YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Mekana egemen olmak

 
Hac inananları yaşadıkları ülkenin dışına çıkararak, iç ve dış dünyalarını zenginleştirmenin yolunu genişletir.

 

İslam'ın temel şartlarından biri, ömür içinde bir kere Kâbe'yi ziyaret ederek, hac yapmaktır. Hac görevini tamamlayanlar, ülkelerine dönmeye başladılar. Hac yolculuğuna çıkmadan, hayatın anlamını kavrama, zamanın önemini anlama ve mekana egemen olma oldukça güçtür.

Müslümanlar için Mekke, Medine ve Kudüs, yaşadıkları şehirlerden çok daha derin bir anlam taşır. Mekke bütün şehirlerin anasıdır. O gerçek medeniyetin tek ve değişmez olduğunun simgesidir.

Kâbe önce Hz. Adem sonra Hz. İbrahim, en sonunda da Hz. Peygamber tarafından inşa edilmiş. Simgesel bağlamda Allah'ın evi, görünen dünya ile görünmeyen dünyanın arakesitidir.

Hac inananları yaşadıkları ülkenin dışına çıkararak, iç ve dış dünyalarını zenginleştirmenin yolunu genişletir. Çünkü milli sınırların dışına taşamayanların, düşünce ve eylem dünyalarını derinleştirmeleri mümkün değildir.

Allah'ın Evi'ni ziyaret günü ay yılına göre belirlenir. Kamer ayı her yıl on gün önce başladığı için, hac zamanı onar günlük aralıklarla bütün yıla dağılır. Zamanın başlama ve son noktası bilinmediği için, 36 yıl arayla aynı noktadan başlayarak, Kıyamet'e kadar sonsuzmuşçasına devam eder gider.

Değişik mevsim ve aylarda yapılan hac yolculuğu, insanı bir coğrafyadan başka coğrafyaya taşıyarak, mekana egemen olmanın yollarını öğretir. Mevsim ve aylara göre ihtiyaçların değişmesi hayatı olduğu kadar coğrafyayı da bir süreklilik ve bütünlük içinde kavramayı kolaylaştırır.

Haccın değişmeyen mekanı Mekke, değişmeyen zamanı da Kurban Bayramı'dır. Hac; her Müslüman'ı ırkı, ülkesi, rengi, cinsiyeti ve mesleği ne olursa olsun, ömründe bir defa, dünyadaki kardeşleriyle bir araya getirir. Bir mekanda toplanmanın doğurduğu sinerji ekonomiden politikaya, kültürden sanata her alanda kendini gösterir..

İnanan bir insan, bir hac yapar, bütün hayatı baştan sona değişebilir. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri Malcolm X'tir. O 'hac'ta çeşitli renklerdeki insanların gerçekten kardeş olduklarına şahit olur. Yeryüzünde bütün ırk ve bütün renklerden insanların 'hac'ta bir araya gelmesi onun hayatını bütünüyle değiştirir.

Malcolm X kendisini dehşete düşüren ırkçılık yanılgısını 'hac'ta keşfeder.

'Hac'ta farkına varılamayan bir yanılgının, başka hiçbir mekanda farkına varılması mümkün değildir.


21 Mart 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Nazif Gürdoğan

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...