YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Türkiye'ye ilgi azalıyor

Türk Cumhuriyetleri'nden Türkiye'ye gönderilen öğrenci sayısı da her geçen gün azalıyor. KKTC'de 15 binin üzerinde yabancı öğrenci okurken Türkiye'de okuyan öğrenci sayısı 10 bini bile bulmuyor.

ANKARA- 1992 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsızlıklarına kavuşan Türk Cumhuriyetleri ile Türkiye arasındaki ilişkiler her geçen gün bozuluyor. Bozulan ilişkilerin ilk yansıması ise bu ülkelerden Türkiye'ye gönderilen öğrenci sayısında kendisini gösterdi. Türkiye'nin yanlış politikaları sebebiyle yalnız kalan Türk Cumhuriyetleri'nin, gönderdikleri öğrenci sayısında her geçen gün düşüş gözleniyor. Merhum Turgut Özal döneminde en parlak günlerini yaşayan ilişkiler, son 10 yılda giderek etkisini azalttı. Bağımsızlıklarını kazandıkları 1992-1993 öğretim yılında Türkiye'ye 3 bini orta öğretim ve 7 bini yüksek öğretim olmak üzere 10 binin üzerinde öğrenci gönderen Türk Cumhuriyetleri, 2000-2001 öğretim yılında sadece 7970 öğrenci gönderdiler. KKTC'de okuyan yabancı öğrencilerin sayısının bile 15 binin üzerinde olduğu dikkate alındığında Türkiye ile kardeş cumhuriyetler arasındaki ilişkilerin nasıl soğuduğu gözlerden kaçmıyor.

Bazılarına yaklaşamadık

Türki Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilere, ücretsiz barınma, öğrenim harcı, kitap-kırtasiye, giyim yardımı, ücretsiz taşıma ve aylık burs imkanı veren Türkiye, buna rağmen her geçen gün cazibesini kaybetti. Türkiye'de öğrenim gören öğrencilerin ülkelere göre dağılımı şöyle: Türkmenistan: 1529, Azerbaycan: 1151, Kazakistan: 801, Kırgızistan: 811, Özbekistan: 13. Diğer ülkelerden gelen öğrencilerin sayısı ise 6441. Türkiye, Türk Cumhuriyetleri'ne 29 bin 726 kontenjan tınamasına rağmen bu kontenjanı dolduramadı. Türkiye, bu öğrencilerden bu güne kadar 940'i orta öğretim, 2438'i yüksek öğretim olmak üzere 3378'ini mezun etti. Halen 73'ü orta öğretim, 7897'si yüksek öğretim olmak üzere 7970 öğrenci Türkiye'de eğitim görüyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...