|

Tecrübe ve dinamizm

AK Parti’nin 5’inci Olağan Kongresi’nde MKYK yenilendi, 31 isim değişti. AK Parti, kuruluşundan bu yana çeşitli kademelerde yer alan tecrübeli isimleri listeye aldı. Tecrübeli ve dinamik bir kadro oluşturuldu.

Yeni Şafak
04:00 - 13/09/2015 Pazar
Güncelleme: 02:01 - 13/09/2015 Pazar
Yeni Şafak

AK Parti'yi 1 Kasım'da iktidara ve 2023 vizyonuna taşıyacak isimler belli oldu. Büyük kısmı yenilenen MKYK'ya Berat Albayrak, Cemil Çiçek, Efkan Ala, Selçuk Özdağ, Aziz Babuşçu, Ayhan Sefer Üstün girerken, Abdülkadir Aksu, Ali Babacan, Beşir Atalay, Bülent Arınç, Ekrem Erdem, Haluk İpek gibi isimler yer almadı.



Kongrede Genel Başkanlık gibi MKYK için de tek liste oylandı, 31 kişi değişti. MKYK'ya giren yeni isimler arasında AK Parti'nin kuruluşundan bu yana çeşitli kademelerde görev yapan isimler yer aldı. Sağlıkta Dönüşüm Proje'sini başlatan ve uzun soluklu Sağlık Bakanlığı yapan Recep Akdağ ile en deneyimli siyasetçi eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek karar organında yer buldu.



Oybirliğiyle yeniden başkan

AK Parti genel başkanlığına, kongreye katılan tüm delegelerin oylarıyla tek aday olarak gösterilen, Başbakan ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, geçerli bin 353 oyun tamamını alarak yeniden seçildi. Kayıtlı bin 445 delegeden bin 360'ının oy kullandığı kongrede, bin 353 oyun geçer, 7 oy geçersiz sayıldı. Davutoğlu, bin 353 oyla, geçerli oyların tamamını alarak yeniden genel başkanlığa seçildi.



Erdoğan'dan tebrik


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeniden başkanlığa seçilen Davutoğlu'na telgraf göndererek tebrik etti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da telefonla aradığı Davutoğlu'nu kutladı.




DENEYİMLİ İSİMLER


AK Parti'nin ağır topları yeniden listede yer buldu. AK Parti'nin en güçlü isimlerinden olan Mehmet Ali Şahin, Efkan Ala, Ömer Çelik, Binali Yıldırım, Nurettin Canikli, Bekir Bozdağ, Mustafa Şentop, Numan Kurtulmuş, Burhan Kuzu, Aziz Babuşcu, Faruk Çelik, Mehmet Özhaseki, Mevlüt Çavuşoğlu tecrübeli isimler olarak MKYK listesinde yer aldı.



PARTİNİN DİNAMİK EKİBİ


Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak ile genç isimlerden Mehmet Doğan Kubat'ın içinde olduğu isimler, partinin dinamik ekibi olarak listeye girdi. MKYK'nın en genç üyesi ise İzmir milletvekili olan 1980 doğumlu oluz Hamza Dağ. 1999 yılında başörtüsü nedeniyle Meclisten çıkarılan Merve Kavakçı'nın kardeşi Ravza Kavakçı Kan, MKYK'da yer aldı.



KABİNEDEN 4 İSİM


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 3 danışmanı Binali Yıldırım, Burhan Kuzu, Bülent Gedikli ile damadı Berat Albayrak da MKYK'ya girdi. Başbakan Davutoğlu'nun memleketinden Selçuk Öztürk ile Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu da MKYK'ya yeni giren isimler oldu. 8 yıl AK Parti İstanbul İl Teşkilatına başkanlık eden Aziz Babuşçu, 7 Haziran'da aday gösterilmeyen Galip Ensarioğlu ile kabineden Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, MKYK'da yer aldı. Yeni MKYK'da 13 olan kadın sayısı ise 9'a indi.



MKYK'YA GİREMEYENLER


Abdülkadir Aksu, Ahmet Demircan, Ali Babacan, Beşir Atalay, Betül Birer, Bülent Arınç, Ekrem Erdem, Emine Çift, Fazilet Dağcı Çığlık, Haluk İpek, Hasibe Özlem Çepni, Hüseyin Çelik, Hüseyin Tanrıverdi, Lale Ersoy, Mazhar Bağlı, Mehmet Akın, Mehmet Şimşek, Mustafa Akış, Necla Hattapoğlu, Nurettin Nebati, Ömer Bolat, Osman Can, Reha Denemeç, Sadullah Ergin, Salih Kapusuz, Sema Kırcı, Şuay Alpay, Tülay Kaynarca, Yasin Aktay, Zelkif Kazdal, Zeynep Karahan Uslu.



