YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


GAZİANTEP'E İNEN 'PARAŞÜT'2
Hızlı yükselişlerin şehri

Siz Altınbaşlar'ın yükselişinin "nadir" bir şey gibi yazıldığına bakmayın. Gaziantep'te birkaç saat dolaşarak bir elin parmakları kadar "hızlı yükseliş" hikayesini kaba hatlarıyla öğrenmek mümkün. Bugün için iki örnek: Atmazlar ve Kadooğlu grupları.

Altınbaşlar'ın mercek altına alındığı operasyonla birlikte, Gaziantep'teki sermaye sahipleri, kelimenin tam anlamıyla ürkmüş durumda. Aslına bakılırsa, Gaziantep'te birkaç saat dolaşarak, "hızlı yükselişler"in hikayesini kaba hatlarıyla öğrenmek mümkün. Sermaye akışı ve hızlı yükselişler hakkında bilgi verebilecek en ilginç kuruluş Kanal-27 televizyonu. Şehrin en büyük yerel TV'si altyapısı, digital yayın kapasitesi ile milyon dolarlarla ifade edilen büyük bir yatırım. Ancak dikkat çekici olan bu televizyonun ortakları. Kanal 27'nin ilginç ortaklık yapısı şehirdeki sermaye hareketliliğini ana hatları ile ifade ediyor. Şehrin dışarıda en çok tanınan firması Abdülkadir Konukoğlu'nun Sanko'su.

KANAL 27'NİN "RANTÇISI"

Kanal-27'nin gizli ortaklarından birisi olduğu iddia edilen Sanko için çok ilginç bir bilanço bilgisi alıyoruz. Bu dev kuruluşun kârının neredeyse % 80'i rant geliri. Kalan % 20 ise üretime dayalı. Ancak Gaziantep'teki devler, ne Altınbaşlar'la, ne de Sanko ile sınırlı. Aksine Türkiye ölçeğinde ciddi rakamlar ifade edecek başkaları da var. Hepsinin ortak özelliği ise inanılmaz ölçüde hızlı yükselişleri. Celal Doğan'ın "dünürü" olan Asım Atmaz, Atmazlar Grubu'nun başındaki isim. İlde inşaat sektörünün en büyük ismi olarak biliniyor. Belediye Sarayı'ndan başlayan pekçok dev yapının yanısıra son 10 yılda neredeyse tüm büyük inşaat ihalelerini Atmazlar almış ve teslim etmiş. Atmazlar'ın yükselişi, Celal Doğan'ın belediye başkanlığı dönemine rastlıyor. Başkan Doğan, bütün ihalelerin usulüne uygun olduğunu ifade ediyor. Atmaz'a yakın bir diğer isim ise olaylarda adı geçen Kilis Valisi H. Güner Özmen.

VERGİSİ KÜÇÜK 'KÖMÜR KRALI'

Gaziantep'te "hızlı yükselenler" içinde adı geçenler arasında Cizre kökenli Kadooğlu ailesi de var. Yaklaşık 10 yıldır Gaziantep'te faaliyette bulunan grubun başında Cemal Kadooğlu var. Halen Cizre bağlantıları devam ediyor. Kadooğlu Grubu için ifade edilen servet miktarı, 750 trilyonun üzerinde. Bu bilgiyi veren kaynak şu soruyu sormamızı istiyor: "Katrilyona yaklaşan bir servet ve iş hacmi için acaba ne kadar vergi ödemişler?" Kadooğlu'nun servetinin iki kaynağı var. Kömür ve mazot. İlk sırada kömür var. İşe belediye çalışanlarına kömür vermekle başlamışlar. Ardından neredeyse tüm şehrin kömür ihtiyacını onlar karşılar hale gelmiş. Şehrin merkezinde trafiği alt-üst eden bir yere kondurulan Beğendik Mağazası'nın günlük cirosunun % 4.8'ine Kadooğlu grubu resmi olarak ortak. Ciro üzerinden sağlanan bu ortaklık gruba önemli bir para akışı sağlıyor.

