YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


125 yıllık rüya artık gerçek

İstanbul, ilk metrosu olan Karaköy-Tünel hattından sonra 125 yıl sonra gerçek metrosuna dün kavuştu. Taksim-Levent arasındaki trafik yoğunluğunu büyük ölçüde rahatlatacağına inanılan ve yapımı 8 yıl süren İstanbul Metrosu'nun ilk bölümü dün törenlerle hizmete açıldı.

Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut, FP lideri Recai Kutan, İstanbul eski Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın hazır bulunduğu açılışa, kardeş şehir belediye başkan ve valilerinden bazıları da katıldı. Açılış töreni, Taksim Meydanı'nda saat 15.00'de başladı.

Başkan Ali Müfit Gürtuna ve konukların konuşmalarının ardından açılış töreniyle devam etti. Resmi açılış sonrasında Taksim Meydanı'nda MFÖ, Pınar Dilşeker, Cem Karaca, İbrahim Sadri, Mustafa Sandal ve İbrahim Erkal birer konser verdiler.

Taksim-Levent hattının istasyon duvarlarında tarihî İstanbul figürlerine yer verilmiş. Mustafa Sandal, açılış için özel olarak hazırladığı 'Metro' adlı şarkıyı da seslendirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Şehir Tiyatroları oyuncuları ise her istasyonda, çeşitli müzikal oyunlara ait şarkıları seslendirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, Levent İstasyonu'nda konser verdi. Kenan Işık, Savaş Ay, Cem Karaca ve İbrahim Sadri de İstanbul şiirleri okudular.

İlk deneme sürüşü 1999'da

Metronun açılışını yapmak son 10 yıl boyunca görev yapan tüm büyükşehir belediye başkanlarının hayaliydi. Metroya ilk kazma 1992 yılında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen tarafından vuruldu.

27 Mart 1994 seçimleriyle Sözen'in bıraktığı koltuğa oturan RP'li Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzyıllık rüya için kolları sıvadı. Başkan Erdoğan'ın 1997'de belediyenin öz kaynaklarını kullanarak başlattığı dev proje, geceli gündüzlü bir çalışmayla 25 Mart 1999'da deneme sürüşüyle hayata geçirildi. Bürokratik ve siyasi engelleri aşmayı başaran Erdoğan, İstanbul trafiğine soluk aldıran projenin şehre kazandırılmasında tarihe geçecek bir çalışmaya imza attı. Ve metronun hizmete sokulması da Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'ya nasip oldu. Gürtuna, İstanbul'un 125 yıllık rüyasının ilk etabını devreye sokmanın gururunu yaşadı.




Kağıda basmak için tıklayın.

27 Mayıs'ın kanlı elleri
27 Mayıs 1960'ta tutuklanan Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın Yassıada Mahkemeleri'nde idama mahkum edilmelerinin üzerinden tam 39 yıl geçti.
Tek elde toplanacak
İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan kanun tasarısına göre, Emniyet Genel Müdürlüğü, yine İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak İç Güvenlik Müsteşarlığı'na dönüşecek.
Tıpta işkence korkusu

'Kapatma'nın kılıfı yok

Risale-i Nur rüzgarı esecek
İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından bu yıl 5.'si düzenlenen Uluslararası "Bediüzzaman ve Risale-i Nur" Sempozyumu 24-26 Eylül tarihlerinde yurtiçi ve yurt dışından çok sayıda bilim ve din adamının katılımıyla İstanbul Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda başlayacak ve takip eden günlerde Akgün Otel'de devam edecek. İki yılda bir gerçekleşen sempozyumun bu yılki konusu Risale-i Nur'a Göre Kur'an'ın İnsana Bakışı ismini taşıyor. Aralarında ABD, Almanya, Brezilya, Cezayir, Fas, İngiltere ve Kanada gibi 20 ülkeden bilim adamı ve tebliğcinin katılacağı sempozyum hakkında bilgi veren Sempozyumun Koordinatörü Prof. Dr. Faris Kaya, Said-i Nursi'nin eserleri ve fikirleri ışığında, İslam düşüncesinin akademik seviyede tartışılmasına zemin hazırlamak maksadıyla sempozyumlar organize ettilerini söyledi. İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından düzenlenen sempozyumunu ilmi heyetinde Prof. Dr. İbrahim M. Abu Rabi, Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Prof. Dr. İbrahim Canan, Prof. Dr. Faris Kaya, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Prof. Dr. Hakan Yavuz, Prof. Dr. Suad Yıldırım gibi bilim adamları bulunuyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...