YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Yeşiller Akkuyu'ya da karşı

Yeşiller Partisi, Türkiye'ye tank satışının "fiyasko ile sonuçlanabileceğine" dikkat çekerek ortağı SPD'yi uyarırken, hükümet'in Akkuyu Santrali'ne teklif veren Alman firmalarını kesinlikle desteklemeyeceğini söyledi.

ANKARA- Almanya'da iş başındaki koalisyon hükümetinin ortağı Yeşiller Partisi, Türkiye'ye yapılacak her türlü silah sevkiyatına ve Akkuyu'da yapımı planlanan nükleer santrale karşı olduğunu açıkladı. Pazar günü sona eren genel kurul toplantısında Türkiye'ye ithali sözkonusu olan tanklar ve Akkuyu Nükleer Santrali ihalesini gündemlerine alan Yeşiller, koalisyon ortağı SPD'yi ilk kez açık biçimde uyardı. Yeşiller'in hükümet içinde anlaşmazlık konusu olan tank ihalesine yönelik eleştirilerini parti kongresinde dile getirmeleri, "ağırlığını ortaya koymak" şeklinde değerlendirildi.

Grup Başkanvekili Kerstin Müller, "İthalat gerçekleşirse fiyaskoyla sonuçlanır" uyarısında bulunarak, ortağı SPD'ye "Leopard 2 tankları için Türkiyeyle anlaşmaya varılırsa, biz de Mayıs seçimlerinde milletvekillerimizi çekeriz" mesajını verdi.

Sadece tank değil..

Genel kurulda sadece Türkiye'ye yapılacak olan tank ithalatına değil, Almanya'nın nükleer santrallere verdiği desteğe de karşı çıkan konuşmalar yapıldı. Sağlık Bakanı Andrea Fischer, Almanya'nın atom enerji santrallerine destek vermesini eleştirirken Türkiye'de Akkuyu Santrali için teklif veren Alman firmalarını hükümet olarak kesinlikle desteklemeyeceklerini söyledi. Genel kurulda ayrıca, Suudi Arabistan'a satılması kararlaştırlan "Tilki" modeli keşif tanklarının satışına da karşı çıkıldı. Almanya'nın diğer ülkeler tarafından "silah sanayiini destekleyen ülke" olarak görüldüğünü söyleyen Müller, bu imajı engellemek için hükümet olarak silah sanayiine yönelik ihalelere katılmama kararı alacaklarını bildirdi. Müller, "İnsan haklarını ihlal edecek bu tür silahların satılmasını hükümet ortağı olarak protesto ediyoruz ve bu konudaki kararlılığımızı diğer ortağımıza da göstereceğiz" diye konuştu.

"Berliner Post" gazetesine demeç veren Müller, hükümet ortağını uyararak, "Eğer ihalelerden çekilme kararı alınmazsa, biz de Mayıs seçimlerinde kendi milletvekillerimizi çekeriz" dedi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...