YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜNDE ANLAŞAMADILAR
Kandilli: 5.9, ABD: 6.1

Kandilli ile bilim adamları Çerkeş depreminin büyüklüğü konusunda da anlaşamadı. Kandilli Rasathanesi 5.9'da ısrar ederken, Prof. İyidoğan 6.1 olduğunu iddia etti.

Çerkeş depreminin büyüklüğü, Marmara depreminde olduğu gibi, Kandilli Rasathanesi ile bilimadamları arasında tartışma konusu oldu. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 5,9 olarak açıklarken, İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk İyidoğan, depremin büyüklüğününün 6,1 olduğunu iddia etti. Kandilli Rasathanesi'nin, depremin büyüklüğünü 5,9 olarak açıklamasının ardından, bir televizyona canlı bağlantıda açıklamada bulunan İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk İyidoğan, kendisinin Amerika Jeoloji Enstitüsü'nün açıklamasını esas aldığını ve depremin büyüklüğünün 6,1 olduğunu iddia etti.

Aynı televizyona konuşan Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ise, kendi verilerinin doğruluğundan emin olduğunu söyledi.

'Episantr şiddeti 7'

Öte yandan, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Sismoloji Laboratuarı Şefi Dr. Doğan Kalafat, depremin episantr (yeryüzüne ulaştığı ilk nokta) şiddetinin 7 olduğunu söyledi. Dr. Kalafat, Kandilli Rasathanesi'nde düzenlediği basın toplantısında, depremde etkili olan fay sisteminin Kuzey Anadolu Fay Zonu olduğunu belirtti. Kalafat, depremin "episantr"nın en yakın yerleşim birimlerine olan uzaklıklarını, şöyle sıraladı: Çankırı-Çerkeş 12 km, Çankırı-Orta 16 km, Ankara-Çubuk 55 km, Çankırı 64 ve Ankara 85 km.

'Marmarayı tetiklemez'

İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aral Okay, Türkiye'nin büyük bölümünün deprem riski altında olduğunu vurgulayarak, "Tektonik yönden aktif bir bölge. Her zaman orta ölçekli deprem beklenebilir" dedi. Prof. Dr. Okay, Çerkeş depremini henüz incelemediğini belirterek, Denizli'deki depremlerin ise Kuzey Anadolu Fayı ile ilgisi bulunmayan depremler olduğunu söyledi. Prof. Dr. Okay, "Son depremlerle büyük deprem endişesi tekrar başladı, tetikleme olabileceği düşünülüyor, sizce böyle bir durum söz konusu mu?" sorusunu, "Çerkeş bayağı doğuda. Onun Marmara'ya bir etkisi olacağını sanmıyorum. Başka bölgeler için de bir şey söylemek güç şu aşamada" diye cevapladı.

Heyelana neden oldu

Bu arada, 5,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Kastamonu'da da hisseden vatandaşlar, apar topar kendilerini sokağa atarken, son bir haftadır yoğun yağmur yağışlarına maruz kalan Kastamonu'nun bir çok belgesinde heyelanlar meydana geldiği bilgileri ulaşıyor.

'Artçılardan korkmayın'

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, depremin artçı sarsıntılarının olacağını belirterek, bunların doğal karşılanmasını istedi. Prof. Dr. Işıkara, Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde zaman zaman büyüklükleri 5,5 ila 5,9 arasında değişen depremler gerçekleştiğini söyledi.

Meclis lojmanları da sallandı

Çerkeş depreminin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) lojmanlarında da panik meydana geldi. Sarsıntı ili birlikte dışarı çıkan milletvekilleri ve eşleri sarsıntının durması ile bir süre sonra lojmanlarına girdiler. Deprem sarsıntılarının hemen ardından Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın da TBMM Lojmanlarından makamına geçti.

'Köyler tek tek taranacak'

Ankara Valisi Yahya Gür, Ankara'dan da hissedilen deprem nedeniyle Ankara'da çok büyük bir hasar olmadığını belirtti. Gür, çevre günü etkinlikleri çerçevesinde katıldığı "Çevre Yürüyüşü"nde gazetecilerin sorularını cevapladı. Vali Gür, depremden sonra, kriz merkezi, jandarma ve emniyet ekiplerini harekete geçirdiklerini belirterek, "Çok şükür bizim ilimizde çok büyük bir hasar olmadığı anlaşıldı" dedi.

Kalıcı konut isyanı

Öte yandan, İzmit'in Körfez İlçesi'nde depremzedeler kalıcı konut yüzünden ayaklandılar. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın Körfez İlçesi'ne kalıcı konut yapmayacağını açıklaması üzerine ayaklanan vatandaşlar, D-100 karayolunu trafiğe kapatmak istediler. Yaklaşık 300 kişilik grup Körfezköy prefabriklerinin önünde toplanarak durumu protesto ettiler.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...