YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama


EŞİ, MERHUM CAHİT ZARİFOĞLU'NU ANLATIYOR

Kocam kaliteli bir adamdı

Şiirseverler sadece şair Cahit Zarifoğlu'nu; eşi ve çocukları ise hem şair, hem eş, hem de baba Zarifoğlu'nu tanıdılar. "Kocam kalitali bir adam, kaliteli bir Müslümandı" diye tanımlıyor Merhum Zarifoğlu'nun eşi Beraet Hanım. Kızı Betül ise "Belli bir zamana kadar bütün babaların şair ve öykücü olduğunu sanırdım" diyor.

İSTANBUL- "Toprağın çağrısına uyarak kuşları bize bir yorum olarak bırakıp" giden merhum Cahit Zarifoğlu'nu bu defa da ailesi anlattı. Zarioğlu'nu şair kimliğinin ötesinde eş ve baba olarak nasıl bildiklerini anlattılar bu kez. Çocuklar, "Her gece mutlaka bizi yatağımıza yatırır ve masal anlatıp öyle uyuturdu" diyerek babalarını; eşi, "Kocam kaliteli bir adam, kaliteli bir Müslümandı" diyerek hayat arkadaşını tarif ediyor.

'Bütün babalar şair sanırdım'

En büyük kızı Betül Zarifoğlu, "Evimizde telefon sesleri, saat tiktakları, radyo, televizyon sesleri kadar çok doğal bir ses daha yükselirdi; o ses babamın daktilosunun tuşlarından çıkan seslerdi. Ve ben ilkokul 3. sınıfa kadar bütün babaların şiirler, hikâyeler yazdığını, dergiler çıkardığını sanırdım. Sınıfta yanımda oturan arkadaşımın babasının daktilosu olmadığını duyunca hayretle, babasının yazılarını nasıl yazdığını sormuştum. Bütün çocukların babalarının şair ve yazar olmadığını öğrendiğimde ise işte koskocaman bir çocuktum" diye aktarıyor çocuk yüreğinde kalan "baba" hatıralarını.

'En iyi okuyucusu ben oldum'

Eşi Beraet Zarifoğlu ise Cahit Zarifoğlu'nun az konuşan birisi olduğunu anlatıyor: "Cahit Bey çok az konuşurdu. Yaşadıklarını, duygularını, hissettiklerini, üzüntülerini eve gelip anlatmak yerine daktilosunun başına geçer, yazardı. Daktilosunun başına geçip yazmaya başlayınca ben bir şeyler olduğunu anlar ve sessizce oturur beklerdim. Daha sonra yazdığı yazıları okur ve ne olduğunu anlamaya çalışırdım." Cahit Zarifoğlu'nu, "Hem kocam, hem hocamdı" diye tanımlayan Beraet Zarifoğlu, bir şairle hele hele Cahit Zarifoğlu gibi bir şairle evlenmenin her bakımdan çok zor, çok farklı bir evlilik ve ilişki olduğunu ifade ederek, şunları söylüyor: "Cahit Zarifoğlu şiirleri gibi anlaşılması kolay olmayan bir insandı. Evde fazla konuşmazdı. Ben O'nun bütün yönlerini yazdığı yazılardan şiirlerden tanımaya başladım. Sonunda en iyi okuyucularından biri oldum."

'Ona okuyucu mektubu yazdım'

Zarifoğlu'nun çok zengin bir dünyası olduğunu söyleyen eşi Beraet Zarifoğlu, "Bir yandan şiirler yazardı. Diğer yandan bütün dünyada olup biten olaylara, gelişmelere ilgi gösterir, yaşanan gelişmeler üzerine müstear isimlerle gazetelerde, dergilerde yazılar yazarak, yorumlar yapardı" diye konuşuyor. Mavera Dergisi'ni çıkardığı günlerde okuyucuların gönderdiği mektupları eşine okuduğunu söyleyen Zarifoğlu, eşiyle birlikte okuyucu mektuplarına cevaplar yazdığını ve hatta bir seferinde de kendisinin bir okuyucu mektubu yazıp eşine verdiğini anlatıyor.

'Anahtarını bize bıraktı'

Cahit Zarifoğlu ile 11 yıl evli kaldıklarını söyleyen Beraet Zarifoğlu, Zarifoğlu'nun "taşınma maceraları"nı da aktarıyor: "11 yıl boyunca o kadar çok taşınıyorduk ki, her taşındığımız ev için, 'İnşallah yazı burada atlatırız' diyorduk. Bu arada her taşındığımız eve Cahit Bey, önce şöyle bakar ve en rahat nerede çalışırım deyip seçtiği köşeye çalışma masasını ve kütüphanesini yerleştirmek isterdi. Ben de kendisini uyarır, diğer eşyaları yerleştirdikten sonra kendine yer bulmasını isterdim. Ama ölümünden sonra taşındığımız yeni evimizde ben de ilk önce eve bakıp, 'Şimdi burada olsaydı, nerede çalışmak isterdi?' diye düşündüm ve O'nun çok beğeneceği salonun bir köşesine kütüphenesini ve çalışma masasını yerleştirdim." Bugün ölümünün 13. yılında Zarifoğlu'nun eserlerle, kitaplarla, yazılarla, herşeyiyle ama herşeyiyle kendisilerine anahtar olduğunu söyleyen Beraet Zarifoğlu, "Elimize, açmamız gereken kapıların anahtarlarını bıraktı ve gitti" diyor.

Ayşe OLGUN


Kağıda basmak için tıklayın.


ZARİF BİR YAŞAMDI
Yaşasaydı, 60 yaşında olacaktı. 1. 7. 1940 yılında Ankara'da doğdu. Aslen Maraşlıdır. Babası memurdu. 1972'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Öğrencilik yıllarında, çeşitli kurumlarda çevirmen olarak çalıştı. Okuldan sonra özel bir lisede öğretmenlik, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu ve TRT'de çevirmenlik, İstanbul Radyosu'nda denetçilik görevinde bulundu. Cahit Zarifoğlu'nun edebiyatçılığı lise yıllarına kadar uzanıyor. Sanat hayatının bir bölümünde şiirleri Papirüs, Türk Dili, Yeni Dergi (1966-72)'de yayımlandı. Ama daha çok Diriliş, Edebiyat, özellikle de Mavera dergilerinde çıkan şiir, hikâye, günlük ve eleştirileriyle tanındı Zarioflu. 7 Haziran 1987 yılında İstanbul'da vefat etti. Mezarı İstanbul Beylerbeyi'nde Küplüce Mezarlığı'ndadır.Allah Rahmet Eylesin.
Nükleer karşıtı konser
MOĞOLLAR, Bulutsuzluk Özlemi, Ezginin Günlüğü, Suavi, Kesmeşeker, Mor ve Ötesi, Tolga Çandar, Kurban, Onur Akın, Gökalp Baykal Band, Hüseyin Turan ve Işığın Yansıması gibi birçok grup ve sanatçı nükleer enerjiye karşı "Alternatif Müzik" festivalinde biraraya geliyor. Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi tarafından 7-11 Haziran tarihleri arasında düzenlenen festival, merkezin Esenkent`teki 5 bin kişilik amfitiyatrosunda yapılacak. Festivalden elde edilen gelir, Akkuyu`da yapılması planlanan nükleer santrale karşı platform oluşturmak ve Eylül ayında da Akkuyu`da benzer bir etkinlik gerçekleştirmek için harcanacak.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...