındaki iş birliğinin pekiştirilmesinin büyük önem arz ettiğini vurguladı.

Mısır'ın zorlu bir mücadele sonucunda yeni bir süreci başlattığına değinen Topbaş, bu mücadelenin hayırlı olmasını diledi.

Yeni, tertemiz sayfa açıldığına, bu sayfaya yeni tarih yazıldığına işaret eden Topbaş, Türkiye'deki yerel yönetimler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu sürece katkı sunmak istediklerini dile getirerek şöyle devam etti:

''Günümüz dünyasında, geçmişte olduğu gibi site şehir devletlerinin gücü gibi şehirlerin gücü hissedilir duruma geldi. Böyle bir süreçte, bizim halka en yakın birimler olarak, yerel yönetimler olarak halkın sorunlarını çözmek, halka rağmen değil, halkla beraber bilgi ve deneyim paylaşımı yapmak zorundayız.''

''Beraberce adım atmak zorundayız''

 ''Gemisini yürüten kaptandır'' sözünü hatırlatan Topbaş, ''Ama şimdi hepimiz aynı gemideyiz, kimsenin gemiye delik açma hakkı yok. Beraberce gemiyi yüzdürmek durumundayız. Dönemimizde, bu yüzyılda küçülen dünyada, bütün insanların ve şehirlerin kaderleri birbirine bağlı. Dünyanın herhangi bir coğrafyasındaki olumsuz olay, bir başka coğrafyadaki insanları olumsuz etkilemekte. Bir tarafının mutsuz olduğu bir dünyada, barıştan söz etmek mümkün değildir. Yoksulluğu ortadan kaldırmak, cinsiyet ayrımcılığına 'dur' demek, eğitimsizliği kökünden silmek için beraberce adım atmak zorundayız'' dedi.

Türkiye ile Mısır arasında bulunan kadim dostluğun bundan sonraki yol haritasının çok daha farklı olacağını vurgulayan Topbaş, şunları söyledi:

''Dünya coğrafyasına katkı yapmak için iş birliği yapmak zorundayız. 8 bin 500 yıllık tarihi ile İstanbul, binlerce yıllık tarihi geride bırakmış olan Kahire'nin, iki büyük medeniyet merkezinin iş birliğinin insanlığa önemli katkı sunacağına inanıyorum. Biz eriştiğimiz, ulaştığımız her türlü bilgiyi paylaşmaya hazırız. Şu anda yaşadığımız dünya bilişim çağı, bilgiye erişmek, bilgiyi yönetmenin gerektiği bir dönemde yaşamaktayız. Özellikle Kahire başta olmak üzere etrafında yaşayan insanların mutluluğu için beraberce bilgi ve deneyimimizi paylaşmaya geldik. Ulaşım, katı atık yönetimi, çevre, sağlık, eğitim, her alanda, ekiplerimiz elamanlarımızla çalışarak, bilgi ve deneyim paylaşarak, her insanın bir şeyler değiştiğini hissetmesini sağlamayı görev üstlendiğimizi bilmenizi isterim.''

''Attığımız imzalar, milat olacak''

Topbaş, özellikle Türkiye ve Mısır cumhurbaşkanları, hükümetleri ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iki ülke arasındaki ilişkileri yakından takip ettiğine dikkati çekerek, ''Bizim yereldeki başarımız halklarımızı mutlu kıldıkça yöneticilerimizin de bundan çok memnun olacaklarını bilmekteyiz. İnşallah bugün attığımız imzalar, birlikte yaptığımız ve yapacağımız çalışmalar, bundan sonrası için milat olacak. Gelecek kuşaklar bundan bahsedecekler ve bizleri hayırla yad edecekler'' ifadesini kullandı.

