YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


KORKUNÇ FACİA!

Avusturya Alpleri'nde dün korkunç bir kaza yaşandı. Dünyanın gözde turizm mekanlarından olan Alpler kelimenin tam anlamıyla can pazarına döndü. İçinde 180 kayakçı bulunan yolcu treni, Kitzsteinhorn Dağı'ndaki tünelin içinde ilerlerken yanmaya başladı.

Avusturya Alpleri'nde dün korkunç bir kaza yaşandı. Dünyanın gözde turizm mekanlarından Alpler tam anlamıyla can pazarına döndü.

İçinde 180 kişi bulunan yolcu treni, Kitzsteinhorn Dağı'ndaki tünelin içinde ilerlerken yanmaya başladı. Kaza anında 8 yolcu kendi imkanları ile kurtuldu. Kayakçılardan oluşan yolcuların geri kalan 172'i feci şekilde yanarak öldü. Bazıların ise dumandan boğulduğu bildirildi. Kaza bölgesi ise Kitzsteinhorn Dağı'nın 3 bin 200 metre derininden geçen tünelin içi.

Kurtarma çalışmaları için 13 helikopter anından kaza bölgesine gönderildi. Yolcu sayısı 180 olarak açıklandı ancak trenin tamamen dolu olduğu, sayının daha fazla olabileceği belirtildi. Uzun süre yanan trenden çıkan dumanlar tüneli tamamen kapattığı için kurtarma çalışmaları yapılamadı. Tünelden çıkan dumanların dağın tepisini kapladığğı bildirildi. Yangının neden kaynaklandığı tam olarak tespit edilemedi. 13 helitopterin yanısıra bölgeye çok sayıda kurtarma aracı gönderildi.

Yas ilan edildi

Salzburg Valisi Franz Schausberger, bir anda alevler içinde kalan 180 kişi taşıma kapasiteli metro vagonunun tamamen dolu olduğunu, felaketten sadece 8 kişinin kurtarılabildiğini açıkladı.

Vali, felaket yeri yakınlarındaki Kaprun kış sporları merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ölenlerin kesin sayısının bilinmediğini, tünelde çalışmaların güçlükle sürdürüldüğünü, ancak kurtulan olduğunu sanmadıklarını belirtti. Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel de, yangın kurbanı kayakçıların gittiği Kitzsteinhorn buzulu üstündeki yaklaşık 2 bin 500 kayakçının tahliye edilmesi için çalışmaların sürdüğünü, yetkililerin ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Vali Schausberger kaza nedeniyle bölgede yas ilan ederken, Cumhurbaşkanı Thomas Klestil de kaza kurbanlarının yakınları için başsağlığı mesajı yayımladı.

Çok büyük bir felaket

Salzburg'taki Kızılhaç yetkilisi Gerhard Huber, Viyana'nın 350 km batısındaki Kitzsteinhorn buzuluna çıkmak için yola koyulanların sayısının tam olarak bilinmediğini, tahminlerin 180 olduğunu belirtti. Kızılhaç yetkilisi, "Kurtarma çalışmaları binbir güçlükle yapılabiliyor, çünkü tünelde ancak oksjien maskesiyle çalışılabiliyor. Kazanın vahametini bile henüz bilmiyoruz. Çok büyük bir felaketle karşı karşıya kalabiliriz" dedi. Yetkili, kaza bölgesine helikopter ve 150 kişilik yardım ekibi gönderildiğini belirtti.

Yangının teknik bir arızadan çıktığı sanılıyor. Kaza yerine yakın Kaprun tesislerinin yetkilisi Norbert Karlsbök, yangının Türkiye Saatiyle 10.30 sularında çıktığını, alevler 180 kişi taşıma kapasitesi olan vagonu sardığında, trenin istasyondan 600 metre uzaklaşmış olduğunu anlattı. n VİYANA

Dünyanın ilk dağ metrosu

1974 yılından beri hizmet veren dağ demiryolu, dünyanın ilk dağ metrosu olarak nitelendiriliyor. Salzburg'un 100 km kadar güney batısında, 3203 metre yüksekliğe sahip Kitzsteinhorn buzulu, ideal kayak yerlerinden biri sayılıyor. Bölgede geçen Mart'ta düşen çığda 12 kişi ölmüştü. Kazanın, tarihteki benzerlerinin en büyüğü olduğu belirtiliyor. İtalya'da Cavalese kayak merkezinde 1976 yılında meydana gelen benzer kazada 42 kişi, geçen Mart ayında Salzburg'da dünkü kaza bölgesi civarında çığ düşmesi sonucu 12 kişi ölmüştü. Geçen yıl da Alpler'in Fransa ile İtalya sınırı arasındaki Mont Baalac tünelindeki yangında 40 kişi hayatını kaybetmişti. Haziran ayında Almanya'nın en yüksek dağı olan Zugspitze'de meydana gelen tren kazasında 64 kişi yaralanmıştı.1974 yılından beri hizmette olan dağ metrosu, 911 metreden 2452 metre irtifaya 8.5 dakikada çıkıyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

Doha'da gündem Kudüs
El-Aksa Camii'nin İsrailliler tarafından yakılmasına tepki olarak 1970'de kurulan İslam Konferansı Örgütü'nün 9. Liderler Zirvesi Katar'da başlıyor. Zirvenin gündemi Kudüs.
Gore'a 'çekil' uyarısı
Cumhuriyetçi Bush'un kazandığı hemen hemen kesinleşti ve Bush hükümeti kurma çalışmalarına başladı. Hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar Gore'a inadı bırakıp çekilmesini telkin ediyor.
Lübnan'da iki bina çöktü: 4 ölü
Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki bir köyde, iki binanın çökmesi sonucu 4 kişi öldü, 30 kişi de yaralandı. Kurtarma ekipleri, dört katlı olan binaların enkazı altında kalanları çıkarmaya devam ediyor. Yıkıntı altından sağ olarak çıkarılan sekiz yaşındaki bir kız çocuğu ve 30 günlük bir bebek yakındaki bir hastaneye yetiştirildi. Doktorlar, bacağından yaralanan kız çocuğu ile nefes alma sorunu olan bebeğin tedavi altına alındığını belirtti. Sivil savunma yetkilileri, ölü sayısının artmasından endişe duyduklarını ve çöküş anında apartmanda kaç kişi bulunduğunu kesin olarak bilmediklerini ifade etti. Binaların çöküş sebebi de henüz tespit edilemedi. Buna karşın güvenlik güçleri, çökmenin, binaların inşaatında eksik malzeme kullanılmış olmasından kaynaklanmış olabileceğini belirttiler. Görgü tanıkları, bina sakinlerinin Türkiye saatiyle 24:00 sularında hissettikleri ani sarsıntı sebebiyle büyük bir korku içinde kendilerini sokağa attıklarını, ancak siteye gelen belediye yetkililerinin, yaptıkları kontrollerden sonra binaların sağlamlığı konusunda güvence verdiklerini belirttiler. Bir görgü tanığı, bina sakinlerinden bir kısmının evlerine geri dönerken, bazılarının geceyi sokakta geçirdiğini, ancak iki saat içinde binaların büyük bir gürültüyle çöktüğünü ifade etti.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...