YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Bütçe silaha gidiyor

Türkiye, kaynaklarının önemli bir kısmını savunmaya yatırıyor. Yakın vadeli savunma giderleri 37 milyar doları bulan Türkiye, 30 yıl içinde 150 milyar dolarlık yatırım yapacak.

İSTANBUL- On Yıllık Tedarik Planlaması'na (OYTEP) göre; yakın vadeli toplam savunma giderleri 37 milyar doları bulan Türkiye, önümüzdeki 30 yıllık süre zarfında aynı alanda yaklaşık 150 milyar dolarlık yatırım yapacak. Bu yatırımların 65 milyar dolarının envanterdeki araç ve malzemlerin işletme masraflarına yatırılması düşünülürken, silah alımı için ayrılan 85 milyar dolar 30 katrilyonluk Türkiye bütçesinde azımsamsanmayacak bir gedik oluşturuyor. Türkiye'nin savunma yatırımları silah tekellerinin iştahını kabartıyor. 1996'da 1 milyar, 1997'da 1 milyar 276 milyon dolarlık silah alımı yapan Ankara, 4 milyar dolarlık helikopter ihalesiyle cumhuriyet tarihinin en büyük savunma yatırımını gerçekleştirmiş olacak. Türkiye, silah ithal eden ülkeler arasında 5. sırada bulunuyor. Bölgede en parlak ülke görüntüsü veren Türkiye en büyük orduya sahip.

Yunanistan Türkiye'yi izliyor

Bölgede Türkiye'den sonra en çok silahlanan ülke ise Ankara ile geçmişten beri ilişkileri gergin olan Yunanistan. Yunanistan, Türkiye'yi baz alarak silahlanıyor ve fiziki gücünün çok üzerinde silah biriktiriyor. Dünyanın en modern hava kuvvetlerinden birine sahip olan ve kara kuvvetleriyle bölgede neredeyse rakipsiz olan Türkiye'nin silahlanmadaki görünen en büyük eksiğinin balistik füzeler olduğu belirtiliyor. İran, Irak ve Suriye'nin eski Sovyet rejimi ürünü Scud füzelerini kullanması, diğer taraftan İran'ın Şahap-3 ve Şahap-4 füzelerini denemesi, ayrıca Yunanistan'ın Girit'e yaptığı füze yığınağı bu konudaki eksikliği gözler önüne seriyor. Savunma Sanayii Uzmanı Aydın Çetiner, Türk ordusunun, teknolojik olarak Yunanistan da dahil olmak üzere tüm komşularımızdan daha güçlü bir yapıda olduğunu belirtiyor. Silahlanmada en önde giden ülkenin Yunanistan olduğunu belirten Çetiner "Yunanistan, ABD'den Eurofighter uçağı almak istemektedir. Ayrıca ABD Kongresi'nin onayladığı destroyerler bir süre sonra Yunan ordusunun hizmetine sunulacaktır. Türkiye iyi silahlanan bir ülke olmasına rağmen bu durumda Ege'de zayıf duruma düşmektedir. Suriye de, K. Kore'den bin kilometrenin üzerinde menzili olan Nodong 1 ve 2 tipinde füze satın almaktadır. Bütün bunlar nükleer silahlanma gayretleriyle birleştirildiğinde ortaya vahim bir tablo çıkmaktadır" şeklinde konuşuyor.

Çetiner, helikopter üretimi için yapılacak 4 milyar dolarlık teknoloji transferinin yerinde bir karar olmadığı kanısında. Çetiner, 400 milyon dolarlık bir yatırımın kısa vadeli gereksinimleri karşılayacağı görüşünde. Çetiner, 1000 tane tankın alımı için ayrılan giderin de tanksavar projeleri için ayrılmasını daha mantıklı buluyor.

İhalenin ilginç detayları

Bölgedeki genel silahlanma eğilimi bu paralelde gelişirken, Türkiye'nin önümüzdeki günlerde karara bağlayacağı 4 milyar dolarlık helikopter ihalesi bölgedeki dengeleri büyük ölçüde etkileyecek. İhale, sadece Türkiye'nin envanterine yeni helikopterlerin girmesi yönüyle değil ihaleye katılan ülkelerin savunma yatırımlarını etkileyecek olmasıyla da önem kazanıyor. 6 Mart'ta İcra Komitesi'nin kararıyla ABD'li Boeing ve AB'li Eurocopter firmalarının elendiği ihale sürecinde Ankara'nın tavrı şimdilik belirsiz. Ancak ihalede asıl dikkat çeken nokta geriye kalan üç konsorsiyum arasındaki karmaşık ilişkiler. İhalede favori görülen ve teknik anlamda en üstün özelliklere sahip olduğu genel geçer bir kabul olan Boeing yapımı Apache helikopterinin elemine edilmesinden sonra ABD'nin diğer temsilcisi Bell firmasının AH I King Cobra'sı şanslı görülmeye başlandı. Diğer taraftan Rus-İsrail yapımı Erdoğan ile İtalyan Mangusta helikopterinin ihaleden galip çıkması için kulis faaliyetlerinin yoğunlaştığı biliniyor. Ancak asıl ilginç olan King Cobra'nın üreticisi Bell'in zorlu yarışı kazanamasa bile neredeyse ihaleden galip çıkmış gibi avantaj elde edecek olması. Çünkü Bell, İtalyan Agusta şirketine, ürettiği bütün ürünler için yüzde 60 oranla sistem ihraç ediyor.

