YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Enflasyon yüzde 45

Merkez Bankası Danışmanı Prof. Dani Rodrik, çekirdek enflasyon kırılamazsa yıl sonunda enflasyonun TÜFE cinsinden yüzde 45'e kadar çıkabileceği uyarısında bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası danışmanlığını yürüten, Harvard Üniversitesi uluslararası ekonomi Profesörü Dani Rodrik, cari işlemler açığının, Türkiye ekonomisinde risk oluşturmaya devam ettiğini söyledi.

Prof. Rodrik, Ortadoğu Teknik Üniversitesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen 4. Uluslararası Ekonomi Kongresi'nde, dün yaptığı konuşmada, cari işlemler açığının ve özellikle bunun finansmanının, çok yakın bir şekilde takip edilmesi gerektiğini ifade etti.

Hedefler sapacak

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'na danışmanlık yapan, Harvard Üniversitesi Uluslararası Ekonomi Profesörü Dani Rodrik, uygulanan programın devam etmesi durumunda, yıl sonunda, Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE) cinsinden en düşük enflasyonun yüzde 27, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) cinsinden ise yüzde 32 olacağını söyledi.

Prof. Rodrik, uygulanan döviz rejiminin değişmesi ve döviz sepeti değerinin korunamaması, ayrıca çekirdek enflasyonun kırılamaması durumlarında, yıl sonu enflasyonu hedeflerinin değişeceğini belirterek, "Böyle olması durumunda, yıl sonunda, TEFE cinsinden en yüksek enflasyon yüzde 33, TÜFE cinsinden ise yüzde 45 olur" şeklinde konuştu.

Gerek hızlı artan petrol fiyatlarının, gerekse, euronun dolar karşısında değer kaybetmesi gibi unsurların, cari işlemler açığını arttıran faktörler olduğunu ifade eden Prof. Rodrik, cari işlemler açığının büyük olduğunu, fakat 2001 yılı ortalarına kadar sürdürülebilir bir yapıda bulunduğunu bildirdi.

IMF cari açıkta iyimser

Öte yandan IMF Türkiye Masası Şefi Cottarelli'nin cari işlemler açığı konusunda iyimserliği şaşırttı. Prof. Rodrik, yıl sonu için cari işlemler açığı tahmininin, 8,1 milyar dolar olduğunu, IMF'nin, özellikle yıl başında, Cari İşlemler Açığı konusunda iyimser tahminler yaptığını bildirdi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Banka ve fonlar gözaltına alındı
20 hesap uzmanından oluşan özel bir ekip, İstanbul'da bankaların her türlü işleminin vergi boyutunu büyüteç altına aldı
Telekom'un satış payı artırılabilir
Cumhurbaşkanı ile görüşen Başbakan Ecevit, Türk Telekom'daki satış payının yüzde 35'e kadar çıkabileceğini söyledi.
Fedakarlığı Meral yapsın
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral'in bir taraftan işveren sendikalarının da içinde bulunduğu Sivil İnisiyatif ve hükümet ile 'toplumsal uzlaşma' arayışına girmesi diğer yandan, çalışanların ücretlerinde fedakarlık yapabileceği yönündeki mesajları sendika yöneticileri tarafından bile tepki topluyor.
Sağlık-İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, toplu sözleşmelerin yaklaştığı bu günlerde işverenle 'toplumsal uzlaşma' adına atılan adımların işçinin aleyhine olacağını söyledi. Başoğlu, "Sayın Meral istiyorsa, kendi maaşından fedekarlık yapsın" dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...