YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


MOSSAD tezgahı

Behbahani'nin İran'da İsrail adına casusluk yaptığı için tutuklandığı ve MOSSAD tarafından Türkiye'ye kaçırıldığı ortaya çıktı. İran'da 13 İsrail casusunun davası da sürüyor.

İSTANBUL- Umut operasyonu öncesinde Türkiye'ye girerek BM'ye sığınma talebinde bulunan İranlı ajan Ahmed Behbahani'nin Türkiye'nin getiriliş serüveninin arkasından İsrail Gizli Servisi MOSSAD çıktı. Behbahani'nin Van'da MİT'le irtibat kurmadan önce MOSSAD'dan yardım istediği ve İsrail Gizli Servisi'nin yönlendirmesiyle Türkiye'ye gönderildiği belirtildi. Ahmet Behbahani'nin İran'da MOSSAD'a çalıştığı gerekçesiyle tutuklandığı ve cezaevinden kaçarak Türkiye'ye geldiği bildirildi. Olay, İran'da İsrail adına çalışan 13 Yahudi casusun yargılandığı ve İran'a karşı uluslararası bir kampanya yürütüldüğü bir döneme denk geldi.

İranlı ajanın Türk makamlarınca ciddiye alınmamasında, çelişkili anlatımlarının yanısıra, İran'da cezaevinden kaçarak Türkiye'ye girmesinin de etkili olduğu bildirildi. Bir Emniyet yetkilisi, "Rafsancani döneminde önemli roller üstlenen bir ismin cezaevine konulmuş olması pek mantıklı değil. Çok önemli bir adam olsaydı yakalanmaz veya öldürülürdü. Kaçışı için örtülü izin bile verilmiş olabilir. İran, bu kadar önemli bir ismi neden elinden kaçırsın ki?" diye sordu. Aynı yetkili, Behbahani'nin 'önemsenmesinde' İsrail'in aracılığınında da rol oynadığını söyledi.

Bu arada ABD Merkezi Haberalma Örgütü CIA'in, Behbahani'yi Türkiye'de sorgulamasının da son gelişmelerle örtüştüğü belirtiliyor. İranlı ajanı Türk makamlarından daha fazla ciddiye alan ve onunla Yozgat'ta bağlantı kurmak için CBS Televizyonu'nu da kullanan CIA'in sorgu sonrasında ABD'ye iltica konusunda Washington'u nasıl etkileyeceği merakla bekleniyor.

FBI kökenli operasyonlar

Behbahani'nin sorgusunda yaşanan gelişmeler FBI ile Türk makamları arasındaki koordinasyonu da gündeme getirdi. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI'in Başkanı Louis Freeh'in iki ay önceki Ankara ziyaretinden sonra varılan işbirliği anlaşmasından sonra Umut ve Paraşüt operasyonları da dahil olmak pekçok önemli operasyon gerçekleştirildi.

Anlaşmadan sonra ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde bir üs kuran ve iki uzmanla çalışan FBI'ın, Behbahani'yle ilgili soruşturmada da Ankara ile Washington arasında köprü görevini gördüğü belirtildi. FBI yetkililerinin, organize suçlar ve terörle mücadele kapsamında Türkiye'de gerçekleşen önemli operasyon ve soruşturmalar hakkında merkezi bilgilendirdikleri kaydedildi. Uzun bir süredir DEA (Drag Enforcement Administration) ile uyuşturucuyla mücadele konusunda yoğun işbirliği içinde çalışan Emniyet, FBI'la yapılan anlaşmadan sonra işbirliği çerçevesini genişletmiş oldu.




Kağıda basmak için tıklayın.

Ruslar Grozni'yi kontrol edemiyor
Aliyev: Baskı altındayız
HAZAR PETROL ve GAZ 2000 fuarının açılışında konuşan Haydar Aliyev, Azeri petrolünün dünya pazarına ulaşmasını engellemek için birçok devletin kendilerine baskı yaptığını dile getirdi.

'Yunanistan'a terör yaptırımı yok'
WASHINGTON- ABD Kongresi'ne dün sunulan terörizm raporunda, ABD'nin, terörizme karşı işbirliği yapmayan Yunanistan ve Pakistan'a yaptırım uygulaması gerektiği önerisine rağmen Dışişleri Bakanlığı, bu ülkelere yaptırım uygulanmasının düşünülmediğini belirtti. Dışişleri sözcüsü Phil Reeker, Amerikan yönetiminin, Yunanistan ve Pakistan'a karşı yaptırım uygulamayı düşünmediğini ve Yunanistan'a sıkı vize uygulaması getirmek niyetinde olmadığını söyledi. ABD Kongresi'nin terörizm komisyonu tarafından tanıtılan uluslararası terörizm raporunda, Yunanistan ve Pakistan'a, sıkı vize uygulaması getirilmesi gibi yaptırımlar önerilmişti. ABD'ye gelen yabancı öğrencilere katı vize uygulamasına ilişkin öneriye karşılık Reeker, yaklaşık 500 bin uluslararası öğrencinin şu anda ABD'de okumakta olduğunu ve Amerikan ekonomisine yıllık 9 milyar dolar katkıda bulunduğunu, vizelerin, kişi bazında verildiğini kaydetti.
Ağca'nın cezası 270 gün indirildi ROMA- Papa John Paul'e suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca'nın erken tahliye talebine, olumlu bir cevap da Ancona Denetim mahkemesinden geldi. Ancona mahkemesi Mehmet Ali Ağca'nın cezasını 270 gün indirdi. Vatikan'ın İtalyan makamlarına vereceği özel bir belge ile Giubileum Günü'nde cezasını bitirmiş olacak Ağca'nın serbest bırakıldıktan sonra "Suçluların geri iadesini talep eden ikili anlaşmalar çerçevesinde" Türkiye'ye iade edilmesi bekleniyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...