YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Cangılda hesaplaşma

Filipin ordusu hava kuvvetleri desteğinde Ebu Seyyaf gerillalarına karşı büyük bir saldırı başlattı. Balta girmemiş ormanlarda süren kanlı savaşta iki taraf da ağır kayıplar veriyor.

Filipinler ordusu kara ve hava kuvvetkleri desteğinde Jolo Adası'nda 22 kişiyi rehin tutan Ebu Seyyaf gerillalarına karşı büyük bir operasyon başlattı. Ebu Seyyaf gerillalarının bulunduğu yağmur ormanlarına giren ordu ile gerillalar arasında şiddetli çatışmaların çıktığı, çatışmalar sırasında başta rehineler, çok sayıda kişinin ölmüş olabileceği belirtiliyor.

Filipinler Devlet Başkanı Joseph Estrada operasyonlar konusunda kamuoyuna açıklama yapılmasını yasakladı. Dolayısıyla çatışmaların gerçek boyutu ile ilgili hiç bir haberin dışarı sızmasına izin verilmiyor. Ancak iki tarafın da ağır kayıplar vermesinin kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

Jolo adasından telefonla bilgi veren bir askeri yetkili, Ebu Seyyaf'ın ana karargahları çevresindeki bazı topraklara, karşılaştıkları direnişe rağmen girdiklerini iddia etti. Bir görgü tanığı ise, 1 kadının öldüğünü üç kişinin de yaralandığını söyledi. Uçakların bombaladığı Maimbung bölgesinde de 2 çocuk evlerinin yakınına bomba isabet etmesi sonucu yaralandı.

Rehinelerin tutulduğu Jolo adasının dünya ile tüm bağlantılyarı kesildi. Ebu Seyyaf kaynakları tarafından konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak gözlemciler tropikal ormanlarla kaplı bölgede gerilla savaşı veren hiçbir grubun düzenli ordu tarafından ortadan kaldırılamayacağını, askerlerin kayıplarının çok daha fazla olacağını belirtiyorlar.

ABD'li rehine öldürüldü

Ordu kaynakları bilgi vermeyi reddederken, isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Amerikalı rehinenin önceki gün kaçarken 12 Filipinli'nin de operasyon sırasında öldüğünü ileri sürdü. Aynı yetkili, orduya, iki Fransız rehinenin kaçmayı başardığı yönünde henüz doğrulanmayan bilgi ulaştığını da söyledi.

Fransa Esrada'yı uyardı

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, operasyon düzenlenmesi emrini veren Filipinler Devlet Başkanı Joseph Estrada ile aynı fikirde olmadığını ve durumdan endişe duyduğunu ifade etti. Filipinler ise Fransa'nın bu konudaki eleştirilerini reddetti. ABD Savunma Bakanı William Cohen ise, Asya ülkelerine yaptığı gezi çerçevesinde geldiği Filipinler'de yaptığı açıklamada, Estrada'nın operasyon başlatılacağını önceki gece kendisine söylediğini ifade etti. Malezya da operasyon nedeniyle Malezyalı rehinelerin can güvenliğinden endişe ettiğini bildirdi. Ebu Seyyaf grubunun elindeki rehineler arasında 1 ABD'li, 3 Malezyalı ve 16 Filipinli'yle birlikte, Fransız televizyonu France 2'nin kameraman ve muhabirleri Jean-Jacques Le Garrec ve Roland Madura da bulunuyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...