YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


İntihar mı, cinayet mi?

UGANDA'DA Hristiyan bir tarikata mensup 500 den fazla kişi Cuma günü erken saatlerde kendilerini kiliselerine kilitleyerek yaktı. Toplu intiharda ölenlerin arasında 11 çocuk ile bir de küçük bebek bulunuyor.
TANINMAYACAK derecede yanan cesetler üzerindeki incelemeler ilerledikçe ölü sayısı artıyor. Polis, ölenlerin hepsinin intihar etmediğini, başta çocuklar olmak üzere, bazıların da cinayete kurban gittiğini açıkladı.

MBARARA- Uganda'nın güneybatısında bir tarikata mensup olan ve aralarında çocukların da bulunduğu 500'den fazla kişi kendilerini toplu halde yakarak intihar etti. Kanungu şehrinde meydana gelen olayla ilgili açıklama yapan polis yetkilileri, ellerindeki resmi rakamın tarikatın 235 kayıtlı üyeden oluştuğunu gösterdiğini belirterek, gerçek ölü sayısının incelemeler sürdükçe arttığına dikkat çektiler. Açıklamaya göre, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu "Tanrının 10 Emrini Yenileme Hareketi" isimli tarikatın üyeleri, Cuma günü erken saatlerde kendilerini kiliselerine kilitleyerek yaktılar.

Yetkililer, tarikata kayıtlı 235 üyenin tamamının öldüğünü fakat tanınmayacak derecedeki cesetler üzerindeki inceleme ilerledikçe sayının arttığını belirtiyorlar. Kilisenin ahşap pencerelerinin de tahta çakılarak kapatıldığını ve tanınmayacak hale gelen cesetlerin yanan binanın ortasında bulunduğunu söyleyen polis yetkilileri, adli makamların inceleme yapması için cesetlere dokunulmadığını bildirdi.

Sayı daha da yükselebilir

Ugandalı yetkililer daha sonra yaptıkları açıklamada, kendilerini yakarak toplu halde intihar eden Hristiyan tarikat üyelerinin sayısının 500'den fazla olduğunu belirterek, polisin tarikatın tuvalet olarak kullandığı yerlerde ve sebze bahçesinde yeni cesetler ortaya çıkardığını bildirdi. Sağlık yetkililerinden Richard Opira yaptığı açıklamada, "Cesetler üzerinde yaptığımız araştırmaya göre, Cuma sabahı meydana gelen olayda 400-500 kişinin kilise içinde öldüğünü tahmin ediyoruz" dedi. Opira, müfettişlerin kilise yakınlarında tarikatın tuvalet olarak kullandığı yerler bulduğunu belirterek, "İçeri girdiklerinde birçok cesetle karşılaştılar" diye konuştu. Opira, yeni ortaya çıkarılan cesetlerle ölü sayısının 500'ü geçtiğini söyledi.

Hem intihar, hem cinayet

Uganda polisi, intihar ettiği açıklanan tarikat üyelerinin bazılarının, cinayete kurban gittiğini belirtirken, yerel halk trajediden tarikat liderlerini sorumlu tuttu. Polis, tarikat üyeleri arasında toplu intihara katılmayı istemeyecek kadar küçük yaşta çocukların olduğuna dikkat çekti. Polis sözcüsü Assuman Mugeyni, "Olayı hem cinayet hem de intihar olarak görüyoruz. Çünkü ölenlerin arasında çocuklar da var" dedi. Yanarak kararmış cesetlerin hâlâ kilise önünde bulunduğunu ifade eden polis, ölenlerden 11'nin çocuk olduğunu, ayrıca bir bebek cesedinin de yerde cenine benzer şekilde kıvrılarak kaldığını belirtti. 1978'deki Jonestown hadisesinde de Jim Jones isimli sapık bir ABD'li, 914 müridi ile birlikte siyanürlü kokteyl içerek intihar etmişti.




Kağıda basmak için tıklayın.

Rusya sürprizden korkuyor
26 MART'TA yapılacak devlet başkanlığı seçimi öncesi Çeçenler'in bir sürpriz yapıp kamuoyunu aleyhine çevirmesinden korkan Putin, Çeçenistan'ın komşuları olan Dağıstan ve İnguşistan'a takviye birlikler gönderiyor.
Yeşiller Akkuyu'ya da karşı
Yeşiller Partisi, Türkiye'ye tank satışının "fiyasko ile sonuçlanabileceğine" dikkat çekerek ortağı SPD'yi uyarırken, hükümet'in Akkuyu Santrali'ne teklif veren Alman firmalarını kesinlikle desteklemeyeceğini söyledi.

Oscar heykelleri çöp kutusunda bulundu
LOS ANGLES- Sinema dalında en iyilere verilen ve her yıl düzenlenen ödül töreniyle sahiplerini bulan Oskar heykelciklerinin çalınması kadar bulunması da şaşkınlığa sebep oldu. Herbiri 34 cm. boyunda ve 3.8 kilogram ağırlığında olan Oskar heykelciklerinin kaybolması film dünyasında yankı uyandırırken, altın kaplama 55 heykelciğin, tahmin edilecek en son yer olarak Los Angles'ın Koreatown bölgesinde bir süpermarketin arkasındaki çöp tenekelerinde bulunması herkesi şaşkına çevirdi. Oskar heykellerini bulan ve polisi ve yerel yayın yapan KCBS- TV'yi haberdar eden Willie Fulgear adındaki bir kişinin, polis tarafından sorgulanmaya alındığı belirtildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...