Benzer bir durum yine İtalyan Mangusta helikopteri ile İsrail arasında sözkonusu. Mangusta helikopteri ihaleye Erdoğan adlı helikopter ile katılan İsrail'in Avionk (hava elektronik donanımı) adlı sistemini kullanıyor. Bu durumda İtalyan helikopteri seçilmiş olsa bile İsrail yine dolaylı satıcı konumuyla göreceli bir avantaj elde etmiş oluyor.

İŞTE TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ

KARA KUVVETLERİ:

4 ordu
9 kolordu
2 mekanize piyade tümen karargahı
3 piyade tümeni
18 mekanize piyade tugayı
15 zırhlı tugay
9 piyade ve
5 komando tugayı.

DENİZ KUVVETLERİ:

21 muhrip ve firkateyn
15 denizaltı
19 güdümlü mermili hücumbot
24 mayın gemisi
66 çıkarma aracı
Deniz/hava unsurları
1 deniz tugayı.

HAVA KUVVETLERİ:

19 muharip filo
4 eğitim filosu
3 ulaştırma filosu
8 SAM filosu.

Yeni harcamalar kapıda

Türkiye'ye 4 milyar dolara malolacak helikopter ihalesi yakın dönemde para harcanan tek ihale değil. Türkiye, şu anda sonuçlandırılma aşamasında olan ve Avaks uçaklarına benzer uçakların ithalini öngören Erken Uyarı Uçağı ihalesi için yaklaşık 800 milyon dolar ayırdı. İsrail Elta şirketi ile ABD'li Raytheon firmasının çekiştiği ihale yakında sonuçlanacak. İsrailliler Türkiye'ye pazarlamayı istedikleri uyarı sistemini Airbass uçaklarının üzerinde kullanıyorlar. ABD'liler ise, kendi sistemlerinin Boeing üzerinde olumlu sonuçlar verdiğini deneyimle biliyorlar. Geçtiğimiz dönemde Eurocopter firmasından 20'li ve 30'lu iki parti halinde alınan 50 CH 53 E Super Stallion genel maksat helikopteri Türkiye'ye 700 milyon dolara maloldu. Yine alınan 8 tane ağır yük helikopterleri vardı ki bunlar da yaklaşık 350 milyon dolara karşılık geliyordu. Türkiye'nin hava gücünde önemli bir yeri bulunan F-16'lardan ise Hava Kuvvetleri envanterinde 282 tane var. Her bir F-16'nın 40 milyon dolar olduğu düşünülürse envanterde bulunan bu türdeki uçakların toplam maliyeti 11 milyar 280 milyon dolar. Önümüzdeki dönemde 32 tane daha F-16 uçağının üretimi planlanıyor. Bu da, 1 milyar 280 milyon dolarlık bir harcama gerektiriyor. Deniz Kuvvetleri envanterine ise 6 tane modern fırkateyn dahil edilmesi düşünülüyor ki, bu da Türkiye bütçesine 4 milyar 200 milyon dolarlık bir yük getirecek.

Neden bölünme korkusu

Savunmanın eğitim ve sağlık giderlerine göre Türkiye bütçesine fazla yük getirmesi stratejistler tarafından, 'Türkiye'yi yönetenlerin derin hafızalarındaki bölünme korkusunun' bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Stratejistler, iç ve dış düşman tehdidinin Türkiye için pek de yersiz olmadığı görüşünü dile getirirken, "İran'da Şahlık rejimi çok modern ve güçlü bir orduya sahip olmasına rağmen halkın değerlerine dayanmadığı için yıkıldı" yorumunu yapıyorlar.

Ferhat ÜNLÜ

 


Kağıda basmak için tıklayın.

