|

Körfez’de çözüm turu

Katar’a abluka ile devam eden Körfez krizine çözüm arayan Cumhurbaşkanı Erdoğan dün bölgede “arabuluculuk” yapan Kuveyt Emiri Al Sabah ile görüştü. İki lider atılacak adımları ele alırken, sorunların diyalogla aşılabileceği vurgulandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 02:50 - 15/11/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah ile ikili ilişkiler ve Körfez bölgesindeki gelişmeler ve çözüm yollarını konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah ile ikili ilişkiler ve Körfez bölgesindeki gelişmeler ve çözüm yollarını konuştu.

Körfez’de yaşanan son gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya ve Kuveyt ziyaretleri programına Katar’ı da ekledi.

Erdoğan’ın Katar krizinde arabuluculuk üstlenen Kuveyt’i dün ziyaret ettiği sırada, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’den, “Çözüm istemiyorlar” çıkışı geldi. Al Sani, Katar’a 4 aydır haksız bir şekilde uygulanan ambargonun kaldırılması için görüşmeye açık olduklarını belirterek, “Bu krizin kazananı olmaz” mesajını verdi. Erdoğan da Rusya-Kuveyt-Katar ziyaretlerine çıkarken, “Maalesef bir süredir bölgede kardeşi kardeşe kırdırma siyaseti izleniyor. Bunun da kimler tarafından tedavüle konulduğunu biz çok iyi biliyoruz, aslında dünya da çok iyi biliyor. Bölgemizdeki liderlerin basiretle, ferasetle, aklıselimle hareket ederek bu oyunu bozması şart” açıklamasını yaptı.

DİYALOGLA AŞILMALI

Erdoğan’ın Kuveyt temaslarında bölgede yaşanan son gelişmeler görüşülen gündem maddeleri arasında ilk sıralarda yer aldı. Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El-Ahmed El-Cabir El-Sabah ile görüşmede Körfez İşbirliği Konseyi içerisinde devam eden kriz ayrıntılı olarak değerlendirildi. Suudi Arabistan’da yaşanan son gelişmelerin de gözden geçirildiği görüşmelerde, bölgesel sorunların diyalogla aşılması ve yeni gerilimlere yol açılmaması gerektiği vurgulandı.

GÖZLER BU ZİYARETTE

Krizin aşılmasında arabulucu olan Kuveyt’in lideriyle çözümün bir an önce sağlanması için atılması gereken adımlar üzerinde duruldu. Bölgede yaşanan krizlerin tüm bölge için kayıplara neden olacağı her iki taraf tarafından da dile getirildi. Yine bölge ülkeleri Suriye, Irak, Yemen’deki gelişmeler de aynı doğrultuda gözden geçirildi. Erdoğan’ın Kuveyt ve Katar ziyaretleri, diğer Körfez ülkeleri tarafından da yakından izleniyor. Bu görüşmelerin ardından krizin barışçıl yolla en kısa sürede çözüme kavuşturulması noktasında yeni adımlar gelebileceği belirtiliyor.

  • Kuveyt’te önemli imzalar
  • Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya’nın ardından dün de Kuveyt’te temaslarda bulundu. Katar krizinin aşılmasında arabulucu olan Kuveyt ziyaretinde önemli anlaşmaların yanı sıra bölgedeki gelişmeler ele alındı.
  • Erdoğan, Kuveyt temaslarına Kuveyt Başbakanı Şeyh Cabir el-Mübarek el-Hamad es-Sabah ile Kuveyt Meclis Başkanı Merzuk el-Ganim’i kabul ederek başladı. Ardından Erdoğan, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah tarafından resmi törenle karşılandı. Beyan Sarayı’nda gerçekleştirilen törenin ardından Erdoğan ve Şeyh Sabah, heyetler arası ve baş başa gerçekleştirecekleri görüşmeye geçti.
ATILACAK ADIMLAR KONUŞULDU

Erdoğan’ın Kuveyt temaslarında bölgede yaşanan son gelişmeler gündem maddeleri arasında ilk sıralarda yer aldı. Şeyh Sabah ile görüşmede Körfez İşbirliği Konseyi içerisinde devam eden kriz ayrıntılı olarak değerlendirildi. Suudi Arabistan’da yaşanan son gelişmelerin de gözden geçirildiği görüşmelerde, bölgesel sorunların diyalogla aşılması ve yeni gerilimlere yol açılmaması gerektiği vurgulandı. Krizin aşılmasında arabulucu olan Kuveyt’in lideriyle çözümün bir an önce sağlanması için atılması gereken adımlar üzerinde duruldu.

ÜÇ ANLAŞMA

Erdoğan ve Şeyh Sabah’ın Beyan Sarayı’nda gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından anlaşma imza törenine geçildi. Erdoğan ve Şeyh Sabah’ın huzurunda gerçekleştirilen imza töreninde, iki ülke arasında “Spor Alanında İşbirliği Anlaşması”, “Doğrudan Yatırımın Teşvik Edilmesine Yönelik Mutabakat Zaptı” ve “Bilim ve Teknoloji Alanında İşbirliği Protokolü” imza altına alındı.

Daha sonra Erdoğan, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah tarafından onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.

HAVALİMANI TEFTİŞİ

Erdoğan ve Şeyh Sabah, Beyan Sarayı’nda gerçekleştirdikleri programlarının ardından temelini birlikte attıkları ve yapımını Limak Holding’in üstlendiği inşaat alanına geçerek, çalışmalara ilişkin yetkililerden bilgi aldı.


Anlamlı karşılama

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kuveyt’e yaptığı ziyaret nedeniyle ülkenin sembolü olan Kuveyt Kuleleri’ne Türk bayrağı yansıtıldı. Başkent Kuveyt’in deniz sahilinde yer alan Arap Körfezi Meydanı’ndaki kuleler, Türk bayrağının yansıtılması dolayısıyla kırmızı beyaz renklere büründü ve ortaya görkemli bir manzara çıktı. Bu tablo, Kuveyt halkının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkeye yaptığı bu ziyarete büyük önem verdiğini vurguladı.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Kuveyt
#Körfez
6 yıl önce