|

Partili başkanlık Haziran’da Meclis’te

AK Parti’nin yeni anayasa çalışmalarında partili cumhurbaşkanlığı ağırlık kazandı. Grup Başkanvekili Canikli, ‘partili cumhurbaşkanlığı’ modelinin öne çıktığını söyledi. Anayasa’da 4-5 maddelik dar kapsamlı değişiklik teklifi Haziran’da Meclis’e sunulacak. Bu sistemle, 1982 Anayasası’nın ortaya çıkardığı tartışmalar bitecek.

Yeni Şafak ve
03:00 - 11/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 23:35 - 10/05/2016 Salı
Yeni Şafak

AK Parti'de 'başkanlık' sistemiyle ilgili yol haritası hazırlandı. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, partili cumhurbaşkanlığı seçeneğinin ağırlık kazandığını söyledi. Daha dar kapsamlı değişiklik içeren 4-5 maddelik bir anayasa değişiklik teklifini getirmeyi düşündüklerini belirten Canikli, getirilecek sistemin partili cumhurbaşkanlığı olacağına işaret etti.



101. MADDE DEĞİŞECEK


Bu kapsamda Anayasa'nın 101. maddesinde yer alan “Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisiyle ilişkisi kesilir” cümlesi “Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisiyle ilişkisi kesilmez” şeklinde değiştirilmesi öngörülüyor. Bunun, başkanlık sisteminden vazgeçildiği anlamına gelmediğini belirten Canikli, ajandalarında bu konunun bulunduğunu, kapsamlı anayasa değişikliği yapılamaz ya da yeni anayasa hayata geçirilmezse düşüncelerindeki değişikliğin bu olduğunu belirtti.



KONGREDEN SONRA


Canikli, değişiklik teklifinin yeni hükümetin güvenoyu almasından sonra haziranın ilk yarısına kadar tamamlanıp, Meclis'e sunulabileceğini tahmin ettiğini, bunun öne de geriye de alınabileceğini ancak Meclis kapanmadan Genel Kurul'da görüşülmesini hedeflediklerini söyledi.



REFERANDUM GEREKMİYOR


Ağırlık kazanan yeni sistemin partili Cumhurbaşkanlığı olacağının açıklanmasının ardından gözler sistemin nasıl olacağına çevrildi. Sistemin, Türkiye'ye özel bir yönetim modeli olması planlanıyor. Bu düzenlemenin yapılması halinde cumhurbaşkanının parti genel başkanlığını da aynı zamanda yürütebileceği ancak bunun bir tercih olacağı ifade ediliyor. Değişiklik için halkoylamasına gerek kalmayacağı da belirtiliyor.



İSTİKRARI GETİRECEK


Partili cumhurbaşkanlığı sistemiyle, 1982 Anayasası'nın ortaya çıkardığı birçok aksaklık ve tartışmaların önüne geçilecek. Türkiye'nin yakın siyasi hayatında yaşanmış olan birçok sorun ortadan kalkacak. Partili cumhurbaşkanı ile yönetimde istikrar sağlanacak. Türkiye'de sağlanacak hükümet-cumhurbaşkanı uyumuyla kalkınma, büyüme sürekli ve sürdürülebilecek.


#Yeni anayasa
#AK Parti
#1982 Anayasası
#Başkanlık sistemi
#Nurettin Canikli
8 yıl önce