MEDYAYI SEVMEYEN 'TV'Cİ'

Kadooğlu'nun gelirinin önemli ayağını da sınır ticareti oluşturuyor. "Mazot alışverişinin" en büyüklerden sayılan Cemal Kadooğlu, medyaya konuşmayı hiç sevmiyor ama şehrin en büyük tv'sine ortak olmakla "parasıyla konuşmayı" seviyor. Cemal Kadooğlu'nun "Paraşüt Operasyonu" başlar başlamaz küçük bir ameliyat için Sanko Hastanesi'ni yattığını ve daha sonra da evinden çıkmadığını öğreniyoruz. Şehrin hızla büyüyenleri arasında liderliği zorlayan bu grubun yetkililerinin söyledikleri tek şey: "Altınbaş olaylarıyla ilgimiz yok."

KANAL 27'DE 'BÜYÜK BULUŞMA'

Kanal-27 Gaizantep'in en büyük yerel televizyonu. İşte şehrin bu güçlü tv'sinin ilginç ortakları.

  • Yasin Altınbaş (Altınbaş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı. Operasyondan sonra hissesine ihtiyatı tedbir konuldu.)

  • Fikret Kaya (Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü, Celal Doğan'a çok yakın bir isim. Onun sermayesini temsil ettiği iddia ediliyor.)

  • Asım Atmaz ( Atmazlar Grubu'nun başkanı. Gaziantep'in en büyük işadamları arasında gösteriliyor. Celal Doğan'ın oğlu ile Atmaz'ın kızı yakında evlenecekler.)

  • Cemal Kadooğlu ( Cizre kökenli ve G.Antep'in kömür kralı. O da Başkan Celal Doğan'a oldukça yakın bir isim.)

  • Kanal-27'nin bu ilginç ortaklar şemasını Başkan Celal Doğan'a soruyoruz. "Ne sakıncası var. Yasalara uygun bir kuruluş" cevabını alıyoruz.

    VALİ MUAMMER GÜLER

    Bizimle bağlantısı yok

    Geçtiğimiz seçimlerde hemen tüm partilerin adaylık teklifinde bulunduğu Gaziantep Valisi Muammer Güler, gelişmelerle ilgili sorularımızı cevaplandırdı.
    Son derece kritik bir ilde uzun süredir görev yapıyorsunuz.
    Evet 6 yıldır Gaziantep'teyiz.
    Paraşüt Operasyonu'nun merkezi sizin görev alanınız.
    Yürütülen işlemlerin valiliğimizle bir ilgisi yoktur.
    Ancak olaylar ve kuruluşların merkezlerinden birisi Gaziantep.
    Ben bizimle ilgili bir soruşturma olmadığını ifade ediyorum.
    Bu ilin en yüksek mülki amiri olarak size gelen bilgiler nelerdi efendim?
    Bakın, söz konusu insanlar ve şirketler birtakım hayır işlerinde bulundular. Şu anda ise bir soruşturma geçiriyorlar.
    Size gelen hiçbir ihbar yok mu? Ya da gazetelerde yer alan bazı iddialar öteden beri biliniyor.
    En ufak bir bilgi ya da ihbar yoktu. Bu operasyonda yer alan iddia ve işlemlerin büyük çoğunluğu valiliğimizce doğrudan yürütülmeyen ve yetki alanı dışındaki faaliyetlerle ilgilidir. Her türlü soruşturmaya açık olduğumuzu zaten defalarca ifade ettik.
    Burası büyükşehir, ama yine de herkes birbirinden haberdar. Yani bunların bilinmemesi biraz tuhaf değil mi?
    Bu şehirde ne kadar namuslu insan varsa bize sahip çıktılar. Her zaman da sahip çıkmışlardır. Gidin Ticaret Odası'na sorun, halka sorun. Yıllardır buradayız. Bir sağlık kuruluşunun açılışıyla ilgili çekilen fotoğraf konu edildi. Bu resmi bir törendir. Gaziantep'te kim eğitime ya da sağlığa katkıda bulunmuşsa, biz ona teşekkür ettik, plaket verdik. Altınbaş olayı da öyledir. Tekrar söylüyorum, biz her türlü soruşturmaya ve incelemeye açığız. Eğer gerekli görülüyorsa yapılacaktır zaten. Ama şu ana kadar böyle bir işlem yapılmadı.