ORTADOĞU ÜLKELERİ BÜYÜK BİR SİLAHLANMA YARIŞI İÇİNDE
Ortadoğu'da sıcak dans
Dünyanın en sıcak noktalarından biri olan Balkanlar ve Ortadoğu'da Türkiye'nin de içinde bulunduğu büyük bir silahlanma yarışı sürüyor. Türkiye'nin yanısıra Yunanistan, Suriye, Bulgaristan, İran ve Irak kaynaklarını silahlanmaya harcıyor.
Bu ne biçim doktor?
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Emin Darandelioğlu, mesleğinin "bayramında" da yasakçılığını konuşturdu. Muhabirimiz, başörtülü olduğu için salondan çıkartılmak istendi.
Komisyon Şarlak'a yaklaşıyor
Araştırma Komisyonu üyeleri bu hafta sonu Trabzon KTÜ ve Kayseri Erciyes Üniversitesi'ni araştıracak.
Nevruz tedirginliği
Nevruz kutlamaları için tüm yurtta güvenlik önlemleri arttırıldı. Bazı illerde kutlama yapılmasına valilikler tarafından izin verilmedi
Türkiye'ye ilgi azalıyor
Türk Cumhuriyetleri'nden Türkiye'ye gönderilen öğrenci sayısı da her geçen gün azalıyor. KKTC'de 15 binin üzerinde yabancı öğrenci okurken Türkiye'de okuyan öğrenci sayısı 10 bini bile bulmuyor.
5 YILDIR ONAY BEKLEYEN DEV PROJE
Proje hayata geçirildiğinde özellikle Anadolu yakasındaki trafiğe çok büyük katkıları olacak. Hem ulaşımın daha hızlı ve kolay olması hem de oluşacak keşmekeşi engelleyecek. Harem Kartal arasındaki E-5 Karayolu'nun ortasında yapılması planlanan raylı sistem hattının yapımına başlamak için bir onay lâzım
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YÜZDE 90'I ŞİDDETE KARŞI GÖRÜŞ BİLDİRDİ
Üniversiteliler şiddete karşı

Tatilin bilançosu: 176 ölü
9 günlük Kurban Bayramı tatilinin acı bilançosu açıklandı. 121 kazada tam 176 kişi öldü, 275 kişi yaralandı. Kazaların büyük çoğunluğu ise dönüş yolunda gerçekleşti.
Emniyet'ten kardeş Çakıcı operasyonu
İSTANBUL- Alaattin Çakıcı'nın kardeşi Gencay Çakıcı'nın silahlı korumalığını yapan 3 kişinin de aralarında bulunduğu 12 kişi yakalandı. İstanbul Organize Suçlar ve Silah Kaçakçılık Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, bir süre önce Etiler'de silahlı saldırıya uğrayan Gencay Çakıcı'nın yasadışı olarak silahlı korumalığını yapan 3 kişi, gözlem altına alındı. Operasyonlarda ayrıca, halen Muğla Cezaevi'nde "adam öldürmek" suçundan tutuklu bulunan "Atari Cengiz" lakaplı Mustafa Kemal Keskin ve Turan Köse'ye bağlı olarak faaliyet gösteren 9 kişi daha yakalandı. Bu kişilerle birlikte, toplam 9 adet ruhsatsız tabanca, 1 adet av tüfeği, 1 pompalı tüfek, 10 şarjör, 7 sahte kimlik ve 1 adet sahte muhtarlık kaşesi ele geçirildi.
LES sınavına başvurular başladı
ANKARA- "2000 Mayıs Dönemi" Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na (LES) başvurular, başladı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılacak sınava, en az lisans diplomasına sahip olanlar ile sınavın yapıldığı tarihten itibaren bir yıl içinde bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar başvurabilecek. Yabancı uyruklu öğrenciler de başvuruda bulunabilecekler. Sınava girmek isteyen adaylardan, bir lisans programından mezun olabilecek durumdakiler başvuru evrakını kendi üniversitelerinden, mezun olanlar ise istedikleri herhangi bir üniversiteden 2 milyon lira karşılığında alabilecekler. Adaylar, sınav ücreti olarak da 15 milyon lira ödeyecekler. Adaylar, sınav kılavuzunda yer alan kurallara uygun olarak doldurdukları başvurma belgelerini, 15 milyon lira sınav ücretinin yatırıldığını gösteren banka belgesi ve ÖSYM kuponuyla birlikte teslim edecekler. Başvuru evrakını, mezun olabilecek durumdakiler kendi üniversitelerine, mezun olanlar da istedikleri herhangi bir üniversiteye onaylatarak, teslim edecekler. Başvurular, 31 Mart Cuma günü sona erecek. Sınavı kazanmak için, başvurulan lisansüstü programın puan türünde en az 45 puan almak gerekiyor.

Sonuçlar nasıl kullanılacak?

Yükseköğretim kurumları, LES sonuçlarını lisansüstü programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde kullanacaklar. Lisansüstü programlara öğrenci seçilirken, LES puanının en az yüzde 50'si değerlendirmeye alınacak.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...