YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Bu uçaklara neler oluyor?

Concorde ve Airbus facialarının ardından son 24 saat içinde Mısır Airbus, Etiyopya Boeing 737, İran Boeing 747 ile İngiliz charter uçağı ve Rus İlyuşin Il-86 uçağı acil iniş yapmak zorunda kaldı. Uçaklardan çoğu havada alev aldı.

Uluslararası haber ajansları dün ve önceki gün çok sayıda uçağın çeşitli nedenlerle acil iniş yaptıklarını duyurdu. Fransız Havayolları'na ait Concorde uçağının bir otelin üzerine düşmesi ve Gulf Air'e ait Airbus-320 tipi yolcu uçağının 135 yolcu ve 8 mürettebatıyla düşmesinin ardından havayolunun ne kadar güvenilir olduğu tartışmaları alevlenirken, önceki gece ve dün çok sayıda uçak acil iniş yapmak zorunda kaldı.

Önceki gece içinde, Kahire-Londra seferini yapmakta olan Mısır Havayolları'na ait bir Airbus, kabin basıncının düşmesi sonucu Kahire'ye geri dönerken, Etiyopya Havayolları'a ait Adis Ababa'dan kalkan Boeing 737 tipi yolcu uçağı lastikten gelen koku üzerine yine Kahire'ye, İran Havayollarına ait Boeing 747 tipi yolcu uçağı ile Palma-Manchester seferini yapan İngiliz Monarch Havayolları'na ait bir charter uçağı da, motorlarından birinin alev alması sonucu acil iniş yaptı. Son günlerde kaza haberleri ve kurtarma skandallarıyla sarsılan Rusya'da ise, havada arızalanan İlyuşin Il-86 tipi charter uçağı Moskova'ya acil iniş yapmak zorunda kaldı.

Mısır yeni bir kazayı ucuz atlattı

KAHİRE-LONDRA seferini yapan Mısır Havayolları'na ait Airbus 300 tipi uçağın, kabin basıncının düşmesi sonucu Kahire'ye geri dönmek zorunda kalması paniğe yol açtı. Yetkililer, 194 yolcusuyla sorunsuz iniş yapan uçakta yaralı olmadığını belirttiler. Pilotun, kalkışından 1 saat sonra acil durum sinyali verdiği, ancak uçağı indirmeyi başardığı belirtildi. Yolcular, kabin basıncının düşmesiyle oksijen maskelerinin açıldığını, bu sırada kabin görevlilerinin, çığlıklar atan yolcuları yatıştırmaya çalıştığını anlattılar.

İran ve İngiliz uçağı alev aldı

İRAN Havayolları'na ait Boeing 747 tipi yolcu uçağı, Paris'e gitmek üzere Tahran Havaalanı'ndan kalkışından 10 dakika sonra geri dönerek acil iniş yaptı. 200 yolcuyla Paris seferi için havalanan uçak, teknik sorun nedeniyle havaalanına dönmek zorunda kaldı. Yolcular motorlardan birinin alev aldığını söylediler. Palma-Manchester seferini yapmakta olan DC10 tipi İngiliz charter uçağı da motorlarından birinin alev alması üzerine Palma'ya acil iniş yaptı. Uçağın, kalkıştan 15 dakika sonra motorunun alev aldığı belirtildi.

291 İzmir yolcusu geri döndü

Öte yandan dün Almanya'nın Düsseldorf kentinden İzmir'e gitmekte olan, LTU seyahat şirketine ait Airbus A-330 tipi bir yolcu uçağı kalkışından 20 dakika sonra Düsseldorf Havaalanı'na geri döndü. Uçağın kaptanı flaplarda bir arıza olduğunu belirterek, Düsseldorf Havaalanı'na zorunlu iniş yaptı. Uçağın 291 yolcusu daha sonra bir başka uçakla İzmir'e gitti. Hawaii'de, iki motorlu küçük bir uçağın önceki gece denize düştüğü, uçaktaki 9 kişiden 8'inin kurtarıldığı bildirildi.

348 kişi ölüme çok yaklaştı

Amerikan Havayolları'na ait bir yolcu uçağı, yolcu kabinindeki duman yüzünden Kanada'daki Goose Bay Havaalanı'na zorunlu iniş yaptı. New York'a gitmek üzere Londra'dan havalanan ve içinde 160 yolcuyla 12 kişilik mürettebat bulunan Boeing-767-300 tipi uçaktaki dumanın, bir elektrik arızası sonucu çıktığı belirtildi. İtalyan Blu Panoroma charter şirketine ait Boeing 737 tipi uçak, önceki gün Atina Havalimanı'na acil iniş yaptı. Uçakta 169 yolcu ve 7 mürettebat bulunuyordu.

İlyuşin II zorunlu iniş yaptı

Son günlerde denizaltı kazası ve kurtarma skandallarıyla sarsılan Rusya, dün de bir uçak kazasını ucuz atlattı. Havada arızalanan İlyuşin Il-86 tipi charter uçağının Moskova'daki uluslararası Şeremetyevo Havaalanı'na acil iniş yaptığı duyuruldu. Polis kaynakları, Moskova-Barcelona seferini yapmak üzere havalanan uçağın motorlarından birinde yangın çıktığını bildirdi. Yolcuların ve mürettebatın sağlık durumlarının iyi olduğu kaydedildi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Clinton'ın Haçlı Seferi
Afrika turuna çıkan ABD Başkanı'nın Nijerya ziyaretinin iki gündem maddesi var: 7 eyalette İslam hukukuna geçilmesinin Batı'ya verdiği rahatsızlık ve petrol.
Sydney 2000'e nükleer saldırı
Yeni Zelanda polisi, gelecek ay Avustralya'nın Sydney kentinde düzenlenecek olimpiyat oyunları sırasında bir nükleer reaktörün havaya uçurulmasına yönelik olduğu sanılan bir saldırı planını açığa çıkardı. Dedektif müdürü Bill Bishop, Avustralya polisinin konu hakkında bilgilendirildiğini ve 2 ülke ekiplerinin, ellerinde şüpheli malzeme bulunan bir Afgan mülteci grubu üzerinde birlikte çalıştıklarını söyledi. Bishop, grubun elinde nükleer reaktör ve giriş çıkış yollarının işaretli olduğu bir Sydney haritasının bulunduğunu belirtti. Avustralya'nın Yeni Güney Galler bölgesindeki polis sözcüsü de Sydney'in dış semtlerindeki Lucas Heights nükleer araştırmalar reaktörüne yönelik olası tehdit konusunda Yeni Zelanda polisi tarafından bilgilendirildiklerini kaydetti.
Sezer Amerika'daki Türkler'e konuşacak
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, BM Milenyum Zirvesi dolayısıyla bulunacağı New York'ta Türk toplumuna da hitap edecek. Zirve nedeniyle 4 Eylül'de New York'a gelecek olan Sezer, 5 Eylül Salı günü, Lincoln Center Alice Tully salonunda Türk toplumuyla buluşacak. Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu ile Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi tarafından ortaklaşa düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Baki İlkin, BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ümit Pamir ve New York Başkonsolosu Büyükelçi Mehmet N.Ezen'in de hazır bulunacakları bildirildi. Toplantıya, ABD'nin her yanından Türk vatandaşlarının katılacakları belirtildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...