YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

BASAYEV: 'Fakirler' bize dua etsin

Çeçen komutan Şamil Basayev'le yapılan bu özel görüşme, Ruslar'ın Çeçenistan'da ne kadar perişan durumda olduğunu gözler önüne seriyor. Hâlâ Ruslar'dan zafer bekleyenlere ithaf olunur.

Grozni'de son durum nedir?

Şu anda Grozni'de durum bizim açımızdan iyi. Ruslar son günlerde sürekli saldırdılar ancak saldırılardan hiç bir sonuç alamadılar. Her saldırıyı geri püskürttük. Şu anda sadece havadan bombalıyorlar. Gece gündüz uzun menzilli toplarla vuruyorlar. Ama sadece sivil hedefleri vuruyorlar. Yaşlıları, çocukları öldürüyorlar. Daha dün 15 yaşlı insanımızı öldürdüler. Şu anda Şatil'e saldırıyorlar. Ama yine bir sonuç alamıyorlar.

Şu anda Grozni kimin elinde?

Ben şu anda Grozni'deyim ve size Grozni'den konuşuyorum.

Ruslar Argun Şali ve Gudermesi'i geri aldıklarını iddia ediyorlar.

Ruslar savaşarak hiçbir yeri alamadılar. Biz savaştık ve onlardan aldığımız ganimet silahlarla onlara karşı savaşıyoruz. Ganimetlerle dağlara çıktık. O savaşlarda Ruslar'a epeyce zayiat da verdik. Bizim planımız oraları alıp içinde beklemek değil, Ruslar'a saldırarak ellerindeki silahları almaktı ve bunu da başardık.

Ruslar, 10 ila 60 yaşları arasındaki Çeçenler'in giriş çıkışlarını yasakladı. Buna ne diyorsunuz?

Ruslar bu insanları daha önce yaptıkları gibi Sibirya'ya sürmeyi planlıyor. Bu karar Ruslar'ın iç yüzünü gösterir. Daha önceleri "Biz teröristlere ve Vahhabiler'le savaşıyoruz" diyorlardı. Şimdi onların soykırıma giriştiklerini ve sivil bir halka karşı savaştıklarını tüm dünyaya ilan etmiş oldular.

Bu savaş ne zaman bitecek, nereye kadar devam edecek?

Ne zaman biteceğini ancak Allah bilir. Ama Ruslar'ın galibiyetiyle bitmeyecek inşallah. Bunların derdi sadece Çeçenler değil. Aslında Ruslar'ın savaşı sadece Çeçenler'e değil bütün bir insanlığa yöneliktir. Ve bu zulüm ancak Rusya'nın bitmesiyle biter.

Rus askerlerinin durumu nasıl?

Ruslar çok zor durumdalar. Saldırıyla bitirdiğimiz grupların kalanlarını çekiyor yerlerine yenilerini gönderiyorlar. Zayiatlarını gizliyorlar. Çok zayiat veriyorlar. Paniklediklerini göstermemek ve cephede askerleri üzerindeki moral bozukluklarını dışa yansıtmamak için sürekli asker değiştiriyorlar. Tam bir panik içinde bu işi bir an önce bitirmeye çalışıyorlar ama beceremiyorlar. Bu savaş siyasi bir savaştır. Sadece Putin'in devlet başkanlığını kazanmasını amaçlıyor. Bunun için güçlü görünmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla şu anda tam bir korku hakim.

Ruslar'ın zayiatları ne durumda?

Net olarak bir sayı veremeyiz ama her gün en az 200 asker ölüyor. 30 ila 50 tank imha ediyoruz.

Çeçenler'in kaybı ne?

Şu ana kadar geçen 5 ayda 300 mücahid şehid verdik.

Ruslarla bir diyalog olabilir mi?

Biz Ruslarla herhangi bir diyaloğa giremeyiz. Zaten onlar da yanaşmazlar. Diyaloğa girseler bile verdikleri sözde durmazlar. Daha önceki savaşlarda vardığımız anlaşmaların hiç birine bağlı kalmadılar. Mashadov'la Yeltsin anlaşmışlardı ama sözlerinde durmadılar. Churchil'in zamanında "Ruslar'ın anlaşmaları kağıt üzerinde kalır" demişti. Bugünkü durum da bu sözü doğruluyor. Onlarla anlaşmaya kesinlikle yanaşmayacağım!

Türkiye'den bir beklentiniz var mı?

Türkiye halkından Allah razı olsun derim. Çünki daha önceki savaşta da bu savaşta da bizim yardımımıza koştular. Acılarımızı yüreklerinde hissettiler. Bizim için dualar ettiler. Bize moral verdiler. Onların dostluğu bizi sevindiriyor. Kalbimizde onların sıcaklıklarını hissediyoruz. Şu anda Rus savaş uçaklarının sesini duyuyorsunuz. Ruslar aralıksız bombalıyorlar. Bundan başka bir şey de yapamıyorlar. Türk halkından beklediğimiz bir tek şey var: Fakirlerin dualarını bekliyoruz.

 




Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...