|

Plüton'daki dev buz volkanı!

Güneş sisteminin en önemli coğrafi keşiflerinden birisi daha gerçekleşti.

Yeni Şafak ve
22:40 - 17/01/2016 Pazar
Güncelleme: 21:27 - 18/01/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Herkes bir volkanik dağın nasıl göründüğünü bilir. Dağın en uç kısmında bir delik vardır ve oradan lav fışkırır. Volkanik dağ dünyada bildiğimiz haliyle bu şekilde ancak diğer gezegenlerde farklılık gösterebilir.



, cüce gezegen Plüton'un yüzeyinde buz volkanına benzer bir yapının görüntüsünü keşfetti. Bildiğimiz gibi 10 sene önce uzaya gönderilen New Horizons (Yeni Ufuklar) keşif aracı Temmuz 2015'te Plüton'daki

, Güneş sistemimizin en ücra noktasına doğru

İşte o keşif aracından yeni veriler geldi.



NASA, geçtiğimiz sene Plüton'un yüzeyinde volkan olabileceğini ifade etmişti, ancak son gelen veriler bu iddiaları kanıtlar nitelikte. Yeni Ufuklar uzay aracından şimdiye kadar ki en yakın ve en net fotoğraflar geldi. Fotoğrafta Wright Mons ismi verilen, 150 kilometre çapında ve 4 kilometre yüksekliğe sahip dev bir yapı görülüyor. Eğer NASA burasının bir buz volkanı olduğunu doğrularsa, bu, dünya dışında kalan en önemli coğrafi şekillerden birisinin keşfi anlamına gelecek.







Cryovolcano olarak da bilinen bu buz volkanları, harekete geçtiği zaman buz, nitrojen, amonyak ve metan püskürtüyor. Buz volkanlarının, Saturn'un uydusu Titan ve Neptün'ün uydusu Triton'da da olabileceğini öngören bilim insanları, Vezüv Yanardağı'nın lav yerine buz püskürtmesi durumunda bütün Pompei'nin donacağını ifade ediyor.






Volkanik dağ olduğu tahmin edilen Wright Mons, Plüton'un kalbinin hemen sol altında yer alıyor. Hatırladığımız üzere Plüton'un çekilen fotoğraflarında, yüzeyinde kalp işareti belirmişti. Yakınlaştırılmış görüntüdeki alan çarpma kraterlerinin azlığıyla dikkat çekiyor. NASA bu durumun buradaki yüzeyin son zamanlarda oluştuğunu gösterdiğini ve volkanik hareketlenmelere işaret edebileceğini söylüyor.




Bilim insanlarına göre Plüton oldukça çeşitli yapıya sahip bir cüce gezegen. Yüzeyinde buz ovalar, çok eskiden kalma kraterler ve muhtemelen kumlu bölgeler var. Yeni Ufuklar'dan edindiğimiz her yeni bilgiyle birlikte cüce gezegen hakkında yeni bir şeyler öğreniyoruz ki henüz işlenen verilerin toplam verilerin %20'sine bile erişmediğini düşünürsek ilerleyen günlerin çok daha hareketli olacağını söyleyebiliriz.



#nasa
#uzay
#yeni ufuklar
#plüton
#buz volkanı
#cryovolcano
8 yıl önce