|

Kuzey Irak referandum sonuçları! IKBY referandum sonuçları

Kuzey Irak'ta bugün sözde referandum oylaması başladı. Türkiye'yi de yakından ilgilendiren Kuzey Irak (IKBY) referandum sonuçları merak konusu oluyor. Kuzey Irak'taki sözde referandumda bulunduğu bölgede oy pusulalarında ise 4 ayrı dil yer alıyor. IKBY referandum sonuçlarını an be an son durumu ve gelişmeleri bu haberimizden takip edebilirsiniz.

Yeni Şafak
12:15 - 25/09/2017 Pazartesi
Diğer
Irak referandum sonuçları haberimizde.
Irak referandum sonuçları haberimizde.

2017 Kuzey Irak referandum sonuçları kesinleştiği andan itibaren sonuçları yenisafak.com adresi üzerinden ulaşabilirsiz. Türkiye, İran ve Irak'ı yakından ilgilendiren bu sözde referandum sonuçları bölge için büyük öneme sahip. Sadece İsrail tarafından destek bulan Kuzey Irak referandumuna tüm dünyadan tepki gösterildi. Tüm tepkilere rağmen IKBY Başkanı Mesud Barzani inadından vazgeçmedi.

Kerkük’te seçmen sandığa gitti

IKBY’nin “bağımsızlık” referandumu kapsamında Kerkük’te bazı vatandaşlar sandığa giderek oyunu kullandı.Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tüm eleştirilere rağmen referandum için sandık başına gitti. Erbil’de vatandaşların büyük kısmı sandık başına giderek oyunu kullanırken, merakla beklenen tartışmalı kentlerin referandumda vereceği karardı. Erbil’de vatandaşlar tek tek sandık başına giderken, Kerkük’te de bazı vatandaşlar oylarını kullandı. Yerel saatler 08.00 sıralarında başlayan oy verme işlemi kapsamında Kerkük’te 750 bin seçmenin sandık başına giderek oy kullanması bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı, referandumun tepkilere rağmen yapılmasının ardından şu açıklamayı yaptı:

  • Reuters, 5.2 milyon seçmenin bulunduğu bölgede oy pusulalarında dört ayrı dilin yer aldığını bildiriyor: Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Süryanice.

KUZEY IRAK REFERANDUM SONUÇLARI SON DURUM

Uluslararası haber ajansları, Erbil'den ilk referandum fotoğraflarını geçiyor. Sandığa gidenlerin parmaklarının boyandığı dikkat çekiyor. Sandık kurulan yerler arasında Kerkük, Tuzhurmatu gibi Türkmenlerin yoğun yaşadığı kentler ile Musul'un Mahmur ve Şengal gibi ilçeleri de var. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani, dün kameralar karşısına geçti ve uyarılara kulak asmayarak referanduma gidileceğini ilan etti.

Barzani'nin yayın organı Rudaw, 5 milyon seçmenin bulunduğunu bildiriyor. Talabani ve diğer muhalif Kürt hareketlerin daha etkin olduğu Süleymaniye, 1 milyon 280 bin seçmenle en kalabalık kent.Bölgenin başkenti Erbil'de 1 milyon 200 bin, fırtınanın koptuğu Kerkük'te ise 750 bin civarında seçmen bulunuyor.

Başbakan Binali Yıldırım katıldığı özel bir televizyon programında IKBY referandumuna dair özel açıklamalarda bulundu. Başbakan Yıldırım, kriz artık zirve yaptı ve inatla Kerkük gibi, Musul gibi, yani anayasayla tanınmış sınırlar dışında da bu referandumu yapma inadı bir anlamda sıcak bir çatışmaya da zemin hazırlamıştır ifadeleri oldukça dikkat çekti. İşte Yıldırım'ın açıklamaları:


Cilvegözü Sınır Kapısı sakin bir gün yaşıyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) tartışmalı referandumu nedeniyle gözlerin çevrildiği Hatay’ın Cilvegözü Sınır Kapısı’nda sakin bir gün yaşanırken, aralıklarla askeri araçların geçişi gözleniyor.Türkiye’nin, Suriye’nin Afrin ve İdlib bölgelerine askeri operasyon düzenlemesinin gündeme gelmesiyle askeri araç ve personel sevkiyatlarının olduğu Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı güne sakin başladı.Sınır kapısında gıda malzemesi taşıyan tırların geçişlerinin yanında iş makineleri ve Kurban Bayramı’ndan dolayı yakınlarıyla bayramlaşmak üzere ülkelerine giden Suriyelilerin geçişleri devam ediyor. Askeri araçların da aralıklarla sınır kapısından geçiş yaptığı gözlendi.


#Kuzey Irak
#Irak
#Irak referandum sonuçları
#Kuzey Irak referandum sonuçları
#IKBY referandum sonuçları​
#Referandum sonuçları
6 yıl önce
default-profile-img