YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Skandal Türk'ten döndü

Edremit Başsavcısı Demircioğlu, Necmettin Erbakan'a teslim olması için verilen 6 günlük sürenin dolduğu iddiasıyla 'yakalama müzekkeresi çıkardı ve evine jandarma ekibi gönderdi

AB sürecini hızlandırma gayretinde olan Türkiye'de, dün bir 'hukuk skandalı' yaşandı. Edremit Başsavcısı İbrahim Can Demircioğlu, 312. maddeden aldığı 1 yıllık hapis cezası nedeniyle, kapatılan Refah Partisi'nin lideri Necmettin Erbakan hakkında, verilen bir haftalık mehilin dolmasını beklemeden 'yakalama müzekkeresi' çıkararak, Altınoluk'taki evine jandarma ekibi gönderdi. Olayı haber alan Adalet Bakanı Prof. Hikmet Sami Türk, Başsavcı Demircioğlu'nu arayarak Erbakan'ın dosyasını Ankara'ya göndermesi talimatını verdi. Erbakan'ın avukatı Yaşar Gürkan da, infazın ertelenmesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yeniden başvurdu.

09:00 Jandarma Erbakan'ı aradı

Erbakan'ın teslim olması için gereken uyarıyı 6 Eylül'de Altınoluk'taki yazlığına gönderen Başsavcı Demircioğlu, Erbakan'a tanınan bir haftalık sürenin 13 Eylül (dün) akşamı dolacak olmasına rağmen, sabah saatlerinde 'yakalama müzekkeresi' çıkardı ve "görüldüğü yerde yakalanması" talimatını verdi. Başsavcı'nın talimatı üzerine Edremit Jandarma Komutanlığı'ndan Yüzbaşı Coşkun Doğan komutasındaki jandarma ekibi, sabah saatlerinde Erbakan'ın Altınoluk'taki evine gitti. Erbakan'ın burada bulunmadığını öğrenen jandarmalar, yaklaşık 40 dakika süren aramadan sonra Erbakan'ın evde olmadığını bir tutanakla tesbit ederek evden ayrıldı.

10:45 Erteleme başvurusu yapıldı

Bu arada, Erbakan'ın avukatı Yaşar Gürkan, müvekkili hakkındaki 1 yıllık hapis cezasının infazının 4 ay süreyle ertelenmesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. Ankara Adliye Sarayı'nda erteleme talebi dilekçesini Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Melih Tarı'ya veren Gürkan, infaz kararının müvekkiline 6 Eylül tarihinde tebliğ edildiğini ve erteleme için başvuru süresinin bugün (dün) dolduğunu söyledi. CMUK'un 39. maddesi şöyle: "Gün ile tayin edilen mehillerde, mehlin cereyanını istilzam eden tebliğ veya vakıa günleri hesaba katılmaz."

11:30 Bakan Türk talimat verdi

FP'nin hukukçularından Trabzon Milletvekili Şeref Malkoç, gelişmeler üzerine Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ü ziyaret ederek, konu hakkında bilgi istedi. Malkoç'un yanında Edremit Başsavcısı İbrahim Can Demircioğlu'nu arayan Bakan Türk, "Necmettin Erbakan hakkındaki tebligat 6 Eylül tarihinde yapılmasına rağmen, süre dolmadan nasıl yakalama müzekkeresi çıkartırsınız. Yaptığınız büyük hukuki hatadır. Dosyayı derhal Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderin" şeklinde talimat verdi. Türk'ün, daha sonra, "Bu iş düzeltilecek, kimsenin endişesi olmasın" dediğini anlatan Şeref Malkoç, "Türkiye açısından büyük bir skandal önlenmiştir. Sayın Bakan'a teşekkür ederim" dedi.

13:00 Dosya Ankara'ya gönderildi

Edremit Cumhuriyet Başavcılığı, Adalet Bakanı Türk'ün talimatı üzerine Necmettin Erbakan hakkındaki dosyayı Ankara'ya gönderdi. Başsavcı Demircioğlu, Adalet Bakanlığı'nın kendilerinden istediği dosyayı postayla Ankara'ya gönderdiklerini açıkladı.

16:00 Erbakan'ın cezası ertelendi

Erbakan'ın avukatı Yaşar Gürkan'ın, 1 yıllık hapis cezasının 4 ay süreyle ertelenmesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği dilekçe değerlendirilerek, hapis cezasının ertelendiği açıklandı.

Bilal ÇETİN


Kağıda basmak için tıklayın.

200 milyona ertelendi
Erbakan'a verilen hapis cezasının infazı, 200 milyon lira teminat karşılığında 4 ay ertelendi. 13 Ocak 2001 tarihinde cezaevine gireceği bildirilen Erbakan'ın yurtdışına çıkışına yasak yok
Tehire onurlu gerekçe
Erbakan'ın avukatları, Erbakan'ın cezasının infazının ertelenmesi için yaptıkları başvuruda, Erbakan'ın yaşı, sağlığı ve başbakanlığı ile ilgili talepte bulunmadılar.
Başsavcı Demircioğlu: Söyleyeceklerim var
Jandarma evde Erbakan'ı aradı
Edremit Başsavcısı İbrahim Can Demircioğlu'nun talimatı üzerine, Edremit Jandarma Komutanlığı'ndan Yüzbaşı Coşkun Doğan komutasındaki bir jandarma ekibi, sabah saatlerinde Erbakan'ın Altınoluk'taki evine gitti. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, buradaki görevlilerle görüşen jandarmalar, Erbakan'ın iki haftadır bu evde kalmadığı cevabını aldı. Daha sonra evin içine giren jandarma ekibi, yaklaşık 40 dakika süren aramadan sonra Erbakan'ın evde olmadığını bir tutanakla tesbit ederek evden ayrıldı.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...