YÖNETİME YENİ GİRENLER


31 ismin yeniden girdiği MKYK listesinde şu isimler yer aldı:


“Ali Aydınlıoğlu, Alev Dedegil, Ayhan Sefer Üstün, Ayşenur Bahçekapılı, Aziz Babuşçu, Berat Albayrak, Binali Yıldırım, Burhan Kuzu, Cemil Çiçek, Efkan Ala, Faruk Çelik, Fatih Şahin, Fatma Betül Sayan Kaya, Galip Ensarioğlu, Mehdi Eker, Mehmet Babaoğlu, Mehmet Doğan Kubat, Mehmet Erdem, Mehmet Özhaseki, Metin Doğan, Mustafa Ataş, Naci Ağbal, Nurettin Canikli, Ravza Kavakçı Kan, Recep Akdağ, Selçuk Özdağ, Selçuk öztürk, Vedat Demiröz, Yalçın Akdoğan, Yaşar Karayel, Zeki Aygün.”



MKYK listesi

1-Abdülhamit Gül


2-Ali Aydınlıoğlu


3-Alev Dedegil


4-Asuman Erdoğan


5-Ayhan Sefer Üstün


6-Ayşenur Bahçekapılı


7-Aziz Babuşçu


8-Bekir Bozdağ


9-Berat Albayrak


10-Binali Yıldırım


11-Bülent Gedikli


12-Burhan Kuzu


13-Cemil Çiçek


14-Çiğdem Karaaslan


15-Edibe Sözen


16-Efkan Ala


17-Faruk Çelik


18-Fatih Şahin


19-Fatma Betül Sayan Kaya


20-Galip Ensarioğlu


21-Hamza Dağ


22-Hayati Yazıcı


23-Mehmet Mehdi Eker


24-Mehmet Ali Şahin


25-Mehmet Babaoğlu


26-Mehmet Doğan Kubat


27-Mehmet Erdem


28-Mehmet Müezzinoğlu


29-Mehmet Muş


30-Mehmet Özhaseki


31-Metin Doğan


32-Mevlüt Çavuşoğlu


33-Mustafa Ataş


34-Mustafa Şentop


35-Naci Ağbal


36-Nihat Zeybekçi


37-Nurettin Canikli


38-Nükhet Hotar


39-Numan Kurtulmuş


40-Ömer Çelik


41-Öznur Çalık


42-Ravza Kavakçı Kan


43-Recep Akdağ


44-Selçuk Özdağ


45-Selçuk Öztürk


46-Süleyman Soylu


47-Vedat Demiröz


48-Yalçın Akdoğan


49-Yaşar Karayel


50-Zeki Aygün



Üç yenilik


AK Parti'de yapılan tüzük değişikliğiyle 2 yeni genel başkan yardımcılığı kuruldu, Siyasi Erdem ve Etik Kurulu oluşturuldu. 25. Dönem milletvekilliği süresinin kısa olması nedeniyle 3 dönem kuralına bazı istisnalar getirildi.


Kongrede, Tüzük Değişikliği Komisyonunca hazırlanan parti tüzüğünün bazı maddelerine ilişkin değişiklik teklifi, yapılan oylamayla kabul edildi.



Buna göre, bazı genel başkan yardımcılıklarının sorumluluk kapsamı yeniden belirlendi ve insan haklarından sorumlu genel başkan yardımcılığı ile çevre, şehir ve kültürden sorumlu genel başkan yardımcılığı oluşturuldu.



Ayrıca, tüzüğün dördüncü kısım başlığı, “Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulları ve Siyasi Erdem ve Etik Kurulu” şeklinde değiştirildi ve tüzüğe kurulun oluşumu, çalışma usul ve esaslarına ilişkin düzenlemeler eklendi.



Parti tüzüğüne 3 dönem kuralına ilişkin geçici maddeler konuldu. Buna göre, 25. Dönem'de seçilmiş milletvekilleri için, bu dönem, üç dönem uygulaması hesaba katılmayacak. Ancak bu kimseler hakkında 26. Dönem ve sonraki dönemler bakımından söz konusu düzenleme yeniden işletilecek.



Haydi Bismillah


Ankara Arena Spor Salonu'nda gerçekleştirilen AK Parti'nin 5. Olağan Büyük Kongresi'nde şehitler nedeniyle müziklerin kullanılmayacağı açıklanmıştı. AK Parti'nin 1 Kasım'da seçim müzikleri kapsamında hazırladığı müzikler, bu yüzden kongre programında yer almadı. AK Parti'nin 1 Kasım'da kullanacağı seçim müziklerinden bir tanesi ise belli oldu. Seçim müziğinin sözleri şöyle:



“Aşk ile çıktık yola


Yenilendik tazelendik


Sevdalıyız bu vatana


Haydi Bismillah



Söylenecek sözümüz var


Yürünecek yolumuz var


Hep beraber yürüyelim


Haydi Bismillah



Her bir karış toprağında


Baştanbaşa izimiz var


Umudumuz yarınlara


Haydi Bismillah.”




* HÜSEYİN LİKOĞLU * FAZLI ŞAHAN * AYFER MALLI * NUR BANU ARAS * TARIK BAKICI * KIYMET SEZER * YASEMİN ASAN


#ak parti kongresi
#ak parti seçim şarkısı
#dabutoğlu
9 yıl önce