YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


'Sözünüzü tutun'

AB'nin Türkiye'nin Kıbrıs'tan taviz vermeyeceğini bilerek adaylık hakkı tanıdığını belirten Başbakan Ecevit, "Biz sözümüzde dururuz. Her devletin ve her kuruluşun bize verdiği sözü tutmasını bekleriz" dedi.

Başbakan Bülent Ecevit, AB Katılım Ortaklığı Belgesi'nde Kıbrıs'ın öncelikli hedefler listesine alınmasına eleştirilerini sürdürerek, Kıbrıs'tan taviz verilmeyeceğini ve AB'nin de bunu bilerek Türkiye'ye adaylık teklifi getirdiğini söyledi. Ecevit, "Biz sözümüzde dururuz. Her devletin ve her kuruluşun da bize verdiği sözü tutmasına bekleriz" diyerek AB'den sözünde durmasını istedi.

Helsinki'de Kıbrıs yoktu

Partisinin Meclis Grubu'nda tüm konuşmasını Kıbrıs konusuna ayıran Başbakan Ecevit, Helsinki Zirvesi'de Türkiye'ye adaylık teklifi yapıldığı zaman 'Kıbrıs konusu ile AB'ya adaylığımız konusunda bağlantı kurulmaması' uyarısında bulunduklarını ve AB'nin de bunu kabul ettiğini belirterek, şöyle konuştu: "Bize bu açıdan gerekli güvenceler de verildi. Kopenhag kriterlerine evet dedik. Ama başka hiç bir ölçüt kabul etmeyeceğimizi söyledik. Verilen sözlerden şimdi geri dönülüyormuş gibi bir eğilim ortaya çıktı. Biz kesinlikle buna razı olmayız. İzin vermeyiz. Biz sözümüzü tutarız, her devletin ve her kuruluşun da bize verdiği sözü tutmasına bekleriz" dedi.

BM Genel Sekreteri Koffi Annan'a da sert tepki gösteren Ecevit, Annan'ın sözlü ifadelerinin ortalığı büsbütün bulandırdığını belirterek, şöyle konuştu: "Tezgahlanmak istenen oyun artık ortada. Kıbrıs ta ortak bir devlet olmalıymış. O da yetmezmiş çok sayıda Rum kuzeye geçip yerleşmeliymiş. Kıbrıslı Türklerin tek güvencesi Türk askeri de Kıbrıs'tan çekilmeliymiş. Bazı etkin çevreler Kıbrıs'ta konfederasyon şöyle dursun, federasyona bile razı değiller."

Bosna'ya döner

Bu tekliflerin hiç birisinin kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Ecevit, "Kıbrıs'ta iki ayrı devlet varlığı gözardı edildikçe bir uzlaşmaya varılmayacağını herkes içine sindirmelidir. Türkiye Cumhuriyeti varoldukça Kıbrıs Türkleri de özgür ve bağımsız olacaktır. Kıbrıs Türkleri Rumlara teslim edilmeyecektir. Bu bütün dünya bilmelidir. Ege'nin ardından Akdeniz de Yunanistan'a terk edilmeyecek" dedi.

Ecevit, AB'nin ve BM Genel sekreteri Kofi Annan'ın isteklerini yerine getirmesi durumunda Kıbrıs'ta Bosna'daki, Kosova'daki katliamlardan daha vahim durumlarla karşılaşabileceğine dikkat çekti.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...