YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Gümrük de paraşüt açtı

Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün başlattığı soruşturmalarda da önemli bilgiler ortaya çıktı. Birçok şirketin yurtdışından temin ettikleri şekeri Bulgaristan'da paketleyerek Türkiye'ye gerçek dışı beyanla soktukları belirlendi.

İSTANBUL- Emniyet'in Gaziantep'te başlattığı 'Paraşüt Operasyonu'ndan sonra Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün Batı kıyılarında ve Karadeniz'de başlattığı soruşturmalarda da önemli bulgular ortaya çıktı.

Gümrük kontrolörlerince yürütülen soruşturmalarda birçok şirketin Kanada, Küba ve Avustralya'dan temin ettikleri şekeri Bulgaristan'da paketleyerek Türkiye'ye gerçek dışı beyanla soktukları belirlendi. Tekirdağ, Samsun ve Ünye'den yapılan kıymet kaçakçılığına adı karışan şirketler hakkında gümrük kontrolörlerinin talebi doğrultusunda Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Bedri Şefik'in sahibi olduğu Bilgi Dış Ticaret Ltd., Saka Korkmaz Pazarlama A.Ş. ve Birlik Dış Ticaret Ltd'nin de aralarında bulunduğu şirketlerin üç yılda (1996-1999 arası) Türkiye'ye gerçek dışı beyanla toplam 20 bin ton civarında şeker soktukları tespit edildi. Şirketlerin böylelikle toplam 6 milyon dolar vergi kaçırdıkları saptandı.

Kontrolörlerin, bazı şirketlerin İzmir ve İstanbul'dan gerçekleştirdiği ithalatları da mercek altına aldıkları ve soruşturma sonuçlarına göre olayları yargıya intikal ettirecekleri belirtildi. Bir gümrük yetkilisi, "Şu ana kadar yedi rapor hazırlandı ve ilgili makamlara sunuldu. Ancak daha süren birçok soruşturma var. Bunlar özellikle şeker, çay, muz ve makine aksamlarının kaçak ithalatıyla ilgili. Raporlar hazırlandıkça bunlar da ortaya çıkacak. Olayın boyutları çok büyük" açıklamasında bulundu.

Kulüp Başkanı da var

Gümrük kontrolörlerinin tespitlerine göre, vurguna bir kulüp başkanı da dahil olmak üzere pekçok kişinin adı karıştı. Samsun Spor Kulübü Başkanı İsmail Uyanık'ın sahibi olduğu Birlik Dış Ticaret şirketinin 1997 yılı başında bir partide 7 bin ton şekeri gümrüğe yanlış beyan ederek Samsun'dan Türkiye'ye soktuğu ve böylece devletten 2,5 milyon dolar vergi kaçırdığı anlaşıldı.

Birlik Dış Ticaret'in bir sonraki partide de yaklaşık 5 bin ton şekeri bu kez Ünye'den miktarının altında göstererek ithal ettiği belirlendi. Kıymet kaçakçılığına karışan şirketlerin yüzde 100 vergiye tâbi olan şekerin miktarını az göstermek suretiyle ithal edip düşük vergi ödeme yoluna gittikleri saptandı. Şirketlerin, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında getirilen şekerleri de Türkiye'de piyasaya sürdükleri tespit edildi. Vurgunda adı geçen firmaların kendi şirketlerinin yanı sıra Enabro Enerji Gıda A.Ş. gibi başka şirketler üzerinden de ithalat yaptıkları bildirildi. Aynı şirketlerin, kaçak ithalatlar için İsviçre'de Bepar Holding ve Nuring Holding adında paravan şirketler kurdukları ve bunlar üzerinden ithalat yaptıkları da kaydedildi.

Gümrük kontrolörlerinin hayali ihracat, makine ve buğday ithalatları ile muz alımı konusunda da soruşturma yürüttükleri belirtildi. Edinilen bilgilere göre, hakkında dava açılan şirketler ithalatı yasak olan yaşlı makineleri, gümrüğe 'genç' olarak beyan edip Türkiye'ye soktular.


 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...