    Yarın: KİLİS ZİNCİRİN BÜYÜK HALKASI

    NASUHİ GÜNGÖR


    Kağıda basmak için tıklayın.

    BAŞKAN CELAL DOĞAN
    İşin sırrı muz ithalatında
    Celal Doğan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı. Şehir onu, çalışmaları kadar, Gaziantepspor'la birlikte anıyor. Doğan'a iddiaları ve "Paraşü"ü sorduk.
    Şehriniz sıkıntılı günler yaşıyor, sizin değerlendirmeniz nedir sayın başkan?
    Haklısınız, ama bunlar da gelip geçecektir. Siz de gezip gördünüz. Bizim insanımız, daha iyi yaşamak ve daha iyi bir şehir istiyor.
    Sizin de olayların başından beri adınız geçiyor.
    Benimle ilgili her türlü iddia sahibini ispata çağırıyorum. Herkes iddialarını ispata mecburdur.
    Biz soralım o zaman. Seçim masraflarınızı olayların kilit ismi Altınbaşlar'ın karşıladığı söyleniyor.
    Kimseden bir kuruş almış değilim.
    Çok büyük bir seçim kampanyanız olmuş. Tonlarca tatlı dağıttığınız, her bayan seçmene bir başörtü verdiğiniz konuşuluyor.
    Kampanyalarla ilgili duyduklarınız abartılı. Ama tekrar söylüyorum. Kimseden tek kuruş almadım. Bunu iddia eden ispat etsin. Ayrıca benimle ilgili kasıtlı ve yalan haberlerle ilgili yasal haklarımı kullanacağım.
    Altınbaşlar'a gelelim.
    Uzun yıllardır tanıdığım ve sevdiğim insanlar. Anlatılan düzeyde yasadışı işler yaptıklarına inanmıyorum. Herkesin yanlışları olabilir. Yasin Altınbaş, sevdiğim hakikaten beyefendi, hizmetleri olan bir işadamı.
    Uzun zamandır bu şehrin en önemli makamında bulunuyorsunuz. Sizin bu gelişmelerle ilgili hiç bilginiz, duyumunuz olmadı mı?
    Asıl mesele sınır ticaretinde düğümleniyor. Sınır ticareti devlet için ciddi bir vergi kaybı. Ama devlet aş ve iş sağlayamadığı için kaldıramıyor. Dolayısıyla bu mekanizmalardan sıkıntı doğuyor. Şahıslar üzerinde durmak yerine bu noktalarda çözüm aranmalı.
    O zaman niçin şimdi bu operasyonlar gerçekleşiyor. Söylediğiniz çözüme doğru bir adım mı?
    Niçin muz ithalatı üzerinde durmuyorsunuz?
    Yani işin sırrı muzda mı?
    Şu muz konusuna iyice eğilirseniz, operasyonu daha iyi anlarsınız. Baksanıza adamların ayağının altına muz kabuğu koydular. Onlar da kayıp gidiyor.
    Doğan: Akrabalarım temizdir
    Bir başka iddia var. Yakın zamanda akraba olduğunuz işadamı Asım Atmaz'a ucuz arsa temin ettiğiniz, belediyenin imkanlarından yararlandırdığınız doğru mu? Bütün kritik ihaleleri onların alması dikkat çekici değil mi?
    Bakınız, bir kere onlar Antep'in sevdiği ve çok temiz insanlardır. İhale aldıkları doğrudur. Belediye sarayını yapmışlardır. Yaptıkları işi düzgün yapan, tertemiz teslim eden insanlardır. Onlara niçin iş verilmesin? Ayrıca verilen ihalelerde yapılan işlerde bu usulsüzlük var mı? Yok. O zaman insanlara çamur atmak bu kadar kolay olmamalı.
    Peki değerinin altında arsa satışı iddiaları?
    Kesinlikle doğru değil. Bu satışlar arsa satış komisyonu huzurunda şeffaf bir şekilde yapılmıştır. Katılan başka firmalar var. En yüksek fiyatı veren almıştır.

     


    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
    İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED
    Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...