|

Ehlibeyt sevgisinin olmazsa olmazı

Niyazi Sayın'ın ebruları ve Mahmut Şahin'in hatları ile meydana gelen levhalar, "Noktanın ve Renklerin Devranında Hazret-i Fatime" sergisinde buluştu. 63 levhadan oluşan koleksiyonda, Hazret-i Fâtime'nin isimleri, künyeleri ve sıfatları sergileniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 25/05/2017 Perşembe
Güncelleme: 03:35 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Ehlibeyt sevgisinin olmazsa olmazı
​Ehlibeyt sevgisinin olmazsa olmazı

Ebru sanatının önemli ustalarından biri olarak gösterilen Niyazi Sayın’ın ebruları günümüz hattatlarından Mahmut Şahin’in hatları Hazret-i Fatime validemizin isimleri için birleşti. "Hazret-i Fatime’nin İsimleri" adlı kitap çalışması için hazırlanan eserler "Noktanın ve Renklerin Devranında Hazret-i Fatime" isimli sergiyle Dolmabahçe Sarayı’nda sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Revak Kitabevi'nin organize ettiği sergi 28 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilir. 63 levhadan oluşan bu nadide koleksiyonda, Hazret-i Fâtime’nin isimleri, künyeleri ve sıfatları sergileniyor.

HEM TÜRKÇE
HEM İNGİLİZCE

Türkçe'nin yanısıra İngilizce tercümeleri de kapsayan eser, bir albüm niteliğini taşıyor. Ehlibeyt sevgisinin Osmanlı zamanında hattatlar tarafından sıkça işlenmesine karşılık sonraki yıllarda Sünnilik'ten dışlanma korkusuyla uzaklaşıldığını söyleyen hattat Mahmut Şahin, "Hz. Fatime validemizin ehlibeyt sevgisinin olmazsa olmazlarından ama bunu ne yazık ki dile getiremiyoruz. İnşallah bundan sonra ehlibeyt sevgisi üzerine çalışmalar yapacağız. Maneviyat olmasa yapılacak iş değil. Bu bize verilmiş bir görevdi. Bu çalışmanın ortaya çıkması için sadece aracıyız" ifadelerini kullanıyor.

TÜRKİYE VE DÜNYADA İLK

Ebru ve levhaların kompozisyonu ile Hz. Fatime validemizin 63 tane isminin işlendiği çalışmanın Türkiye ve dünyada ilk olduğunu niteleyen serginin orgazinatörü Revak Yayınevi Genel Koordinatörü Kahraman Özkök, “ Yayınlanmışsa da levha halinde sanat yoluyla ilk defa arz ediliyor. Resulullah 'Fatime benim ruhumdur. Fatime'yi sevindiren beni sevindirir. Fatime'yi üzen beni üzer' diye buyurmuştur. Bütün Müslümanların gönlünde ona karşı muhabbet var. Bu muhabbet görsel olarak bir araya gelsin istedik. Hz. Fatime validemizin muhtelif kitaplarda 350'ye yakın ismi zikrediliyor. Peygamber Efendimiz'in yaşı hürmetine 63 tane isimde karar kıldık" şeklinde konuşuyor.


Manaya göre renkleniyor

Serginin organizatörü Kahraman Özkök, levhaların isimlerin manasına göre reklendiğini belirterek şöyle konuşuyor: "Hattın ebrularla buluşmasında dahi bir incelik gözetildi. Hz. Fatime'nin bazı isimleri 'ferahi ebiyye' yani ferahlatan isimlerdir. bunlar canlı renklerle çalışıldı. Bazıları da 'Mahsune' isimlerdir. Bu isimler de hüznü hatırlatan renklerle çalışıldı."

#Sergi
#Ebru
7 yıl önce