|

İran'la ortak harekat hazırlığı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sınırdaş ve özellikle de aynı inancın mensupları olarak, tehdit unsuru haline gelmiş terör örgütlerine karşı İran’la müşterek bir harekatın her an gündemde olduğunu söyledi. Erdoğan, Korgeneral Aksakallı’nın ataması için de “Askerlikte kırgınlık olmaz. Nerede görev verilirse gider orada görevini yapar” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/08/2017 Salı
Güncelleme: 03:19 - 22/08/2017 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde Ürdün’e hareketi öncesinde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Korgeneral Zekai Aksakallı’nın Özel Kuvvetler Komutanlığı görevinden Çanakkale’deki 2. Kolordu Komutanlığı görevine atandığı hatırlatılarak, “Bir kırgınlığının olduğu söyleniyor. Bu görev değişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

“Askerlikte kırgınlık kavramı gibi bir kavram olmaz. Nerede görev verilirse asker gider görevini orada yapar. Şu anda zaten Zekai Aksakallı’nın Özel Kuvvetlerdeki görev süresi de doldu. Kaldı ki bu da aslında böyle bir süreyle de bağımlı olan bir şey de değildir. Bu yaklaşan YAŞ toplantılarında da değerlendirmeler neticesinde 2. Kolordu’ya atanmasıyla alakalı ilgili birimler bu teklifi getirmiş vaziyetteler. Bundan sonraki süreçte de orada bu görevini devam ettirecek.”

AYNI İNANCIN MENSUPLARI OLARAK

Erdoğan, “Geçtiğimiz hafta İran Genelkurmay Başkanı Türkiye’deydi. Türkiye’nin de son zamanlarda özellikle Kandil’e ve Sincar’a harekat yapma planı olduğu biliniyor. Bu ziyarette buna yönelik bir karar alındığı belirtiliyor. Sizin bu konudaki görüşleriniz nelerdir?” sorusu üzerine, sınırdaş ve özellikle de aynı inancın mensupları olarak, tehdit unsuru haline gelmiş olan terör örgütlerine karşı İran’la böyle bir müşterek harekatın yapılmasının her an gündemde olduğunu söyledi.

HEPSİNİ ARAMIZDA GÖRÜŞTÜK

Bu dayanışmanın, iki genelkurmay başkanı arasında görüşüldüğünü dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

“Nasıl bir çalışma yürütülür, bunun diplomatik boyutu ne olabilir? Bunların hepsini aramızda görüştük. Benim kabulümde de kendileriyle ‘Bunun daha geniş anlamda nasıl olması gerekir?’ Bunları aramızda görüştük. Çalışmalar devam edecek. Çünkü PKK terör örgütünün İran’daki ayağı biliyorsunuz PJAK. Bunların sürekli İran’a da bizlere de verdikleri zararlar var. Bu tehditler her iki ülkenin dayanışması halinde çok daha farklı bir şekilde, çok daha kısa bir zamanda bir neticeye ulaşır düşüncesinden hareketle bu çalışmaları yapıyoruz, yapacağız. Temenni ederim ki buralardan başarılı neticeleri de alırız.”

GÜNDEMDE KALMAK İSTİYOR

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tutuklanabileceğine ilişkin açıklamalarına dair soru üzerine, “Bunları değerlendirmeye haiz bir ifade olarak görmüyorum. Kılıçdaroğlu, doğmamış çocuğa don biçiyor. Böyle bir şey duydunuz mu yargıdan filan falan, böyle bir şey geldi mi size? Kendini gündemde tutabilmek için buna benzer şeyler üretiyor. Benim gündemimde böyle bir şey yok” değerlendirmesinde bulundu. 

