YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


ÇANKIRI DEPREMİYLE KABUSLU GÜNLER YİNE BAŞLADI

5.9'LA VURDU
2 ÖLÜ 34 YARALI

KORKU GERİ DÖNDÜ

Gölcük ve Düzce'den sonra doğuya yönelen deprem, Çerkeş'te kendini gösterdi. Sabah mahmurluğunda yakalayan depremde ilk belirlemelere göre 3 kişi öldü, 55 kişi yaralandı.

İSTANBUL- Kuzey Anadolu Fayı üzerinde son olarak 12 Kasım 1999'da Düzce'de meydana gelen depremden sonra, aynı hat üzerinde ilk bağımsız deprem Çankırı'nın Çerkeş ilçesinde kendini gösterdi. Merkezi Çerkeş olan ve sabah saat 06:41'de 5,9 büyüklüğünde meydana gelen deprem, iki kişinin ölümüne, 40 kişinin yaralanmasına yol açarken, ilk belirlemelere göre 234 binada hasar meydana geldi. Güldürcek barajı gövdesinde çatlakların oluşması üzerine dip savaklardan su tahliyesine başlandı.

En çok Orta ilçesi etkilendi

Deprem, Çankırı'nın yanı sıra çevre iller, Bolu, Karabük, Zonguldak, Kastamonu, Samsun, Çorum, Ankara, ve Kırıkkale'de de hissedildi. Yetkililer Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelen depremin 17 Ağustos Marmara ve 12 Kasım Düzce depremlerinden bağımsız bir deprem olduğunu belirttiler. Deprem, en çok Çankırı'nın Orta ilçesinde hasara neden oldu. Çerkeş ilçesine 35 kilometre mesafedeki Orta'da çok sayıda ev oturulamaz duruma geldi.

Güldürcek Barajı'nda çatlak

Çankırı Valisi Halil Ulusoy, Güldürcek Barajı'nda çatlak meydana gelmesi üzerine, barajdan kontrollü olarak su tahliyesine başladıklarını söyledi. Öte yandan, Dodurga beldesinde, yıkılan evlerin enkazı altında kalanlar bulunduğu ihtimali doğrultusunda, enkaz kaldırma çalışmaları yürütülüyor.

Jandarmadan alınan bilgiye göre, Orta'nın Özlü Köyü'nde 100 ev, Kayılar Köyü'nde 15-20 ev, İncecik Köyü'nde ilköğretim okulu ve 8 ev hasar gördü. Elmalık beldesinde de 10 ev hasar gördü, cami minaresi yıkıldı. Çankırı'nın Atkaracalar ilçesinde PTT binasında, Şabanözü ilçesinde de bazı binalarda çatlaklar oluştu, birçok evin bacası yıkıldı, Merkez Camii'nin alemi düştü.

Orta'da kriz masası kuruldu

Orta ilçesinde Kaymakam Oktay Memiş başkanlığında, Çankırı Vali Yardımcısı Osman Ateş, Orta Belediye Başkanı Recep Koçak'tan oluşan bir Kriz Masası oluşturuldu. Kriz Masası, Kızılay'dan 3 bin çadır, 6 bin kişiye sıcak yemek çıkaracak mobil mutfak, sağlık ekibi ve jeneratör talebinde bulundu. Hastaneler alarma geçirilirken, Orta ilçesine Çankırı'dan ambulans ve sağlık personeli de talep edildi. Bu arada depremin büyük hasara yol açtığı Orta ilçesinde vatandaşlar evlerine giremiyorlar. Kriz masası tarafından hasar tespiti için köy ve mahallelere ekipler gönderildi. Yüzlerce vatandaş evlerinde hasarı ve ihtiyaçlarını bildirmek için kriz masasına başvuruda bulundular.




Kağıda basmak için tıklayın.

Kandilli: 5.9, ABD: 6.1
Kandilli ile bilim adamları Çerkeş depreminin büyüklüğü konusunda da anlaşamadı. Kandilli Rasathanesi 5.9'da ısrar ederken, Prof. İyidoğan 6.1 olduğunu iddia etti.
Gümrük de paraşüt açtı
Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün başlattığı soruşturmalarda da önemli bilgiler ortaya çıktı. Birçok şirketin yurtdışından temin ettikleri şekeri Bulgaristan'da paketleyerek Türkiye'ye gerçek dışı beyanla soktukları belirlendi.
Benzinlikte dehşet

Genelkurmay faaliyete geçti
ANKARA- Genelkurmay Başkanlığı, deprem nedeniyle, Tabii Afet Koordinasyon Merkezi başta olmak üzere, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı Kriz merkezlerini 24 saat esasına göre faaliyete geçirdi. Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi'nde bir temsilcinin görevlendirildiği ve tüm faaliyetlerin Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi ile koordine ve işbirliği içinde yürütüldüğü bildirildi. Açıklamada, Tabii Afet Koordinasyon Merkezi başta olmak üzere, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı Kriz merkezlerinin 24 saat esasına göre faaliyete geçirildiği kaydedildi. Deprem meydana geldiği sırada bölgede konuşlu birliklerin olaya süratle müdahale ettiğinin belirtildiği açıklamada, bölgede meydana gelen hasarı tespit etmek, keşif faaliyetleri ve komuta kontrol maksatlı olarak 4 helikopterin bölgede görevlendirildiği bildirildi.
KIZILAY BÖLGEDE
Kızılay Genel Müdürlüğü bölgeye 1 ambulans, 1 doktor, 2 hemşire, 1 mobil hastane, 1 mobil mutfak, 200 çadır, 800 battaniye ile gıda malzemesi gönderdi. Kızılay'ın gelen bilgileri değerlendirerek, gerekli yardımları yapmaya devam edeceği bildirildi. Bu arada, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait 2 helikopterin bölgede keşif uçuşu yaptığı, Genelkurmay Başkanlığı'nca doğal afetlerde, afet bölgesinde arama, kurtarma faaliyetlerinde bulunmak üzere kurulan "TSK Doğal Afetler Arama/Kurtarma (DAK) Taburu"nun da hazır bekletildiği öğrenildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...