Kadir Topbaş, bir gazetecinin, daha önce Mısır ile Türkiye arasında benzer çalışma ziyaretleri olduğunu, ancak bir sonuç alınamadığını söylemesi üzerine, belediye hizmetleriyle ilgili bilgi ve deneyim paylaşımını Pakistan'ın Lahor kenti ile de yaptıklarını ifade ederek, ''Bir sene geçmedi, orada dostlarınız varsa, 'nasıl bir gelişme var' diye sorabilirsiniz. Ancak halka rağmen sonuç almak mümkün değil'' dedi.

''Biz yöntem göstereceğiz''

Topbaş, bir başka gazetecinin, maddi desteklerinin olup olmayacağını sorması üzerine ise ''Biz size yöntem göstereceğiz, yöntem konusunda destek vereceğiz. Halk olarak yönetime yardımcı olmanız gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak Başbakan, bazı destekleri burada kendisi açıklayacak'' diye konuştu.

Türkiye'ye istikrarlı ve adil bir yönetimin geldiğini, yolsuzluklara, ''Dur'' dediğini belirten Topbaş, şunları kaydetti:

''Sonuçta bugün işsizlik oranı yüzde 8'lerde, enflasyon tek haneli rakamlarda. Dünya bu gelişmeleri hayranlıkla izliyor. Bizim petrolümüz yok, bizim yeni bulduğumuz madenlerimiz de yok. Ama bir güven duygusu var, yolsuzluklara 'dur' diyen adil bir yönetim var. İstanbul Belediyesi'ne bankalar çek karnesi vermiyordu. 8,5 senedir başkanlık yapıyorum, yaptığımız yatırımların tutarı 34 milyar dolar. Para basmadık, ekstra para da gelmedi. Mevut kaynakları kullanıyoruz. Adil yönetim ve yolsuzluklara fırsat vermeyen bir yönetim, ülkeni geliştirir ve ülkeni geleceğe taşır.''

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı da İstanbul heyetinin ziyaretinin Başbakan Erdoğan'ın Mısır ziyareti öncesinde dev bir adım olduğunu ifade ederek, ''Başbakanımızın ziyaretinde çok hayırlı ve önemli haberler olacak, bekleyin'' dedi.

Giza Valisi Abdurrahman

Giza Valisi Ali Abdurrahman da kardeş şehir protokolünü imzalamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek, ''Temel sorunlarımızdan, trafik, iskan, atıklar ve su gibi sorunlarımızın yanında iki şehir arasında turizm konusunda birlikte hareket etmeye, yardımlaşmaya ihtiyacımız var. İstanbul'daki turizm hareketliliğinden Giza'nın da faydalanması gerektiğini düşünüyorum'' diye konuştu.

Yönetimde yeterlilik unsurunun önemini ve Türkiye'nin bu konularda başarılı olduğunu bildiğini vurgulayan Abdurrahman, ''Türkiye'nin birikimlerinden de faydalanacağız. Buradan eğitim amacıyla Türkiye'ye ekiplerimizi yollayacağız. Oradan alacakları deneyimi burada olabildiğince uygulamaya çalışacağız. Örneğin Giza'da sokak satıcılarının bir arada olabileceği, onların şehirlerde haftalık pazarlar oluşturma konusunda Türkiye'nin tecrübesinden faydalanacağız'' ifadesini kullandı.

''Akdeniz'in iki yakasında parlayan iki yıldız olacak''

Kahire Valisi Üsame Kemal de Topbaş'ın Kahire'ye 6 önemli şirketin genel müdürüyle gelmesinin, buraya verdiği önemi gösterdiğine değinerek, ''Kendileri bizlere hiçbir şart sunmaksızın ellerini uzattı. Ardından teknik destek konusunda yardımları olacak. Uzmanların yetiştirilmesi için heyetler, Türkiye'ye gidecek. İnşallah çok yakın zamanda Akdeniz'in iki yakasında parlayan iki yıldız olacak. Bunlar Mısır ve Türkiye olacaktır.'' 


11 yıl önce
default-profile-img