|

Bir oyun ki herkes mülteci

Fransa'da yaşayan yönetmen Sedef Ecer'in yazdığı 'e-multeci.com' bu akşam seyirciyle buluşacak. Sınırların olmadığı bir dünyada 3 kadının hikayesini internetten bıraktığı izlerle takip eden oyun, mülteci meselesini sorguluyor.

Yeni Şafak ve
03:00 - 9/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 23:04 - 8/05/2016 Pazar
Yeni Şafak

Sedef Ecer'in yazıp yönettiği e-multeci.com, ilk kez İstanbul Tiyatro Festivali'nde gösterilecek. Oyunda karşımıza çıkan 3 mülteci kadını, alışılmışın dışında bir sahneleyişle cep telefonlarındaki uygulamalardan, GPS haritalarından, WhatsApp görüşmelerinden ve Facebook profillerinden izliyoruz. Meltem Cumbul, Ahu Türkpençe, Ece Dizdar, Fırat Tanış, Okan Bayülgen ve Tilbe Saran gibi oyuncuların sahne aldığı oyun bu akşam ve yarın saat 20.30 Üsküdar Stüdyo Sahne'de seyirciyle buluşacak.



BİZ SADECE YÜZDE 1'İZ

Provalar sürerken buluştuğumuz Ecer, oyunu şu sözlerle anlattı: “Bugün dünyadaki mülteci sayısı o kadar çok fazlalaştı ki… Kendi kendime dedim ki öyle bir dünya ki herkes mülteci olmuş. Dünyanın sadece yüzde 1'inin evi var. Zaten bugün de öyle değil mi? Belki hepimiz mülteci değiliz ama o yüzde 1'lik kesim her şeyi elinde tutuyor. Oyunda sınırlar yok. Mültecilerin bütün yol hikayesi cep telefonunun içinde. Latin Amerikalı Meksika sınırını geçiyor. Vietnamlı Paris'e gidecek, Suriyeli ise Türkiye'den Londra'ya geçecek. Bu kadınlar aynı treden buluşuyor. Hepimizin görüp çok etkilendiği şeyler bunlar. Macaristan'nda mülteciye çelme takan kişi hatrımızda. Bu korkunç imgeler hala belleğimizde."







DÜNYA İKİ YÜZLÜ DAVRANIYOR

Ecer, yönetmen ve yazar olarak mülteci meselesini de şöyle yorumluyor: "Fransa'da benim derdim bana yeter, başkalarıyla, hele ki Müslümanlarla hiç uğraşamam diyen de var, bunu mülteci fobisine çevirip ırkçılık yapanlar da. Bir de çevremde gerçekten yardımcı olan dil öğreten, battaniye toplayan, çorba götüren insanlar da var. Fakat elbette ki dünya genelinde çok iki yüzlüce bir politika uygulandığını düşünüyorum.”



Umut her daim var

Ecer, mülteci sorununa dikkat çekerken seyirciyi umutsuzluğa düşürmüyor. e-multeci.com'da biri ebe biri hamile olan iki kadının umut veren etkileşimi de gözler önüne seriliyor. Oyunun sonunda ise bir doğum gerçekleşiyor. “Oyun umutla bitsin istedim” diyen Ecer, “Ne olursa olsun umut vardır. Biz de 70'lerde, 80'lerde zor zamanlarda yaşadık. Şimdi çocuklarımız için endişeleniyoruz fakat biz nasıl bir yol bulduk, onlar da bulacak dedim. Bir çocuk doğunca bir yol buluyor" diyor.


#Sedef Ecer
#e-multeci.com
8 yıl önce