YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Gerçekleri söyledim

Yıl sonunda yüzde 25 enflasyonun tutmayacağını açıklayan DPT Müsteşarı İzmirlioğlu, "Biz gerçekleri halktan saklayamayız" dedi

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Akın İzmirlioğlu, yıl sonunda enflasyonunun yüzde 25 olmayacağı yönündeki açıklamalarının başta iş dünyası olmak üzere birtakım kimseler tarafından 'sorumsuzluk' olarak değerlendirilmesine tepki gösterdi. "Yıl sonunda enflasyon yüzde 25 olmaz da biraz üzerinde olur. Bu programın seyrini değiştirmez" dediğini belirten İzmirlioğlu, "Beni yanlış anladılar. Ben kimseye 'ördek' demedim. 'Havada bulut var açacak' dedim. Yine söylüyorum biraz bulut var açacak" dedi. İzmirlioğlu, dün PTT'nin Ahlatlıbel Tesisleri'nde ekonomi muhabirleri ile sohbet toplantısı düzenledi.

İzmirlioğlu, gazetecilerin sorularını cevaplandırırken de yüzde 25 enflasyon hedefinin tutmayacağı görüşünün eleştiri almasını değerlendirerek, "Ben yüzde 25 hedefi için 'Yüzde 26, yüzde 27 olabilir' dedim. Bu 2001 yılına konulan yüzde 12 hedefini saptırmaz. Başbakan'ın da söylediği gibi hükümetimiz şeffaf. Biz gerçekleri halktan salkamayız. enflasyonla ilgili de gerçekleri söyledik. Yüzde 25 değil de biraz üzerinde olacağını ifade ettik" diye konuştu.

Önemli olan tek haneli rakam

İzmirlioğlu, uygulanan ekonomi programının DPT'nin 5 yıllık kalkınma planı doğrultusunda olduğunu vurgularken, enflasyon hedefi başta olmak üzere programın hedefine ulaşacağını savundu. Uygulanan ekonomi programının alternatifi olmadığını belirten İzmirlioğlu, "Hastaya neşter vuruyorsunuz, ameliyat ediyorsunuz. Sonrada ondan gülümsemesini bekliyorsunuz.

Yıl sonunda illede yüzde 25 yüzde 25 tutmaz önemli olan 2002 yılılnda enflasyonun tek haneli rakamlara inmesi. Enflasyon canavarını ille de iki kaşının arasından vurarak öldürecek değilsiniz. Kalbinden vurarak da öldürebilirsiniz" değerlendirmesinde bulundu.

Cari açık yıl sonunda yüzde 3-3,5 olur

TEPKİLERE cevap vermek için düzenlediği toplantıda gazetecilerin cari açığın artması ile ilgili sorularını DPT adına cevaplandıran uzmanlar, cari açıktakı artışı petrol fiyatlarının yükselmesi, kredi faizleri nedeniyle iç talep fazlalığı ile ithalat artışına bağladılar. Uzmanlar, önümüzdeki aylardan itibaren tüketimn azalacağı ve turizm gelirleriyle Türkiye'nin yıl sonunu yüzde 3-3.5 artışla tamamlayacağını bildirdiler.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...