|

Dalgıç ve arkeolog insansı robot!

Yapay zekaya sahip su altı robotu OceanOne, Fransa Kralı 14. Louis'nin 350 yıl önce batan gemisini inceliyor.

Yeni Şafak ve
10:32 - 28/04/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Su altı arkeoloji araştırmaları, toprak altı araştırmaları kadar kolay olmuyor. Zira su altında şartlar çok daha zor. Elbette bunların en başında hareket kabiliyeti geliyor. Zira su altında denge sağlamak, normal şartlardan daha zor. Ayrıca suyun etkisiyle arkeolojik ürünler çok daha fazla aşınmış olabilir. Bu nedenle arkeologların daha dikkatli olmaları gerekiyor. Fakat artık su altı arkeologlarının işini kolaylaştıran yepyeni bir üyeleri var: OceanOne su altı robotu.





Stanford Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen robot; 'insansı görüş, haptik geri tepki ve yapay zeka' gibi özelliklere sahip. 150 cm uzunluğundaki OceanOne, esasen Kızıldeniz'deki mercan resifleri üzerinde çalışma yapması için icat edilmişti. Zira oldukça narin olan bu resiflerin incelemesi için robot kullanmak çok doğru bir tercihti. Fakat insansı robot, şu sıralar mercanları inceleyemeyecek kadar yoğun. Zira OceanOne, bir grup arkeolog ile birlikte Akdeniz'de, Fransız Kralı 14. Louis'nin amiral gemisi

.





Videoda gördüğümüz üzere insansı su altı robotu iki parçadan oluşuyor. Arka bölümü batarya, bilgisayar ve 8 adet iticiler için ayrılmış. Robotun ön kısmı ise insanlardan ilham alınarak dizayn dilmiş. Gözlerinin içinde baktığımızda derin görüşlü iki adet kamera görüyoruz. Ve tabii ki iki adet çevik ve boğumlu kola sahip.



OceanOne, La Lune'u incelemek için adeta biçilmiş kaftan. Zira söz konusu gemi yaklaşık 350 yıl önce batmış ve incelemesinin oldukça dikkatli ve hassas yapılması gerekiyor. İnsansı robot, haptik geri tepki sensörleri olduğu için objeleri hissedebiliyor. Bu özellik, insansı robotu araştırma açısından insanlara göre daha önemli bir noktaya koyuyor. Ayrıca yapay zeka sayesinde de hangi objeye dokunup, hangisini hareket ettirmeyeceğine karar verebiliyor. OceanOne, güçlü yapısı sayesinde de olası kaza durumlarından sağ kurtulmayı başarıyor.



Gördüğümüz gibi OceanOne, birçok su altı görevleri için birçok değerlendirmede insanlara göre daha başarılı. İnsansı robotun, Fukuşima nükleer santral felaketi sonrasında temizleme çalışmaları için kullanılması da gündemde.




#oceanone
#su altı robotu
#insansı robot
#Stanford Üniversitesi
#fukuşima
8 yıl önce