YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Rusya sürprizden korkuyor

26 MART'TA yapılacak devlet başkanlığı seçimi öncesi Çeçenler'in bir sürpriz yapıp kamuoyunu aleyhine çevirmesinden korkan Putin, Çeçenistan'ın komşuları olan Dağıstan ve İnguşistan'a takviye birlikler gönderiyor.
DÜN propaganda amacıyla Grozni'ye gelen Putin, Stavrapol'da da güvenlik alarmı verdi. Evler ve sokaklar didik didik aranıyor. Ruslan Gelayev emrindeki mücahitler Komsomolskoya'da destensı bir direniş sergiliyor.

UFA- 26 Mart'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimi öncesi Çeçenler'in bir sürpriz yapıp kamuoyunu aleyhine çevirmesinden korkan Rusya Devlet Başkan Vekili Viladimir Putin, Çeçenistan'ın etrafındaki bölgeleri yeni blirliklerle takviye ediyor. Moskova, Dağıstan ve İnguşistan'a askeri birlikler gönderirken Stavrapol'da güvenlik tedbirlerini artırıyor. Kuzey Kafkasya'daki Rus güçlerinin komutan vekili General Gennadi Troşev dün Grozni'de gazetecilere yaptığı açıklamada, bu iki cumhuriyetteki güçlerin takviye edilmesinin nedeninin, "Çeçen güçlerin, Çeçenistan üzerinden bu bölgelere sızmalarının engellenmesini sağlamak" olduğunu söyledi. Troşev, Çeçen savaşçıların yokedilmesinin uzun zaman alacağını da ifade ederek, "bu bir hafta da olabilir, bir ay da, bir yıl da, beş yıl da" dedi. Rusya'nın Stavrapol bölgesinde de Çeçen savaşçıların bölgeye sızması ihtimaline karşı kontrol ve denetimler sıklaştırıldı. Stavrapol bölgesindeki tüm ilçe emniyet müdürlüklerindebu amaçla oluşturulan özel gruplar, vatandaşlar ve yabancıların pasaport kaydı yaptırıp yaptırmadıklarını kontrol edecek. Evlerde genel kontrollere gidilirken, aynı uygulamalar cadde ve sokaklarda da yapılıyor.

Putin Grozni'ye geldi

Rus RTR televizyonu dün, Putin'in Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ye geldiğini duyurdu. Haberde, beraberinde Rusya Savunma Bakanı İgor Sergeyev'in de bulunduğu halde Grozni'ye gelen Putin için 366. paraşütçü birliği tarafından resmi bir geçit töreni düzenlediği belirtildi. Grozni'nin Hankale kasabasına özel helikopterle gelen Putin'in, Rusya'da 26 Mart tarihinde yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesinde propaganda gezisi olarak bu ziyareti yaptığı kaydedildi. Haberde ayrıca, Çeçenistan'da 300 seçim bölgesi oluşturulduğunu ve seçimlerde ilk önce Rus askerlerinin oy kullanacağı belirtildi. Bu arada, Rusya İçişleri Bakanı Vladimir Ruşaylo'nun da Grozni'ye geleceği bildirildi.

Komsomolskoya ve Gelayev destanı

Çeçenistan'ın Komsomolskoya köyünü iki hafta önce ele geçirdiğini iddia eden Moskova'ya rağmen bölgede çatışmalar sürüyor. Çeçenler köyün hala kendi ellerinde olduğunu bildiriyor. Çeçen Komutan Ruslan Gelayev başkanlığındaki 400 savaşçı ile Rus birlikleri arasında çatışmaların her geçen gün daha da şiddetlendiği bildirildi. Rusya Federal Ordu Komutanlığı tarafından Çeçenistan'daki son durumla ilgili Rus NTV televizyonuna verilen bilgide, savaşçı birliklerin bir kısmının Komsomolskoya'da oluşturulan ablukayı yarabilidiği belirtilirken, Çeçenistan Devlet Başkanı Aslan Mashadov'un özel birliklerinin komutanı Ruslan Gelayev'in halen köyde bulunduğunu söyledi. Komsomolskaya'daki birçok evde gizlenen Çeçen keskin nişancılar yüzünden Rus birliklerinin halen bölgeyi kontrol edemediğini doğrulayan Ruslar, "Gelayev, kız kardeşleriyle köydeki evlerin birisinde bulunuyor. Onu ele geçirmek için operasyonları sonuna kadar devam ettireceğiz" dediler. Komsomolskoya ve Argun'da çatışmalar sürerken, Rusya, Komsomolskoya'daki çatışmalarda son iki haftada 50 Rus askerinin kaybedildiğini açıkladı. Ekim ayında Çeçenistan'da uçağının düşmesi üzerine rehin alınan Yarbay Aleksander Zhukov'un da serbest bırakıldığı bildirildi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...