|

Soru hırsızlığı ALES’e sıçradı

ÖSYM’nin son 5 yılda yaptığı tüm sınavları mercek altına alan Ankara Başsavcılığı, 2012 ALES ile ilgili harekete geçti. Sınavda yüksek puan elde eden tüm adaylar mercek altına alındı. Savcılık, 2011’de 23.5 puan alan adayın 2012’de 93.5'e ulaştığını tespit etti. Soruşturmada şu an 9 şüpheli bulunuyor.

Yeni Şafak ve
06:00 - 31/12/2015 Perşembe
Güncelleme: 01:27 - 31/12/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) usulsüzlük yaptığı sınavlar bir bir deşifre olmaya başladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2010 yılındaki KPSS'de paralel yapının yaptığı usulsüzlüklerin ortaya çıkmasının ardından tüm sınavları mercek altına aldı. 2010 KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin ilk davasını açan ve 2012 Komiser Yardımcılığı Sınavı, 2012 Avukatlıktan Hakimliğe Geçiş Sınavı, 2012 LYS ve 2014 KPSS'ye ilişkin soruşturma başlatan Başsavcılık, itiraf mektupları ve ihbarlar üzerine 2012 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) ile ilgili de harekete geçti.



BAŞARISI BİR YILDA DÖRDE KATLANDI!


Akademik kadrolara kendi elemanlarını yerleştirmek için paralel yapının hedef aldığı 2012 ALES'e ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında emniyete talimat veren Başsavcılık, sınavda alınan yüksek puanların incelenmesini istedi. Bu kapsamda, yüksek puanlara imza atanların 2012 ALES puanı ile geçmiş yıllardaki sınav puanları karşılaştırıldı. 2012 yılındaki sınavdaki başarılarında kendi yeteneklerinden başka dış faktörlerin etkili olduğu kanaatine varılan adayların isimleri ise soruşturma dosyasına 'şüpheli' olarak girecek. Savcılık, 2012 ALES soruşturmasında şüpheli olarak yer alan bir kişinin sınavını inceledi. Buna göre, 2011 ALES güz döneminde 23.5 puan alan şüpheli, 2012 bahar döneminde 43.5, 2012 ALES güz döneminde ise 93.5 alarak dikkat çekici bir başarıya attığı görüldü.



KPSS'CİLERLE İRTİBATLARI VAR


Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturmada şu an 9 şüpheli bulunuyor. Dosyaya şüpheli olarak giren kişilerin HTS kayıtlarına da bakıldı. Yapılan incelemede, söz konusu şüphelilerden bazılarının, Cumhuriyet tarihinin en büyük soru hırsızlığı olarak gösterilen 2010 KPSS dosyasında yer alan bazı şüphelilerle telefon irtibatı olduğu tespit edildi. Ankara Savcılığı, 2012 yılındaki KPSS'yi de incelemeye aldı. 2012 KPSS'de salon görevlileri tarafından kopya çekerken suçüstü yakalanan M.K., soruşturmanın en önemli şüphelilerinden biri olacak. M.K'yı suçüstü yakalayan öğretmen S.Ö, ifadesinde “Şüphelinin kopya çektiğini, kopya kağıdındaki yazılardan cevap anahtarının şifrelendiğini fark ettim. Konuyu salon sorumlusu olan C.B'ye aktardım” demişti



Paralel okullara himmet baskını


Kırıkkale'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyon kapsamında, 6 okul ve 1 dershanede arama başlatıldı. İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, “himmet toplama, vergi kaçakçılığı ve kaçırılan vergilerin FETÖ/PDY'ye aktarıldığı” iddiasıyla kentteki 6 özel okul ve 1 dershanede arama yapıldı. Aramalar sırasında, çeşitli belge ile bilgisayar kayıtlarının incelendiği ve kopyalarının alındığı öğrenildi. Öte yandan Manisa'da yapılan operasyomda örgüte finansal destek sağlayan S.G, A.G, M.Y ve G.A gözaltına alındı.





#Fetullahçı Terör Örgütü
#kpss
#ales
#Paralel okullar
8 yıl önce