  • Ürdün’le bölgede aynı endişeleri paylaşıyoruz
  • Ürdün’ün, FETÖ ile mücadelede Türkiye’ye destek verdiğini belirten Erdoğan, Türkiye ve Ürdün’ün, bölgesel krizlerden doğrudan etkilenen iki ülke olduğunu söyledi. Erdoğan, “Biz nasıl 3 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyorsak Ürdün de bu süreç içerisinde yaklaşık 1 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla bu ülkenin yaşadığı sosyal, siyasal ve ekonomik zorlukları çok iyi anlıyoruz. Komşusu olduğumuz Suriye’nin ve Irak’ın toprak bütünlüğüne büyük önem veriyoruz. Ürdün’ün de bu bağlamda gelişmeleri yakından takip ettiğini, bizimle aynı endişeleri paylaştığını gayet iyi biliyorum. Bu ziyaret vesilesiyle her iki ülkedeki gelişmeleri, Kral Abdullah ile ele alma imkanı bulacağız” dedi.
Filistin’e verilecek desteği görüşeceğiz
Erdoğan, “Ürdün ziyaretinde tüm İslam alemi bakımından büyük önem taşıyan Kudüs ve Harem-i Şerif’teki son durumu değerlendireceğiz. Ürdün ile Harem-i Şerif’teki yaşanan kriz çerçevesinde önemli bir diyalog ve eş güdüm sağladık. Bir daha benzer tacizlerin, saldırı ve hak ihlallerinin yaşanmasını asla istemiyoruz. Bunun için de Müslümanların Kudüs konusunda tam bir dayanışma içinde olması gerekiyor. Kardeşim Kral Abdullah ile bu ziyaretim sırasında Filistin’e önümüzdeki dönemde vereceğimiz desteğe ilişkin hususları da ele alacağız” dedi.



Geleceğimizi biz şekillendirmeliyiz

İslam dünyasının bölge olarak sancılı günler geçirdiğine dikkati çeken Erdoğan, dayanışmanın önemini vurguladı: Geleceğimizin şekillendiği bu kritik dönemde Müslümanlar olarak dayanışmamızı çok daha hassas devam ettirmeliyiz. Bunun yolu da işbirliği mekanizmalarını güçlendirmekten geçer.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ürdün Kralı 2. Abdullah tarafından resmi törenle karşılandı. El Hüseyniye Sarayı’ndaki törenin ardından Erdoğan ve Kral 2. Abdullah baş başa görüşmeye geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ürdün Kralı 2. Abdullah’ın El-Hüseyniye Sarayı’ndaki baş başa görüşmelerinin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Heyetler arası görüşmenin basına açık bölümünde Erdoğan, kendisine ve heyetine gösterilen ilgi dolayısıyla şükranlarını sundu.

70. YILDÖNÜMÜ

“Kardeşim Kral Abdullah’a nazik daveti için ayrıca şahsım, ülkem olarak teşekkür ediyorum” ifadesini kullanan Erdoğan, 2017’nin iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 70’inci yılı olduğunu söyledi. Devlet ve millet olarak Ürdünlülerin her zaman yanında olduklarını ve olacaklarını dile getiren Erdoğan, “Değerli kardeşimin bilhassa Filistin konusundaki hassasiyetini gayet iyi biliyorum. Ürdün’ün Kudüs’te Müslümanlara ait kutsal mekanların korunmasına ilişkin rolünü de desteklemeyi sürdüreceğiz. Geçtiğimiz ay Harem-i Şerif’te yaşanan saldırı ve hak ihlallerinin tekrarlanmaması için birlikte çalışmayı sürdüreceğiz. İslam dünyası bölge olarak gerçekten sancılı günler yaşıyoruz. Geleceğimizin şekillendiği bu kritik dönemde Müslümanlar olarak dayanışmamızı bölgede çok daha hassas bir şekilde devam ettirmeliyiz, bunun yolu da istişarelerimizi artırmak, aramızdaki işbirliği mekanizmalarını güçlendirmekten geçiyor. Bugünkü toplantının gerek ikili gerek heyetler arası olarak bu anlamda çok faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

Görüşmenin ardından Ürdün Kralı 2. Abdullah, Erdoğan onuruna yemek verdi. El-Hüseyniye Sarayı’ndaki yemek basına kapalı gerçekleştirildi.

#Recep Tayyip Erdoğabn
#Türkiye
#Suriye
#İran
7 yıl önce