YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


ECEVİT, AB KRİTERLERİ, MGK, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE GÜNEYDOĞU'YU ANLATTI
Artık askeri darbe olmaz

Ecevit, "Hükümet devam ederse, başta insan hakları olmak üzere Kopenhag Kriterleri'ni 1-2 yıl içinde yerine getiririz" dedi.

OSLO- Başbakan Bülent Ecevit, terörist eylemlere karşın Türkiye'nin demokratikleşmeyi gerçekleştirmede kararlı olduğunu söyledi. MGK'nın 'askeri' bir kurum olmadığını savunan Ecevit, bundan sonra Türkiye'de askeri darbe yapılması olasılığının bulunmadığını söyledi. Nobel Barış Enstitüsü'nde verdiği konferansın ardından soruları yanıtlayan Ecevit, AB kriterlerinin yerine getirilmesi konusunda Türkiye'nin bir takvim verip veremeyeceğinin sorulması üzerine, ilgili ekonomik düzenlemelerin 3-4 yılda yapılabileceğini belirterek, "Eğer mevcut hükümet devam ederse başta insan hakları olmak üzere, tüm Kopenhag kriterlerini 1-2 yıl içinde yerine getiririz" dedi.

MGK ile AB'ye girilir mi?

AB ülkelerin hiçbirinde MGK'nın bulunmadığını hatırlatarak, Türkiye'nin bu yapıyla AB'ye nasıl tam üye olacağının sorulması üzerine de Ecevit, darbelere karşı çıktığı için 3 kez hapse girdiğini anlattı. Türkiye'de artık, askeri darbe yapılması olasılığının bulunmadığını kaydeden Ecevit şöyle devam etti: "MGK'da askerlerin politikaya karışmak gibi bir eğilimi yok. Pekçok Avrupa ülkesinde ve ABD'de MGK benzeri kurumlar var. Ancak MGK'nın hükümete politika empoze etmek için kurulduğunu düşünmek yanlıştır. Çünkü orada asker ve siviller eşit temsil edilir." Ecevit, Osmanlı'dan bu yana modern hareketlere öncülük ettiğini belirttiği Türk ordusunun, laiklik konusunda da çok hassas olduğuna dikkat çekerek, "Bunlar Türkiye'nin tarihten gelen gerçekleri olarak görülmelidir" dedi.

İfade özgürlüğü ...

Başbakan Ecevit, ifade özgürlüğüne ilişkin bir soru üzerine de, Türkiye'de bu konuda bazı kanunların değiştirilmesi gereğine işaret etti. Dışardan, ifade özgürlüğüne engelleyici olarak görülen bazı yasaların ise laik cumhuriyetin bölünmez bütünlüğünü korumak amacıyla çıkarıldığını savunan Ecevit, bu konuda sadece askerlerde değil toplumun bütün kesimlerinde hassasiyet bulunduğunu söyledi.

HADEP'lilerin tutuklanması

HADEP Genel Başkanı ve bazı yöneticilerin tutuklanması ile ilgili bir soru üzerine de Ecevit, soruşturmaların bu kişilerin Kürt olmasından dolayı değil, bölücülük yanlısı faaliyetlerinden dolayı yapıldığını söyledi. Bütün Avrupa ülkelerinde devletin bölünmezliğini korumak için önlem alınmış olduğuna dikkat çeken Ecevit, bölücü ve irticai kaynaklı terörist eylemlere karşın Türkiye'nin demokratikleşmeyi gerçekleştirmede kararlı olduğunu anlattı. Ecevit, Güneydoğu'da Süryaniler'in azalmasıyla ilgili bir soru üzerine, bunun ekonomik nedenlerden kaynaklandığını, kiliselerle ilgili özel bir sorunun iletilmesi halinde bununla bizzat ilgileneceğini söyledi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...