YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


YALÇINBAYIR'DAN CUMHURBAŞKANI DEMİREL'E 'ÇEKİL' ÇAĞRISI

Demirel ağır hasarlı

Anayasa'nın 69, 86 ve 101'inci maddelerine ilişkin değişikliklerin kişiye özel olduğunun açık olduğunu belirten TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Yalçınbayır, "Beklentim, Sayın Demirel'in bir demokrasi dersi vererek, aday olmadığını açıklamasıdır" dedi.

ANKARA- TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır, komisyonda Perşembe günü birleştirilerek ele alınacak olan Anayasa'nın 69, 86 ve 101'inci maddelerine ilişkin değişikliklerin, eş zamanlı ve birbirine hizmet eden maddeler olduğunu belirterek, "Bu da, bu değişikliğin kişiye özel olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. 5 artı 5 formülü TBMM'den geçtiğinde, Demirel'den başka aday bulmak zordur" dedi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in geçmiş dönemlerde, demokratikleşmeye engel hususlarla ilgili ciddi çalışmaları olduğunu hatırlatan Yalçınbayır, "Kişiye özel düzenleme de demokratikleşmeye engel olan bir husustur. Demirel'in demokratikleşmeye engel olan hususların kaldırılması yolundaki çabaları gözönüne alındığında, kişisel olarak beklentim, sayın Demirel'in bir demokrasi dersi vererek aday olmadığını açıklamasıdır" diye konuştu. Yalçınbayır, gazetecilerin sorusu üzerine, Anayasa değişikliği tekliflerinin birleştirilerek ele alınmasının, bir maddenin diğerine hizmet edeceği sonucunu doğuracağını söyledi. Yalçınbayır, 69 ve 86'ıncı madde değişikliklerinin, 101'inci maddeye hizmet etmesinin kaçınılmaz olduğunu da vurgulayarak, "Sözkonusu değişiklikler, cumhurbaşkanı seçiminden önce veya sonra olsaydı sıkıntı olmazdı" dedi.

Gizli oylama

Yalçınbayır, Anayasa değişikliği tekliflerinin komisyonda gizli oylanmasından yana olduğunu da ifade ederek, "Anayasa değişiklikleri, TBMM Genel Kurulu'nda nasıl bir oylamaya tabi ise komisyondaki oylama da aynı tür bir oylama olmalıdır. TBMM İçtüzüğü değişikliği çalışmalarında Anayasa Komisyonu, Anayasa değişikliklerinde gizli oylama esasını benimsemiştir, ancak bildiğiniz gibi bu İçtüzük değişikliği henüz Genel Kurul'a inmemiştir" diye konuştu. Yalçınbayır, Perşembe günü yapılacak toplantı sonrasında alınacak karar doğrultusunda raporun aynı gün hazırlanıp, başkanlığa sunulacağını da ifade ederek, raporda, söz konusu Anayasa değişikliklerinin Genel Kurul'da öncelikle ele alınması talebine de yer vereceklerini bildirdi. Yalçınbayır, Danışma Kurulu'nun alacağı karar doğrultusunda, Anayasa değişikliklerinin Genel Kurul'da hafta sonunda da görüşülebileceğine dikkat çekti.

İstikrar kurallara uymakla olur

Anayasa Komisyonu Başkanı Yalçınbayır, "5 artı 5 formülünün Demirel Yasası olarak adlandırılmasına" ilişkin bir soru üzerine de, "oyun oynanmaya başlandığında, kuralın konulması" gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: "Biz kuralları işletelim. Şu anda cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıldır. Sayın Demirel, cumhurbaşkanı seçildiğinde de bu belliydi. 7 yıllık görev süresini ve bu süre içinde de Anayasa'da varolan geniş yetkilerini kullanmıştır. Yeniden 5 yıllık görev süresi, sistemle ilgilidir. Sadece sürenin değiştirilmesi, istikrar ilkesiyle açıklanamaz. Kurallarda ve kurumlarda ararsak, istikrara daha çabuk kavuşuruz. Türkiye demokrasisi herşeye rağmen rüştünü ispat etmiştir. Bu, bir cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle tıkanacak bir yapı değildir. Demokrasimiz bir sınav sürecinden geçmektedir ve umuyoruz ki, bu süreci başarıyla atlatır, kişilere ve liderlere bağlı demokrasi anlayışını geride bırakırız."

Cumhurbaşkanını seçmenin milletvekillerinin hakkı ve görevi olduğunu hatırlatan Yalçınbayır, bu konuda liderlerin milletvekillerine karışmaması gerektiğini söyledi. Yalçınbayır, "Milletvekilleri özgürce kararlarını vermelidirler. Üç kişinin birleştiği noktadan çok, çoğunluğun birleştiği nokta daha önemlidir" dedi.

Yalçınbayır, 1982 Anayasa'sını yapan Anayasa Komisyonu'nun Başkan Yardımcısı ve Anayasa Profesörü Şener Akyol'un, Cumhurbaşkanı Demirel'in, "Analarından doğduğuna pişman ederim" şeklindeki beyanının hedefini açıklamak üzere, Anayasa Komisyonu'na davet edilmesi yolunda yazılı bir talepte bulunduğunu da bildirdi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...