YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YÜZDE 90'I ŞİDDETE KARŞI GÖRÜŞ BİLDİRDİ

Üniversiteliler şiddete karşı


KONYA- Üniversite gençliğinin yüzde 90'ı şiddeti reddederken, "Gerekiyorsa şiddete başvurulmalıdır" diyenlerin oranı yüzde 9 olarak saptandı. Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Araştırma Görevlisi Ali Esgin tarafından geçen yıl gerçekleştirilen ve çeşitli fakültelerle yüksekokullarda öğrenim gören 210 öğrenciyi kapsayan "Üniversite Gençliği, Siyaset ve Şiddet" konulu araştırmada, gençlerin büyük bölümünün şiddete karşı olduğu ortaya çıktı. Öğrencilerin şiddete taraftarlık durumlarının ölçülmesi için sorulan "Bir düşünceyi başkalarına kabul ettirmek için şiddete başvurulmalı mıdır?" sorusuna, gençlerin yüzde 90'ından "hayır" yanıtı alındı. Araştırma bulgularının değerlendirildiği bölümde ise, "Gençlerin çoğu şiddete taraftar değildir. Ancak şiddetin gerekli olduğu durumlar, ya da onlara rahatsızlık veren konular gündeme gelince gençliğin şiddet eğilimi gün yüzüne çıkabilmektedir" görüşüne yer verildi.

Tahammülsüzlük

Öğrenciler arasında ortaya çıkan sınırları belirlenmiş siyasal kutuplaşmaların, gençlerin birbirine karşı tahammülsüz olmalarına da neden olduğu kaydedilen araştırmada, şu saptamalara yer verildi: "Öğrencilerin birbirlerine hiç tahammüleri yok, diyenlerin oranı yüzde 30.5'dir. Bununla birlikte yüzde 48.1 gibi yüksek bir oran, öğrencilerin birbirine zorla tahammül ettiğini ifade etmiştir. Yüzde 16.7'lik bir oran da, öğrencilerin birbirlerine karşı tahammüllerinin olduğunu, fakat bağlı bulundukları siyasal grupların buna izin vermediğini dile getirmişlerdir."

Siyasal şiddet

Öğrencilerin yüzde 36.7'sı şiddetin, siyasal grupların birbirlerine tahammülsüzlüğün sonucu olduğunu açıklarken, içinde bulunulan sosyo-psikolojik durumu şiddetin sorumlusu olarak gösterenlerin oranının ise yüzde 24.3 olduğu kaydedildi. Öğrencilerin yüzde 17.1'inin de gençlerin kendilerini ifade etme güçlüğünden dolayı şiddette başvurduğu belirtildi. Toplumu, "şiddet eğilimli bir toplum" olarak niteleyerek gençlerin bundan etkilendiğini savunanların oranını da yüzde 12.4 bulundu.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...