YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Andıç'lı resepsiyon

Genelkurmay Başkanlığı, basına bir kokteyl vererek AB, Yunanistan, MASK, Kürtçe ve Andıç'la ilgili görüşlerini anlattı. Kokteyle "Andıçzede" gazetecilerden Çandar ve Birand da davetliydi.

Genelkurmay Başkanlığı, önceki gün Gazi Orduevi'nde yaklaşık 200 gazetecinin katıldığı basınla tanışma kokteyli düzenledi. Resepsiyona Andıç mağdurları Cengiz Çandar ve Mehmet Ali Birand'ın da davet edilmesi, "Genelkurmay barış eli uzattı" yorumlarına neden oldu.

Gecenin ev sahibi Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Aslan Güner ile Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Kurmay Albay S. Zeki Çolak idi.

Andıç sorularının önünü kesti

Tümgeneral Güner, açılışta yaptığı konuşmaya, "Hepiniz Andıç belgesini soracaksınız. Şimdiden söyleyeyim, biz o konudaki görüşümüzü zaten açıkladık'' sözleriyle başladı. Gazetecilerin sorusu üzerine Andıç belgesinin nasıl sızdırıldığı konusunda araştırma yapıldığını belirten Güner, karargah içi taslak çalışma niteliğindeki "Andıç"la ilgili olarak daha önce açıklama yaptıklarını hatırlatarak, "İlave edeceğimiz bir şey yok" diye konuştu. Açıklamanın dava konusu olduğunu belirten Güner, "Bu tamamen hukuksal birşey. Onun üzerinde de konuşmak istemiyorum. Ama açıklamada, hiçbir kişi hedef alınmamıştır. Bir nedenle üzerine alınıp dava açan varsa o kendi takdiridir" dedi.

Kürtçe TV tartışması

Tümgeneral Güner, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Türkiye'nin AB'ye girmesine karşı olmasının mümkün olmadığını belirterek, "Ama 'bu kayıtsız şartsız mı olmalı' bölümünde, farklı düşünüyoruz" dedi. Güner, Kürtçe televizyon tartışmasıyla ilgili olarak da, "TSK'nın tek kaygısı Türkiye'nin üniter birliğini bozmasıdır. Sonuçta ortada bir belge var. Silahlı Kuvvetler, uygun ortamda her biri için düşüncelerini ifade edecektir" diye konuştu.

MASK anayasa değil

TSK'nın "tehdit algılamasının değişip değişmediği" sorularını cevaplayan Tümgeneral Güner, Milli Askeri Stratejik Konsept'in (MASK) bir anayasa olmadığını, sürece bağlı olduğunu kaydetmesi dikkat çekti. Dışarıda terörist varken, tehdit algılamasını henüz değiştirecek noktaya gelindiğini söylemenin erken olduğunu vurgulayan Tümgeneral Güner, PKK'nın yurtiçinde marjinal hale geldiğini, ancak yurtdışında kadrosunu tuttuğunu, toplam 4500-5000 teröristi bulunduğunu kaydetti.

Tümgeneral Güner, tüm basın mensuplarına eşit mesafede olduklarını vurgulamasına rağmen, Andıç'ı günyüzüne çıkaran Yeni Şafak gazetesi yazarı Nazlı Ilıcak resepsiyonda yoktu. Yeni Şafak, Zaman, Akit de davete çağrılmadı... n İSTANBUL

Çandar: TSK normalleşti

Andıçzeede gazeteciler Cengiz Çandar ile Mehmet Ali Birand, Genelkurmay tarafından verilen resepsiyona davet edilmekle, bir anlamda 28 Şubat sürecinde konulan ambargoyu da deldiler. Çandar, bunu, "Normal olan çağrılmamızdır. Anormal olan ise çağrılmamızdır" sözleriyle değerlendirdi.

Çandar, resepsiyona davet edilmeleri konusunda şunları söyledi: "Çağrılmamız gayet olumlu bir adım. Ben tanımmış bir gazeteciyim. 400 basın mensubunun çağrıldığı bir resepsiyona benim de çağrılmam normal. Anormal olan daha önce çağrılmamış olmamdır. Genelkurmay'ın bu çarpık yanlışlıktan vazgeçmesi olumlu bir adımdır."

Basına verilen resepsiyonların Genelkurmay eski Genel Sekreteri Tümgeneral Erol Özkasnak döneminde başladığını hatırlatan Çandar, "Erol Özkasnak döneminde verilen resepsiyonlara çağrılmadım. Andıç yazarlarından birisi Erol Özkasnak'tır. Bu nedenle bu kişinin beni çağırmasını da beklemiyordum. Ancak Genelkurmay'ın böyle bir yanlışlığa düşmesi doğru değildi. Genelkurmay olması gerekeni yaparak beni resepsiyona çağırdı. Ben Genelkurmay ve TSK aleyhine yazılar kaleme almadım" diye konuştu.

Andıç'a yeni boyut

Cengiz Çandar, Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Aslan Güner'in "Andıç'la ilgili açıklamada kimse hedef alınmamıştır" dediğini hatırlatarak, şunları söyledi: "Geçen hafta yapılan açıklamayı hatırlattıktan sonra böyle bir açıklama yapması Andıç tartışmalarına yeni bir boyut kazandırmıştır. Bir anlamda açıklama düzeltilmiştir. Bu açıklama ile hiç kimsenin hedef alınmadığı da ortaya çıkmıştır."




Kağıda basmak için tıklayın.

Bir emirlik ittifak
DYP lideri Çiller, 'memur kıyımı' tasarısının 'bir emirlik ittifakla çıkartıldığını söyledi. Çiller, "İktidarın 'hayır' diyen milletvekilleri birden bire komuta zinciri içinde ellerini kaldırmışlardır" dedi
'Sözünüzü tutun'
AB'nin Türkiye'nin Kıbrıs'tan taviz vermeyeceğini bilerek adaylık hakkı tanıdığını belirten Başbakan Ecevit, "Biz sözümüzde dururuz. Her devletin ve her kuruluşun bize verdiği sözü tutmasını bekleriz" dedi.
TSK YAŞ'a hazırlanıyor
Türk Silahlı Kuvvetleri Komuta Kademesi, her yıl olağan olarak gerçekleştirilen aralık ayı Yüksek Askeri Şura çalışmalarına başladı. YAŞ, Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında toplanacak.Genelkurmay Karargahı Orbay Salonu'nda yapılması beklenen YAŞ'da, ağırlıklı olarak TSK'nın modernizasyon çalışmalarının yanısıra yabancı devlet ve firmalara verilecek ihalelerin de masaya yatırılacağı öğrenildi. Toplantıda ayrıca bölücü ve yıkıcı faaliyetlere karıştığı öne sürülen subay ve astsubayların durumu da görüşülecek. TSK ordu ile ilişkilerini kestiği personelle ilgili kararı genellikle ağustos şurasında verirken, son yıllarda aralık ayında yapılan şuralarda da ihraçlar gerçekleşiyor.
Öte yandan AB Katılım Ortaklığı Belgesi ile İlerleme raporlarında gündeme getirilen YAŞ'dan atılan subay ve astsubaylarla ilgili konunun nasıl bir ivme kazanacağı merak ediliyor. Türkiye'nin AB sürecinde YAŞ kararlarını gözden geçirmesi gerektiğini belirten çevreler, özellikle YAŞ kararlarının yargıya açık olmasını öneriyorlar. YAŞ kararlarıyla ordudan atılanlar arasından önemli bir kısmı ise doğrudan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dava açıyor.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...