YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Einstein'ın Zâfiyet Teorisi

Hayır bu defa treni kaçırmayacağım; bütün köşe yazarlarının söz birliği etmiş gibi bahsettiği bir konudan ben de tam zamanında söz edeceğim. Bu konu hakkında neredeyse hiç bilgi sahibi olmamam, durumu değiştirmez. Her köşe yazarının her konuda yazacak bir şeyler bulabileceği tezi gereğince, ben de bu konuda iki satır bir şeyler karalayabilirim.

Başlığı okuyunca herhalde konuyu tahmin etmişsinizdir; evet, okumakta olduğunuz bu yazıda, Dr. Lijun Wang'ın fiziğin altını üstüne getiren deneyinden, daha doğrusu bu deneyin hayatımızdaki yansımalarından sözetmeye cür'et edeceğim!

Biliyorsunuz Dr. Wang, yaptığı deney sonucunda ışık hızının bilinen sınırı olan saniyede 300 bin kilometreyi 300 kat aştığını açıklamıştı.

Uzmanlar bu yeni gelişme kanıtlanırsa, fizik biliminin kurallarının yeni baştan yazılması ve Albert Einstein'ın meşhur İzâfiyet Teorisi'nin de kaldırılıp çöpe atılması gerekeceğini söylüyorlar.

Hemen ifade etmeliyim ki bu haber beni ziyadesiyle memnun ediyor.

Oldum olası şu Einstein'dan ve onun bilimin anayasasındaki değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez teorisinden pek hazzetmemişimdir. Neden olduğunu tam olarak bilmiyorum; ama sanırım, herşeye kendince bir sınır filan koymaya kalktığından...

Benim kafam böyle hayal gücünü sınırlayan şeyleri sempatik bulmakta zorlanıyor.

Biliyorum, böyle konulara sezgisel ve güdüsel yaklaşmamak, mümkünse bilimsel takılmak gerektiğini düşünüyorsunuz! Peki Einstein keratasının adına İzâfiyet ismi verilen teorisinin yakında bir harf indirimle Zâfiyet Teorisi şeklinde anılacak olmasına ne denebilir bu durumda?

Dr. Wang hayal gücünü kullanıp Einstein'ın üzerinden zıplamasaydı, biz daha yüzyıllarca annemizin ışık hızını kullanmaya devam edecektik!

Oysa artık daha da beyaz yıkayan bir ışık hızımız var; hayatın yeni kurgusuna göre son baştan önce gelebiliyor, bittikten sonra başlayabiliyor.

Yani önümüzdeki sezonun şampiyonu belli de, takımlar maçları haybeden oynuyor.

Eğer evinizin tavanarasına küçük bir laboratuvar kurabilir ve Dr. Wang'ın yaptığını kendi imkanlarınızla yapabilirseniz, her hafta loto milyarderi olmanız işten bile değil! Çünkü lotonun çekilişi yapılıyor, siz sonradan dolduruyorsunuz kolonları.

Memurların merak içinde bekleşip durmalarına da gerek kalmadı artık! Ömürleri boyunca alacakları bütün zam oranlarını toplu halde görebilirler isterlerse.

Enflasyonun yıl sonunda yüzde kaç olacağını, Memoli'nin heyecanlı hikayesinin nerede düğümleneceğini, Tarkan'ın gelecek yılın MTV ödüllerinden hangisini alacağını, Demirel'in Güniz Sokak'a sığıp sığmayacağını, hükümetin yaklaşan krizleri atlatıp atlatamayacağını, AB'nin bizi tam üye olarak kabul edip etmeyeceğini ve sonucu merak edilen bir sürü başka şeyi, yaşanmasını beklemeden öğrenebilirsiniz.

Yeter ki ışık hızını aşabilecek kadar hızlandırın kendinizi!

Bana gelince... Benim hayatımda çok şeyin değişeceğini sanmıyorum. Laf aramızda ben zaten ışık hızı için bile biraz yavaş kalıyordum, bundan sonrasına hiç aklım ermez!

Sanırım benim hayal gücüm kaplumbağa hızına tâbi!..


7 HAZİRAN 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...